Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - do?acz do nas !!!
Pieczeń, czyli coś co na Bawarii lubią najbardziej. Konkretne, mięsne danie np do niedzielnego obiadu. Do przygotowania samego mięsa potrzebujemy: -2 kg szynki wieprzowej ze skórą -2 cebule -łyżkę kminku -4 ząbki czosnku -sól, pieprz Po pierwsze-mięso trzeba natrzeć czosnkiem...
Pieczeń, czyli coś co na Bawarii lubią najbardziej. Konkretne, mięsne danie np do niedzielnego obiadu. Do przygotowania samego mięsa potrzebujemy:
-2 kg szynki wieprzowej ze skórą
-2 cebule
-łyżkę kminku
-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz
Po pierwsze-mięso trzeba natrzeć czosnkiem. Po drugie- sól pieprz i kminek. Najlpiej niech tak trochę poleży i nasiąknie trochę marynatą. Gdy zabieramy się już do pieczenia mięsa- na poczatku dno naczynia wykładamy pokrojona w półksiężyce cebulę. Na cebulę kładziemy mięso (skóra do dołu) i polewamy wodą, żeby nam się nie spaliło. Mięso należy piec tak przez ok. godzinę w 250 st., po tym czasie trzeb je obrócić i piec przez kolejną godzinę w tej samej temperaturze. Najlepiej po obróceniu ponacinać wierzch mięsa nożem, puści ono wtedy sok. Gdy skórka jest zarumieniona, a mięso miękkie, wyciągamy pieczeń i z reszty robimy sos.
Do mięsa można podać ziemniaki, kluski, nawet knedle, według uznania i smaku. Jesli chodzi o dodatek to biała kapusta, albo kiszona, zasmażana, tutaj tez jest dowolność.
Offline
A ja właśnie w niedzielę robiłam podobną pieczeń. Na spód, pod pieczeń dałam jednak oprócz cebuli, także pokrojona marchewkę, seler, pietruszkę i pora. Mięso musiałam co jakiś czas polewać sokiem, które z niego powstało i obkładać tymi warzywami. W połowie pieczenia wymyśliłam, że podleję mięso piwem. Nie żałowała, bo mialo super aromat! Jesli nie dolewałyście nigdy piwa do pieczeni to spróbujcie, możliwie że wam zasmakuje.
Offline
A ja radzę obsmażyć mięso przed pieczeniem i na tym samym tłuszczu mocno podsmażyć warzywa.Naprawdę mocno,a następnie dodać łyżkę przecieru pomidorowego i też jeszcze chwilkę przesmażyć.Potem zalać wszystko winem lub piwem,parę minut pogotować i wszystko dodać do pieczeni.Jest to super baza do pysznego ciemnego sosu .
Tak samo robię pieczeń z sarny,tylko przyprawy daję inne i mięso obkładam plasterkami słoniny.
Polecam gotowe niemieckie mieszanki przypraw do pieczeni wieprzowej i dziczyzny.Nie mają w składzie soli i glutaminianu,a znakomicie podkręcają smak pieczeni i sosu.
Cóż,nie jest to lekka kuchnia,ale moja 95-letnia babka radzi sobie z tym jedzonkiem całkiem nieźle .
Offline
spróbujcie jeszcze zamiast wody podlac czerwonym winem wtedy sos jest naprawdę pyszny jak ja nie lubie sosow tak ten z winem czerwonym mi bardzo smakował
Offline
Reklama
Pieczeń po bawarsku- Krustebraten - Pieczeń, czyli coś co na Bawarii lubią najbardziej. Konkretne, mięsne danie np do niedzielnego obiadu...
Omlet po bawarsku - Mam dla Was fajny przepisik na omlet po bawarsku. Jeszcze nigdy go nie robiłam-pierwszy raz będzie dzisiaj...