img

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - do?acz do nas !!!

Zapobieganie i leczenie zakrzepicy u osób starszych

Zakrzepica jest to poważną chorobą, potocznie zwaną „trombozą”, która polega na tym, iż w układzie żył głębokich powstają zakrzepy. Powstałe czopy są spowodowane przyklejaniem się do ścian naczyń krwionośnych składników komórkowych krwi, co skutkuje stopniowym zwężaniem się światła naczynia, aż do całkowitego zamknięcia...

Reklama

Opieka seniora - Vademecum - aktualne tematy :

#1 2013-02-15 10:27:03

Zapobieganie i leczenie zakrzepicy u osób starszych

Zakrzepica jest to poważną chorobą, potocznie zwaną „trombozą”, która polega na tym, iż w układzie żył głębokich powstają zakrzepy. Powstałe czopy są spowodowane przyklejaniem się do ścian naczyń krwionośnych składników komórkowych krwi, co skutkuje stopniowym zwężaniem się światła naczynia, aż do całkowitego zamknięcia. Konsekwencje tak zaawansowanego uszkodzenia naczyń krwionośnych to zaburzenie dopływu krwi do poszczególnych organów a nawet zator tętnicy płucnej, który może zakończyć się nagłą śmiercią. Najczęściej zakrzepica żył głębokich jest obserwowana w kończynach dolnych, rzadziej zaś w górnych.

Objawy zakrzepicy
Charakterystyczny dla pojawiającej się zakrzepicy jest ból zwłaszcza ud i łydek, obrzęk, wyraźnie podwyższona temperatura oraz zaobserwowanie rozszerzonych naczynek krwionośnych. Jednakże niebezpieczeństwo związane z tą chorobą polega na tym, że objawy zwykle nie są jednoznaczne, a dodatkowo w początkowym stadium może ona przebiegać bezobjawowo (nawet w 50% przypadków). Dla pewności konieczne jest przeprowadzenie badań diagnostycznych.

Czynniki ryzyka powstawania zakrzepów
Najbardziej zagrożone są osoby powyżej 40 roku życia, których tryb życia narzuca długotrwałe unieruchomienie, przeszły zabieg operacyjny ortopedyczny, wystąpiła u nich choroba nowotworowa albo stwierdzono u nich zakażenie i sepsę. Dodatkowe czynniki ryzyka to także stan po przebytym udarze mózgu i zaawansowana niewydolność krążenia oraz przebyta już zakrzepica lub zatorowość płucna.

Diagnoza: „zakrzepica!”
Badania diagnostyczne, konieczne podczas stwierdzania stanu chorobowego, jakim jest zakrzepica, są podstawą do prawidłowego podjęcia leczenia. Najczęściej stosuje się ultrasonografię żył w kończynach dolnych, rezonans magnetyczny, flebografię żył z użyciem kontrastu oraz badanie osocza pod kątem stężenia D-dimerów. Oceniając kliniczne prawdopodobieństwo pojawienia się zakrzepicy żył głębokich zaleca się wykorzystanie skali Wellsa lub skali genewskiej.

Leczenie zakrzepicy
Prawidłowy wskaźnik krzepliwości krwi u chorego powinien być utrzymany w granicach 2,0 – 3,0. Profilaktyka leczenia choroby jest ściśle związana z przyjmowaniem doustnych leków przeciwzakrzepowych.

Opieka nad chorym
W zależności od zaawansowania choroby istnieje różna trudność leczenia, zostaje dostosowana odpowiednia dawka leków obniżających poziom krzepliwości krwi oraz rozpuszczających skrzepliny. Ważne jest aby odpowiednio wcześniej minimalizować ryzyko zachorowania na zakrzepicę. Aktywny tryb życia, pilnowanie by nie pozostawać na dłuższy czas w bezruchu (przede wszystkim w pozycji siedzącej), nie należy zakładać nogi na nogę a co najważniejsze należy pamiętać o regularnych badaniach kontrolnych. Wszystkie zabiegi mają na celu zapobieżenie odrywaniu się skrzepów oraz niedopuszczenie do powstania zatoru tętnicy płucnej a przede wszystkim przywrócenie prawidłowej krzepliwości krwi.

Kinga Federkiewicz

Bibliografia:
Gajewski A.(red.) 2009, Choroby wewnętrzne: kompendium medycyny praktycznej. Kraków: Wydawnictwo Medycyna Praktyczna.
Walczak B., Demkow U., Fijałkowska A. 2009, Metody oznaczania stężenia D-dimerów przydatne w diagnostyce żylnej choroby zakrzepowo – zatorowej. Warszawa: Via Medica.

Artykuł opublikowany przez : Redakcja
Skomentuj już teraz :-) Zapraszamy do dyskusji...
Wszelkie prawa zastrzeżone dla opiekunki-forum.pl 2016

#2 2014-10-01 21:05:36

ana
Member

Re: Zapobieganie i leczenie zakrzepicy u osób starszych

witam kolezanki!   jade niedługo do rodziny ,byłam tam już 3 x ale wiem że teraz pogorszył sie stan pdp.-   ma poprostu zakrzepice  .  leżała w szpitalu na zator w tetnicy-- miała go.    moja zmienniczka która nie ma wykształcenia medycznego podaje jej 2x/dzień zastrzyk z heparyny. rozmawiałam z nią na skajpie dlaczego to robi
;córki stwierdziły ze ma to robic opiekunka.    ja nie wiem czy podawac  bo wiem że tak nie wolno .  mam skonczoną szkołe opiekuna med.i 33 lata pracowałam w szpitalu w laboratorium.      jestem analitykiem ale nie chcę tego robic bo zdaje sobie sprawe co móże byc.  w polsce zastrzyki robi pielęgniarka-- domięśniowe i podskórne  . w sytuacji gdy oderwie sie nie  daj Boze  jakas skrzeplina i nastapi zakrzep to posadzą mnie że nie dałam zastrzyku.     jak byście dziewczeta postapiły      myśle że rodzina będzie zła na mnie że                                               stwarzam problemy w opiece że narazam ich na koszta. tak.  nadmieniam ze zastrzyk robi sie w brzuch podobnie jak insulina .

#3 2014-10-01 22:34:12

arielka
Member

ana napisał:

witam kolezanki!   jade niedługo do rodziny ,byłam tam już 3 x ale wiem że teraz pogorszył sie stan pdp.-   ma poprostu zakrzepice  .  leżała w szpitalu na zator w tetnicy-- miała go.    moja zmienniczka która nie ma wykształcenia medycznego podaje jej 2x/dzień zastrzyk z heparyny. rozmawiałam z nią na skajpie dlaczego to robi
;córki stwierdziły ze ma to robic opiekunka.    ja nie wiem czy podawac  bo wiem że tak nie wolno .  mam skonczoną szkołe opiekuna med.i 33 lata pracowałam w szpitalu w laboratorium.      jestem analitykiem ale nie chcę tego robic bo zdaje sobie sprawe co móże byc.  w polsce zastrzyki robi pielęgniarka-- domięśniowe i podskórne  . w sytuacji gdy oderwie sie nie  daj Boze  jakas skrzeplina i nastapi zakrzep to posadzą mnie że nie dałam zastrzyku.     jak byście dziewczeta postapiły      myśle że rodzina będzie zła na mnie że                                               stwarzam problemy w opiece że narazam ich na koszta. tak.  nadmieniam ze zastrzyk robi sie w brzuch podobnie jak insulina .

W Polsce robi się te zastrzyki samemu. A teściowej mojego brata robiła je wnuczka. To chyba najprostszy z zastrzyków, na brzuchu jest gruba warstwa tłuszczu.

#4 2014-10-01 22:45:29

Mary Poppins
Member

arielka napisał:

ana napisał:

W Polsce robi się te zastrzyki samemu. A teściowej mojego brata robiła je wnuczka. To chyba najprostszy z zastrzyków, na brzuchu jest gruba warstwa tłuszczu.

Dokładnie jak pisze arielka, nie da się tego spartolić smile Ja akurat mam wykształcenie medyczne, ale mi zastrzyki z heparyny robił mój facet, który z medycyną akurat nie ma nic wspólnego. Sama świadomie sobie nie zrobię i zawsze odwracam głowę w drugą stronę aby nie patrzeć. Mam wstręt do igieł:)

#5 2014-10-02 10:04:21

iza46
Member

ana napisał:

Cytuje" w sytuacji gdy oderwie sie nie  daj Boze  jakas skrzeplina i nastapi zakrzep to posadzą mnie że nie dałam zastrzyku"  i wlasnie tu masz racje!!!!Jestes osoba odpowiedzialna i skutki prawne w wypadku  oskarzenia Cie o zaniedbania a nie daj Boze zgon podopiecznego sa Tobie niepotrzebne.Zawsze Pflegedienst robi te i inne zastrzyki,mierzy poziom cukru we krwi wlasnie ze wzgledu na skutki prawne.Wydrukuj to rodzinie i nie pchaj sie w dodatkowe obowiazki www

#6 2014-10-03 13:17:18

copyfield
Member
Od: Mława - Malbork

Powtarzajcie to za każdym razem - nie jesteśmy opiekunami medycznymi tylko pomocą domową.
DO ANI - córka to może stwierdzić najwyżej, "że na dworze deszcz pada" a nie polecać tobie cokolwiek, co masz do wykonania.
Oczywiście Heparyne wstrzykuje się samemu, gdyż te iniekcje są zabezpieczone sterylnie - można stosować także maści o tej samej nazwie.
Tak na marginesie - to możemy podać PDP gorącą herbatę, po której.......osoba "zejdzie" i co dostaniemy oskarżenie????. Zawsze w przypadku zgonu są pytania i sytuacja niezbyt przyjemna ale nie wpadajmy w paranoję.....taką robotę po prostu mamy

#7 2014-10-03 15:09:17

ana
Member

dzieki za porady od Was. to dziwna  rodzina  jest. ośmioro dzieci a jak przyjechałam tam ok 2 lata temu to starsi państwo wyglądali jak szkielety . pan przy wzroście ok.1,90 ważył58 kg a pani też nie mała 48. po 3 miesiącach futrowania jak odjeżdzałam przybylo im po 5 kg. nadmienie że pan to 96 lat a pani 9 lat młodsza istny cyrk . duże emerytury- ale dzieci chcą jak najwiecej z tego wyrwac . stac ich na zamówienie pielegniarki ale każdy grosz sie liczy.  na miejscu zobacze co z tego będzie. jeszcze raz dziekuje 2 dni mi zostało do wyjazdu.pa!!

#8 2015-04-14 09:22:57

Atif
New member

jak pracowalam w dps w polsce, mielismy takich podopiecznych z tzw afazja czyli trudnoscia w mowieniu. wtedy stosowalismy tzw metode karteczkowa jesli chcialo sie od pacjenta uzyskac odpowiedz to pokazywalo sie najczesniej 2 kartki z TAK lub NIE i pacjent wskazywal odpowiedz ale pytania byly tak formuowane zeby padala tylko odpowiedz tak lub nie. Jesli chcialo sie uzyskac inna odpowiedz np co chce pani na sniadanie z menu to pokazywalo sie np 3 kartki z : bulka, zupa mleczna, jogurt i pacjentka wskazywala.

_________

Ostatnio edytowany przez Atif (2016-10-27 14:44:51)

Reklama