img

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - do?acz do nas !!!

Czy opiekunka powinna umieć dobrze gotować ?

Cześć dziewczyny! Niedawno straciłam pracę w Polsce, zamierzam więc poszukać czegoś za granicą. Mam parę znajomych, które pracują jako opiekunki i namówiły mnie, żebym tez spróbowała...

Reklama

Życie i przygody Opiekunek za granicą - aktualne tematy :

#1 2012-12-05 09:36:48

margarethe
New member

Czy opiekunka powinna umieć dobrze gotować ?

Cześć dziewczyny!
Niedawno straciłam pracę w Polsce, zamierzam więc poszukać czegoś za granicą. Mam parę znajomych, które pracują jako opiekunki i namówiły mnie, żebym tez spróbowała. Posiadam doświadczenie w rodzinie, po niemiecku jako tako bym się dogadała. Jednak nie o to chodzi, ponieważ brak u mnie zdolności kulinarnych smile W domu gotuje zawsze mąż, więc ja się do kuchni nie pakuję. Proste rzeczy potrafię ugotować, czy to zupę, czy nawet kotleta, ale to naprawdę nie jest moja broszka. Boję się więc, że będę miała problem ze znalezieniem pracy, bo przecież praca opiekunki głównie wiąże się z pracami domowymi no i tym nieszczęsnym gotowaniem. To że opiekunka musi umieć gotować to dla pracodawcy pewnie oczywista oczywistość. Co jednak, jesli ja tego nie potrafię (przynajmniej tak jak powinnam)??

#2 2012-12-05 10:48:22

figa_z_makiem
New member

Re: Czy opiekunka powinna umieć dobrze gotować ?

Pierwszy raz spotykam kobietę, która nie umie gotować smile No ale..zdarza się. Musisz mieć fajnie w domu, gdy mąż Cię wyręcza, gorzej jednak, bo w pracy opiekunki trzeba liczyć się z gotowaniem. Mało prawdopodobne, że akurat trafiłabyś do przypadku, gdzie np gotowaniem zajmuje się rodzina. Trzeba się więc liczyć z pichceniem. Wydaje mi się, że masz boisz się gotowania, a to przecież nic trudnego. Mąż powinien odstąpić Ci trochę miejsca w kuchni, chociaż nie wierzę, że nie dasz sobie rady i bez tego smile
Jednak obowiązki kobiety zawsze będą kojarzyć ze sprzątaniem i gotowaniem, chyba od tego nie uciekniemy smile
Pozdrawiam

#3 2012-12-05 10:50:59

Maytaya
Member

w takkim razie gotuj z przepisów.
Krok po kroku .  Wiekszosc seniorów ma demencje i obojetne co jedza .

#4 2012-12-05 11:08:33

amelia
Przyjaciel Forum

Maytaya napisał:

w takkim razie gotuj z przepisów.
Krok po kroku .  Wiekszosc seniorów ma demencje i obojetne co jedza .

No własnie ! Fajnie masz. ...... w domu. Masz rację. Nieodłączną czynnością opiekunki w 80 %-tach jest gotowanie. Spróbój jednak poćwiczyć w domu. Jeśli lubisz półprodukty, to zapoznaj się z nimi, to ułatwiło by Ci trochę życie w kuchni. Niemcy bardzo lubią  np.  pyzy. kluski "gnoki"-coś jak nasze kopytka , linsen, fasola, kapusta, pieczarki z puszek. U nich tego ful. Jeśli szukasz pracy przez agencję to zaznacz, że nie jesteś za mocna w gotowaniu, bo bywają rodziny, którym zależy na dobrym i różnorodnym gotowaniu. Firma przeważnie stara się dopasować wymagania rodziny do możliwości opiekunki.
Życzę udanego , bezstresowego startu w "nowy świat"!

#5 2012-12-05 11:11:24

simona1961
Member

figa_z_makiem napisał:

Pierwszy raz spotykam kobietę, która nie umie gotować smile No ale..zdarza się. Musisz mieć fajnie w domu, gdy mąż Cię wyręcza, gorzej jednak, bo w pracy opiekunki trzeba liczyć się z gotowaniem. Mało prawdopodobne, że akurat trafiłabyś do przypadku, gdzie np gotowaniem zajmuje się rodzina. Trzeba się więc liczyć z pichceniem. Wydaje mi się, że masz boisz się gotowania, a to przecież nic trudnego. Mąż powinien odstąpić Ci trochę miejsca w kuchni, chociaż nie wierzę, że nie dasz sobie rady i bez tego smile
Jednak obowiązki kobiety zawsze będą kojarzyć ze sprzątaniem i gotowaniem, chyba od tego nie uciekniemy smile
Pozdrawiam

Myśl pozytywnie, na pewno umiesz coś ugotować, poza tym są przeciez ksiązki kucharskie, lub przepisy w internecie, no ale to trzeba miec w Niemczech dostęp do internetu i laptopa. Myślę, że Ty nie lubisz gotować i stąd taka postawa. Kuchnia niemiecka nie jest skomplikowana, a i ich sposób odzywiania również jest banalny, parówki, kiełbaski, sałatka kartoflana i tak w kółko. Może trafisz do kogoś kto sam będzie gotował? Też tak przeciez może byc, choć ja bym tak nie chciała. W ostateczności sa przecież w sklepach mrozonki, gotowe dania, czym ty się dziewczyno przejmujesz? Natomiast na pewno nie wolno Ci przy ubieganiu sie o tę pracę powiedzieć, ze nie umiesz gotowac, bo to faktycznie źle rokuje big_smile

#6 2012-12-05 11:30:51

Kamilakoz
Member

Bezu miejetnosci gotowania to sobie nie wyobrazam pracy. A jak sie mieszka samemu z podopeiecznym to co wtedy?kto ma gotowac?

#7 2012-12-05 13:36:09

ania40
Member

margarethe napisał:

Cześć dziewczyny!
Niedawno straciłam pracę w Polsce, zamierzam więc poszukać czegoś za granicą. Mam parę znajomych, które pracują jako opiekunki i namówiły mnie, żebym tez spróbowała. Posiadam doświadczenie w rodzinie, po niemiecku jako tako bym się dogadała. Jednak nie o to chodzi, ponieważ brak u mnie zdolności kulinarnych smile W domu gotuje zawsze mąż, więc ja się do kuchni nie pakuję. Proste rzeczy potrafię ugotować, czy to zupę, czy nawet kotleta, ale to naprawdę nie jest moja broszka. Boję się więc, że będę miała problem ze znalezieniem pracy, bo przecież praca opiekunki głównie wiąże się z pracami domowymi no i tym nieszczęsnym gotowaniem. To że opiekunka musi umieć gotować to dla pracodawcy pewnie oczywista oczywistość. Co jednak, jesli ja tego nie potrafię (przynajmniej tak jak powinnam)??

Słonko...ziemniaki potrafisz ugotować??,,,to jesteś w domu:)do tego masz wiele możliwości,a tu na forum dziewczyny dzielą się przepisami kulinarnymi wiec nie masz co się przejmować:)Niemiecka kuchnia tak jak dziewczyny napisały to kluchy,ziemniaki,bratwursty różnej maści,półprodukty a nawet gotowce......Ale czasami trafia sie na podopiecznych z wyrafinowanym podniebieniem hehe smile ruszaj do boju:)

#8 2012-12-05 13:38:13

kryspinka
Member

e no może sie tak trafic że akurat babcia bedzie chciała cos gotować a ty bedziesz jej tylko pomagac a tak to weżmiesz sobie z przepisów rabniesz obiad albo z takich półgotowych produktów.ja np, myslałam że umiem gotowac chociażby z tych wszystkich restauracji w których gotowałam ale teraz trafiłam na taka rodzinę co nie mogę nijak dojśc do ładu co jedzą jak im gotować kiedy zawsze oni robia to inaczej niż ja.to za mało sosu to za ostre generalnie uwielbiaja wszystko z zasmażką i chiciazbym nie wiem co i jak wymyslała to i tak jest żle.jak umiesz cokolwiek gotować i masz jakie takie pojecie to dasz rade

#9 2012-12-05 14:19:23

Maytaya
Member

figa_z_makiem napisał:

Pozdrawiam

Co ty gadasz ???
Ja znam wiele kobiet nieumiejacych gotowac, a najlepsi kucharze to mezczyzni. Prywatnie , w domu nie gotuje NIGDY , nie lubie i uwazam gotowanie za strate czasu, gdyz dzisiaj mozna sobie wszystko zamówic lub kupic gotowe.

#10 2012-12-05 15:06:14

Barbara45
Member

JAk kogos stac na jedzenie na miescie codziennie lub zamawianie gotowego jedzenia itp. to czemu nie. Branza gastonomiczna tez musi zarabiac. Ja mimo ze nieraz mam malo czasu staram sie cos w domu ugotowac i nie jakies polprodukty przetwozone czy mrozonki tylko swierze jedzenie. Wiem wtedy co jem, jest smacznie i wychodzi znacznie taniej

#11 2012-12-05 17:48:27

jolantasekula
New member
Od: niemcy

witam.Ja mialam ostatnio rodzine gdzie babcia gotowala,ale musze przyznac ze jedzenie bylo beznadziejne.Wcale nie umiala gotowac,musialam jej tylko wszystko poszykowac do obiadu.

#12 2012-12-05 19:44:46

kryspinka
Member

jolantasekula napisał:

witam.Ja mialam ostatnio rodzine gdzie babcia gotowala,ale musze przyznac ze jedzenie bylo beznadziejne.Wcale nie umiala gotowac,musialam jej tylko wszystko poszykowac do obiadu.

no ja tak teraz mam ale daj spokój nie ma co sie wtedy gimnastykowac i wymyslac bo i tak bedzie niedobre my musimy jakos przezyc to jedzenie jakie nam serwuja ,kazdy ma swoje przyzwyczajenia i niestety nie da sie zmienic tego u takich babc czy dziadków.nawet jak mogę cos sama zrobic to i tak dziadek przyleci i sie wtraci i potem to nie jest ani po mojemu ani po jego i wszyscy niezadowoleni

#13 2012-12-06 10:47:37

Doma
New member

Witajcie ja właśnie przyjechałam na swoje pierwsze miejsce. Dziękuję wam za porady . Cały czas czytam forum i znajduje ciekawe informacje.

#14 2012-12-06 20:03:35

Apricotka
New member

No ale prowadzenie domu, też jest naszym obowiązkiem. Jesteś sama z podopieczną, kto Wam ugotuje? Zawsze możesz w internet spojrzeć i jest dużo łatwych i fajnych przepisów. Nawet tu na tym forum widziałam kącik kulinarny. Umieć nie umieć, ale kateringu przecież nikt Ci nie zapewni:)

#15 2012-12-10 15:56:25

roossa
Member

Powoli, dasz radę.
Poćwicz na mężu - niech odda Ci kawałek kuchni wink

Nie musisz być mistrzem gotowania, ale jak mówią poprzedniczki, raczej bez tego ani rusz.
Z pomocą przepisów, jakieś dobre podstawowe jedzenie na pewno jesteś w stanie upichcić. smile

Ja też miałam taki przypadek, że gotowałam trochę inaczej, niż przyzwyczajony był do tego mój podopieczny.
Pisałam gdzieś wcześniej w innym temacie, że był on byłym wojskowym, więc jak dotarł do kuchni, to czasem były cyrki jak ma być ugotowane.
Poszliśmy na kompromis i robiliśmy na zmianę. smile

Ale wracając .... wierzę, że dasz sobie radę.

#16 2012-12-20 10:42:09

KRYSIA5555
Member

haaaaaaaa margarethe...masz super męża tylko pozazdrościć...SZczęściara... a teraz na temat............ w Niemcach są firmy kateringowe..... obiady są  dobre, smaczne i duże porcje i co najistotniejsze dla podopiecznych TANIE. Ja zamawiałam 1/2 porcji bo tak też można. Koszt takich obiadów na miesiąc  w Północnej Westwali  to 130 na osobe............cała porcja./ dane z marca tego roku/ Możesz przekonać babcie że takie obiady są tańsze niż gotowanie, bo:::::::::: i tu nawymieniaj plusy takich posiłków!!!!!!!
Oszczędności,,,Niemcy uwielbiaja te słowo......w prądzie ,w jazdach do miasta, zakupach, benzyna kosztuje a bilet autobusowy jest strasznie drogi, itd.....wymyślisz dużo wiecej plusów niz ja.
Wtedy wyjdziesz z tego obronną ręką i obie strony będą zadowolone!!!!
Jedyne co musisz zrobić to włożyć do mikroweli....a to napewno umiesz.....trzymam kciuki
Gdybyś była w jakiejś dziurze i nie było blisko takich firm to, taki serwis załatwisz w szpitalach typu.Jahanische.....

#17 2013-01-23 17:10:39

Elizabeth
Member

Miłe koleżanki...Wprawdzie kolejny raz jestem w pracy,ale pierwszy raz u tej rodziny.Pierwszy raz też zdarzyło mi się nie gotować/chociaz bardzo
lubię/.Obiady są dowożone przez firmę ,są smaczne i porcje rzeczywiście duże.Jednak nic nie zastąpi tego co sama ugotuję,ale muszę dostosować sie do sytuacji.Pozdrawiam.

#18 2013-01-24 13:57:02

roossa
Member

Elizabeth napisał:

Miłe koleżanki...Wprawdzie kolejny raz jestem w pracy,ale pierwszy raz u tej rodziny.Pierwszy raz też zdarzyło mi się nie gotować/chociaz bardzo
lubię/.Obiady są dowożone przez firmę ,są smaczne i porcje rzeczywiście duże.Jednak nic nie zastąpi tego co sama ugotuję,ale muszę dostosować sie do sytuacji.Pozdrawiam.

O proszę, ja jeszcze nie miałam takiej sytuacji.
Chciałabym! smile
Mimo, że też lubię gotować, a zwłaszcza piec!
Sobie trochę odpoczniesz od pichcenia, czasem lepiej smakuje jak ktos ugotuje (dooobra, pomijam teraz firmę kateringową;)), a w międzyczasie zawsze można też coś drobniejszego do przegryzienia machnąć. smile

#19 2013-01-25 15:57:31

Liwia_Dobrawska
Member

Byłam 6 m-cy u mojej podopiecznej i musiałam gotować. Wiadomo, że rodzina ma opiekunkę po to, aby pomagała również w codziennych czynnościach domowych. Dobrze dogadywałam się z córką podopiecznej, która mieszkała z mamą. Czasem sama oferowała, że tym razem ona ugotuje obiad lub zrobi inny posiłek. Wymieniałyśmy się tym obowiązkiem i wszystko było ok:) jednak nie każda rodzina wyjdzie z taką propozycja pewnie.

#20 2013-02-12 20:02:56

katedra
New member

Umieć powinna. Im lepiej gotuje, tym większe szanse ma na zdobycie przychylności podopiecznych. Mówi się, że przez żołądek do serca:) Pamiętam moje jabłeczniki - raz zrobiłam, rodzinie posmakowało i w każdą prawie niedziele piekłam, wpadali, miło było. Zapach ciasta wypełniał cały dom. Koleżanka miała małżeństwo, poważnie schorowane, tam zamawiano obiady, ale jakieś wykwintne nie były. Raczej jest się zdanym na siebie, na swoje umiejętności. Nie ugotujesz, nie ugotuje wam nikt.

#21 2013-07-07 21:25:09

iweta
Member

figa_z_makiem napisał:

Pozdrawiam

Witaj w klubie smile. U mnie tez mąż gotuje, ale do rzeczy, ja jestem drugi raz u dwóch różnych rodzin i za każdym razem trafiałam tak, że nie musiałam gotować. W poprzednim miejscu dziadek gotowała, a teraz mam to szczęście, że przychodzi Pani. Więc na Twoim miejscu bym się nie martwiła, tylko powiedziała o tym w agencji, może się uda, a jeżeli nie, to Niemcy gotują zawsze z książek kucharskich, których mają pod dostatkiem. Pozdrawiam

#22 2013-07-07 22:07:41

jogi45
Member

Każda coś umie ugotować. Moja piewsza praca była na bawarii, nie głęboka bawaria ale kuchnia inna niż w Polsce. Babcia sama mi mówiła jak co mam zrobić i do dzisiaj wykorzystuję te przepisy. Tak samo w Hesjii. Jakieś dziwne mieszanki ziemniaków z marchewką, surowa wedzona kiełbasa pieczona w kawałkach zalana rozbełtanym jajkiem. W sumie pycha. Więcej się nauczyłam gotować w Niemczech niż w domu. Teraz po prostu pytam jak mam co zrobić i to im się podoba. Przecież nawet jajecznicę można zrobić na wiele sposobów. Trening czyni mistrza

#23 2013-07-07 22:13:03

ruda
Member

Jogi, co to "głęboka Bawaria"? Możesz napisać gdzie byłaś i co tam gotowałaś smile?

Zawsze chciałam trafić do takiej "bawarskiej babci" sypiącej starymi przepisami, ale jakoś się nie trafiło.

#24 2013-11-18 15:34:54

kika1985
Member
Od: Gdańsk

Z pewnością tak, ale osobiście nie uważam tego "za obowiązek" opiekunki, wystarczy, że będziemy gotować "w przeciętny" sposób, i mieć na uwadze zalecenia lekarzy, dietetyków...

#25 2013-11-18 21:02:39

andrea
Member

Ja też uważam, że opiekunka powinna gotować, ale nie musi robić jakichś wyszukanych rzeczy. Opiekunka to nie kucharka.  Po prostu przygotowywać posiłki. Co do pieczenia to też uważam, że nie należy przesadzać.
Przyjedzie jedna nadgorliwa i następna ma problem.
Wszystko z umiarem.

#26 2015-06-05 23:30:05

papaja76
Member

margarethe napisał:

Cześć dziewczyny!

ja też nie gotuję z miłości do gotowania, ale włożyć warzywo do wody, dodać soli, to nie jest takie straszne, albo mąż niech Cię instruuje przez skype. Najgorzej jak się myśli, że gotowanie wymaga  wielkiego wysiłku, tak kiedyś myślałam też, ale dziś obieram ziemniaka, smażę mięso, i myję sałatę, i obiad gotowy. Ważne jest, żebyś stosowała jak najmniej chemii, nie smażyła na margarynie i oleju słonecznikowy, a już najlepiej stroniła od olejów rafinowanych. Te proszki, które niektórzy dodają do zup, lub innych dań mocno podnoszą ciśnienie, więc uważaj z tym.

#27 2015-06-05 23:34:50

papaja76
Member

margarethe napisał:

Cześć dziewczyny!

do tego nie trzeba ukończyć studiów, nie bój się i tyle

#28 2015-06-05 23:47:53

amelia
Przyjaciel Forum

Papaja, odpowiadasz na posty z przed dwóch lat. smile

#29 2015-06-06 20:29:31

barbara.b
Member

moja babcia parę dni temu poinformowała mnie, że zaprosiła syna i wnuka na obiad w sobotę- dwóch chłopów. i pyta co ugotuję:-)))) całkiem jej się w głowie pomieszało. ciśnienie mi podniosła ale strzeliłam sauerbraten z sosikiem... a tak jak coś usłyszy to koniec. zadzwoniła do syna i opowiada, że będzie sauerbraten. mi się śmiać chce i płakać. skończyłam rozmawiać przez tel. a ja się pytam jak mam zrobić tą sauerbraten. a ona, że nigdy nie robiła, że nie wie. na co ja, że też nie robiła i tez nie wiem... siedzi siedzi siedzi mysli. i mówi ale to jest chude mięso. na co ja, że to chyba nackenfleich więc niekoniecznie chude. a ona, że w takim razie zrobimy polędwiczki... ja sternekoch.... za chwilę przyniosła grila i mówi, że zrobimy schabowe. pytam się schabowe w panierce, czy steki ze schabu na grilu... myśli myśli mysli... pyta się co ja bym robiła. ja na to, że nie wiem co bym zrobiła, że nie znam jej syna, nie wiem co on je, nie moge rozszyfrować co ona je a w domu jak bym zaprosiła rodzinę to bym zrobiła całkiem inne rzeczy niż ona je i po co kogoś zaprasza na jedzenie skoro ją zdecydowanie co ugotuje przerasta a co dopiero ugotowanie tego.... po długiej dyskusji zadzwoniła do syna i odwołała obiad. biedny pewnie głodny dzisiaj był bo nie ma tel. żeby pod nieobecność żony sobie po pizze zadzwonić :-))) a do nas i tak przyszedł bo matka miała sto innych problemów...

ogólnie tak po moich babciach widzę, że czy człowiek umie gotować, czy nie to babcia i tak wszystko zje :-)))) a najlepiej jak ktoś pisał śledzie w śmietanie, paróweczki, kartofelsalat i inne hermetycznie pozamykane żarcie chemiczne. oni od tego chyba mają te demencje. moja babka dostała dietę od lekarza nie na odchudzanie tylko na odtruwanie  i ma wypisane właśnie, że śledzi ma nie jeść w śmietanie i normlanych surowych, solonych, łososia wędzonego na zimno, i żadnych kostek bulionowych, proszków vegetowych i sosów z torebki...

#30 2015-06-06 20:32:48

barbara.b
Member

z proszkami to masz rację. mi u tej babki po dwóch tygodniach jej gotowania tak podskoczyło ciśnienie, że hej... poszłam do lekarza, ekg, krew, ciśnieniomierz  na cały dzień co 15 minut mi się włączał. hahahaha myślałam, że umieram. ale jak zaczęłam gotować to ciśnienie wróciło do normy.

papaja76 napisał:

margarethe napisał:

Cześć dziewczyny!

ja też nie gotuję z miłości do gotowania, ale włożyć warzywo do wody, dodać soli, to nie jest takie straszne, albo mąż niech Cię instruuje przez skype. Najgorzej jak się myśli, że gotowanie wymaga  wielkiego wysiłku, tak kiedyś myślałam też, ale dziś obieram ziemniaka, smażę mięso, i myję sałatę, i obiad gotowy. Ważne jest, żebyś stosowała jak najmniej chemii, nie smażyła na margarynie i oleju słonecznikowy, a już najlepiej stroniła od olejów rafinowanych. Te proszki, które niektórzy dodają do zup, lub innych dań mocno podnoszą ciśnienie, więc uważaj z tym.

#31 2015-06-06 20:33:48

barbara.b
Member

a babka przestała jeść hahahah

#32 2015-07-17 15:23:14

Aldona
Member
Od: Śląsk

Ja uważam, że "dobrze gotować" to pojęcie względne. Dla jednych jest to dobre, a inny powie "fuj" smile . Ja gotowałam pod podopieczną i zgodnie z zaleceniami lekarza. Nie powiem, żeby mi to smakowało, ale robiłam jak mi kazano.

#33 2015-07-17 17:29:28

barbara.b
Member

hmmm mi się wydaje, że dobre jedzenie każdemu smakuje ;-)))))
wystarczy starannie przyrządzić i ładnie podać.
mój były szef robił kiedyś jakąś dietę i jednego dnia miał brokuły i ziemniaki. greczynka wrzuciła całego brokuła do wody zamiast jakoś odkroić te szypułki i lekko sparzyć to on dostał taki talerz z jednym wielkim brokułem i rozgotowanymi ziemniakiem. ja jak ziemniaki gotuję to sprawdzam, czy miękkie. mniejwięcej czas się wie, ale potem jeszcze delikatnie sprawdzam a jak odcedzę to najlepiej jeszcze odcedzone z 10 minut pod pokrywka niech postoją a ta wrzuciła do wody i się gotowały aż się całkowicie porozpadały. no i dostał szef takie żarcie na talerzu, pomamrotał, że pieprzy taką dietę i z obrzydzeniem popatrzył na talerz. na co ja, że jak ma się dietę to to tez może być smaczne albo chociaż to na talerzu ładnie można podać i przynajmniej ugotować prawidłowo. pokiwał głową. wymączył głowę brokuła i mu się odechciało diety...

Aldona napisał:

Ja uważam, że "dobrze gotować" to pojęcie względne. Dla jednych jest to dobre, a inny powie "fuj" smile . Ja gotowałam pod podopieczną i zgodnie z zaleceniami lekarza. Nie powiem, żeby mi to smakowało, ale robiłam jak mi kazano.

#34 2015-07-17 18:43:20

amelia
Przyjaciel Forum

Aldona napisał:

No przyznam, że masz wiele racji, szczególnie, że nie we wszystkich rodzinach preferują dobre gotowanie.
Są staruszkowie co nie znają albo nie chcą znać oberżyny, są tacy co nie używają warzyw albo czosnku, bo za drogi.
Niektórzy trzymają wodę od gotowania pyzów 3 dni i potem każą na tym coś gotować.
Ostatnio jednak miałam rodzinę smakoszy, to zdarzało się, że najpierw fotografowali i wysyłali MMS znajomym i zachwalali jakie to rarytasy jadają . Przyznam, że trochę znam się na międzynarodowym gotowaniu. To jest jedna z moich profesji.

Chyba jednak w większości preferują jedzenie standardowe i do tego jednodaniowe. Czasem wystarczy umieć nie przypalić wody i zrobić Spiegelei mit Senfsosse und Pellkartoffel.

Ostatnio edytowany przez amelia (2015-07-22 14:04:56)

#35 2015-07-17 22:38:33

Aldona
Member
Od: Śląsk

No ja na poprzedniej szteli to tylko Eintopf. Teraz jak dostanę konesera dwudaniowych obiadów to znowu będę musiała się przestawić.

"Dobre jedzenie każdemu smakuje" no nie każdemu. Znam ludzi co przesalają i uważają, że moje dania są niedosolone=niesmaczne. Ja soli używam bardzo mało, bo niezdrowa na ciśnienie.
Tak jak Amelia pisze, niektórzy to tylko Eisbeim in Bier bez surówki bez niczego.

#36 2015-07-17 22:58:26

..?eto
Member

Aldona napisał:

No ja na poprzedniej szteli to tylko Eintopf. Teraz jak dostanę konesera dwudaniowych obiadów to znowu będę musiała się przestawić.

"Dobre jedzenie każdemu smakuje" no nie każdemu. Znam ludzi co przesalają i uważają, że moje dania są niedosolone=niesmaczne. Ja soli używam bardzo mało, bo niezdrowa na ciśnienie.
Tak jak Amelia pisze, niektórzy to tylko Eisbeim in Bier bez surówki bez niczego.

A ja tam gotuję dobrze , bo na winie.
Otwieram lodówkę, biorę co się na winie  do gara i gotowe.

#37 2015-07-17 23:03:42

barbara.b
Member

no fakt, że nie jadają ciekawie i od lat to samo. jednak nie spotkałam się z czymś takim, żeby ktoś powiedział, że nie będzie jadł gdy przygotowałam coś innego niż są nauczeni. myślę, że oni jedzą jak jedzą z lenistwa i wygody a nie dlatego, że im to smakuje. co jak co ale świeżych warzyw to trzeba trochę przypilnować, zaplanować. a mrożonki, czy zupy z proszku kupujesz i jesz aż się skończą. i nic się nie psuje. tylko trzeba na zakupy jechać nowe kupić lub jeszcze łatwiej zamówić z befrosta. na szczęście mi nikt nie kazał jedzenia na starej wodzie gotować. jakby się zdarzyło, że babka by coś odstawiła... precież to moment i można wylać ukradkiem... jak nie ma co tłumaczyć. moje babki zawsze lubiały coś dobrego zjeść i nie przeszkadzało im, że to dla nich nowe. pierwsza jak jadła danie gdzie były kawałki cukini to tak śmiesznie przeżuwała bo pierwszy raz taki smak czuła. myślałam że jej nie smakuje i powiedziałam, że nie musi jeść. a ona tylko spytała co to jest i jadła dalej i delektowała się każdym kawałkiem cukini. a niby taka prosta rzecz i w niemczech jest od zawsze.
no ale może być ciekawie bo w niedzielę jadę do babki, gdzie jak się dzisiaj dowiedziałam od opiekunki zakupy wyglądaja tak, że opiekunka wiezie babcie do sklepu, babcia bierze co uważa a potem opiekunka z tego gotuje. bardzo mnie to zdziwiło. jeszcze komentaż opiekunki, że po dwóch tygodniach zorientuję się, że się je zawsze to samo. bardzo jestem ciekawa naszych zakupów. napewno nie będą tak wyglądały jak zmienniczka opowiadała. przed wyjściem z domu usiądę z babką i zrobimy listę razem! jeszcze z ciekawości wypytam już na miejscu zmienniczkę co ta babcia ładowała do wózka bo jestem bardzo ciekawa...

amelia napisał:

Aldona napisał:

Ni przyznam że masz wiele racji, szczególnie, że nie we wszystkich rodzinach preferują dobre gotowanie.
Są staruszkowie co nie znają albo nie chcą znać oberżyny, są tacy co nie używają warzyw albo czosnku, bo za drogi.
Niektórzy trzymają wodę od gotowania pyzów 3 dni i potem każą na tym coś gotować.
Ostatnio jednak miałam rodzinę smakoszy, to zdarzało się, że najpierw fotografowali i wysyłali MMS znajomym i zachwalali jakie to rarytasy jadają . Przyznam, że trochę znam się na międzynarodowym gotowaniu. To jest jedna z moich profesji.

Chyba jednak w większości preferują jedzenie standardowe i do tego jednodaniowe. Czasem wystarczy umieć nie przypalić wody i zrobić Spiegelei mit Senfsosse und Pellkartoffel.

#38 2015-07-17 23:27:52

Dalia
Member

A ja jak jestem w pracy, czyli na opiece się nie wysilam, gotuję najprostsze rzeczy, to co wiem, że klient jada. Nigdy jeszcze w Anglii nie ugotowałam żadnej zupy i nie zamierzam tego robić, oni nie jedzą zup, po co miałabym ich uszczęśliwiać na siłę jakąś tam zupą? Jak dotąd nikt się nie skarżył oprócz pewnego dziadka, ale on miał zawsze za mało przypalone. wink
Jak wiem, że lubią jajko na toście to tak robię, jak chcą parówkę z sosem a nie z musztardą to tak podaję. Nie robiłam też nigdy surowych warzyw, czyli naszych polskich surówek, bo oni nie bardzo lubią surowe warzywa, zresztą może niektórzy by zjedli, ale ja nie eksperymentuję, chociaż sama często zjadam całą miskę takich warzyw.
A, co do gotowania to zgadzam się, dobre gotowanie to pojęcie względne, co jednemu smakuje drugi nie ruszy. Ja np nie jem mięsa i nie jem go już na tyle długo, że zaczyna we mnie wzbudzać obrzydzenie. Więc nie ruszyłabym najwspanialszego nawet schabowego czy nie daj Boże tatara. A my nie jesteśmy kucharkami tylko opiekunkami i tak jak któraś z was tu napisała, że powinnyśmy gotować, to co służy pdp a nie zastanawiać się jak by mu tu dogodzić. Wychodzę z założenia, że głupie jest zmienianie na siłę przyzwyczajeń pdp który ma 90 lat, a niestety są w tym zawodzie nadgorliwe. hmm

#39 2015-07-18 10:23:14

barbara.b
Member

nie wiem jak ty, ale ja nie gotuję dwóch obiadów i jadam to co podopieczny. nie rozumiem więc dlaczego ja mam zmieniać swoje nawyki i jeść jakieś śmieci. trzeba znaleźć coś pomiędzy, co nie zaszkodzi i zasmakuje dziadkowi a co jednocześnie będzie nam smakowało i nie będzie nam szkodziło. nie robiąc przy tym żadnej rewolucji tylko stopniowo wprowadzając nowe produkty. przy śniadaniu można jeść inaczej niż dziadek, kupić sobie inne warzywa do śniadania, inny serek. przy takich obiadach jak jadają niemcy nie dała bym rady. ciało by się z pewnością zbuntowało. zresztą zbuntowało się na ostatniej stelli, gdzie babce wydawało się, że odżywia się zdrowo a używała masę proszków i gotowej żywności. i to już po tygodniu odczułam tego skutki . na szczęście babka się wycofała z kuchni i dała mi wolną rękę i jadła to co gotowałam. tylko przeżywała, że to tyle roboty. niestety- przygotowanie posiłku bez gotowców wymaga więcej czasu i planowania. po tym jednak jak dostała od lekarza listę produktów, których nie może spożywać lub może w małych ilościach a na pierwszym miejscu stały wszystkie zupy w proszku, kostki rosołowe i inne rzeczy z chemią cieszyła się, że potrafię ugotować rosół bez dodatków chemii. dla niej graniczyło to z cudem. nawet kaszę manną robiła z torebki, gdzie była mieszanka kaszy, cukru i bardzo dziwnych dodatków. nie wiem dlaczego ludzie się tak trują. dla zaoszczędzenia kilku minut?

Dalia napisał:

A ja jak jestem w pracy, czyli na opiece się nie wysilam, gotuję najprostsze rzeczy, to co wiem, że klient jada. Nigdy jeszcze w Anglii nie ugotowałam żadnej zupy i nie zamierzam tego robić, oni nie jedzą zup, po co miałabym ich uszczęśliwiać na siłę jakąś tam zupą? Jak dotąd nikt się nie skarżył oprócz pewnego dziadka, ale on miał zawsze za mało przypalone. wink
Jak wiem, że lubią jajko na toście to tak robię, jak chcą parówkę z sosem a nie z musztardą to tak podaję. Nie robiłam też nigdy surowych warzyw, czyli naszych polskich surówek, bo oni nie bardzo lubią surowe warzywa, zresztą może niektórzy by zjedli, ale ja nie eksperymentuję, chociaż sama często zjadam całą miskę takich warzyw.
A, co do gotowania to zgadzam się, dobre gotowanie to pojęcie względne, co jednemu smakuje drugi nie ruszy. Ja np nie jem mięsa i nie jem go już na tyle długo, że zaczyna we mnie wzbudzać obrzydzenie. Więc nie ruszyłabym najwspanialszego nawet schabowego czy nie daj Boże tatara. A my nie jesteśmy kucharkami tylko opiekunkami i tak jak któraś z was tu napisała, że powinnyśmy gotować, to co służy pdp a nie zastanawiać się jak by mu tu dogodzić. Wychodzę z założenia, że głupie jest zmienianie na siłę przyzwyczajeń pdp który ma 90 lat, a niestety są w tym zawodzie nadgorliwe. hmm

#40 2015-07-18 11:55:17

Dalia
Member

Tak, Barbara, właśnie dla oszczędzenia tych paru minut, dokładnie tak - tak naprawdę to nie jest parę minut, to dużo więcej. smile
Masz rację z tym podwójnym gotowaniem. Tu w Anglii jest trochę inaczej, bo oni często jedzą obiad o jakichś dziwnych porach, albo o 13.00 dla mnie za wcześnie, albo o 19.00 dla mnie za późno, na kilku placementach, gdzie byłam zawsze jadłam osobno, ze względu na te głupie godziny, teraz jem przeważnie z babką, ale jak ona je kiełbasy, to ja jem ziemniaki z warzywami - akurat tak lubię, więc jemy w zasadzie to samo, w dni, kiedy mam przerwy, babka dostaje gotowce, a ja robię sobie coś innego. Tu gdzie jestem teraz, cieszę się nawet, że mogę sobie ugotować coś, bo tu nudy straszne mam i gotuję z nudów po prostu. Śniadanie to tutaj przeważnie mleko z płatkami, więc albo jem to samo, albo robię sobie kanapki. Kolacji babka w ogóle nie jada, a ja czasem właśnie wieczorem robię sobie surówki. Także w sumie wychodzi na to, że nie zawsze jem to co pdp, ale mi to pasuje,  tutaj mam czas na zrobienie sobie czegoś innego.
Kiedyś byłam na placemencie, gdzie dziadek jadł obiad o 12.30, zawsze, bardzo punktualnie, no ludzie, to nie jest godzina na obiad, więc zawsze jadłam później i przeważnie, co innego. Tutaj też jedzą sporo gotowców, ale ja uważam, że to ich sprawa. Nie znaczy, że ja muszę je jeść, wtedy robię dla siebie osobno.
Po za tym, o czym tu gadać, ile zajmuje obranie trzech ziemniaków i dwóch marchewek. Obiad dla dwóch osób to nie problem.

Ostatnio edytowany przez Dalia (2015-07-18 11:57:21)

#41 2015-07-18 13:13:51

Ksenia
Member

Jezeli chodzi o dobre gotowanie to jest to pojęcie wzgledne to co tobie wydaje sie smaczne , ktos inny może uznać za niezjadliwe smile
Jest duzo gotowców , które mozna wykorzystac w przygotowywaniu obiadów dla podopiecznych. No i duzo tu zalezy od tego jaka rodzina daje kase na zycie bo jak mało to wiadomo że rewelacji sie nie ugotuje smile

#42 2015-07-18 15:00:53

..?eto
Member

Ksenia napisał:

Jezeli chodzi o dobre gotowanie to jest to pojęcie wzgledne to co tobie wydaje sie smaczne , ktos inny może uznać za niezjadliwe smile
Jest duzo gotowców , które mozna wykorzystac w przygotowywaniu obiadów dla podopiecznych. No i duzo tu zalezy od tego jaka rodzina daje kase na zycie bo jak mało to wiadomo że rewelacji sie nie ugotuje smile

No tak z przeproszeniem z g...a bicza nie ukręcisz , ale proste jedzenie może także być smaczne.
Dla mnie niesmacznie jest  tylko wtedy ,gdy strara gospodyni do wszystkiego, co gotuje dodaje czosnek.
Nie wiem co to za kuchnia? Znam narody, które uzżwaja dużo czosnu, ale ich potrawy są pyszne. Po prosu trzeba wiedzieć , jak łaczyć czosnek z innymi przprawami, bo na pewno nie ze wszstkimi potrawami i przyprawami.
Gotowanie polega na umiejętności łączenia przypraw i innych składników.
Czasami wystarczyć posłuchać intuijcji i już widzimyy jaki zestaw przypraw  będzie najlepszy.
Ale do wszystkiego czosnek?-bbbbeeeeeeeeeeeeee ohydaaaaaaaaaaaaa

Ostatnio edytowany przez ..?eto (2015-07-18 15:03:23)

#43 2015-07-21 19:14:51

krystynka
Member

Dobra moi drodzy ! smile  Sprawdzony przepis na królika potrzebny od zaraz !

#44 2015-07-21 21:29:08

..?eto
Member

krystynka napisał:

Dobra moi drodzy ! smile  Sprawdzony przepis na królika potrzebny od zaraz !

Poporcjować królika.
1.
Do garnaka wlać trochę oliwy z oliwek po chwili ułożyc porcje mięsa , podsmażyć i podlać odrobiną wody
następnie dodać dwie gałązki seelera naciowego i jedną średnią marchewkę w całości i można dać cebulę przekrojoną na połowę.
Dusić ok. 30 minut.
Następnie dodać sos pomidorowy, sól, rosołek w proszku knora
dalej ziemniaczki pokrojone w kostkę i dusić do miękkosci ziemniakow i mięsa. Można dodać nać pietuszki.
2.
Natrzeć porcje mięsa solą, rozmarynem(ostrożnie nie za dużo)czosnkiem.
Na patelnie wlac oleiwe z oliwek polożyc mięsko, , podlać wodą i troszkę później białym winem.
Dusić.
Po 30 min dodać zieminiaczki, albo pokrojoną w kostkę żółtą parykę albo oba skladniki razem.
Zółta papryka dodaje niesamowitego smaku.Doskonaly smak uzyskujemy stosując ją także do kurczaka.
Powodzenia

Ostatnio edytowany przez ..?eto (2015-07-21 21:29:33)

#45 2015-07-21 22:23:46

krystynka
Member

eto ! smile Na tobie zawsze można polegać,dziękuję smile Wygląda przepis przyzwoicie... Tylko jak go poporcjować,tego królika? Robiłaś z tego przepisu? Aha,a czym białe wino można zastąpić?
Kilka dni temu przyniosło moje "dziadzisko" zwłoki królicze z Reala...Złożyłam je godnie do zamrażalki,ale czas je wyjąć...
Sprawa wygląda tak,że ja "futrzaki" to lubię pogłaskać,ale żeby je jadać...to nie...
Mieliśmy małą hodowlę królików ,ale my ich nie jadaliśmy...Po prostu,zbyt "uczuciowa" jestem... Owszem jadłam pasztet z królika i to wszystko..
Tak więc to będzie mój debiut i oby się udało...
Dzięki raz jeszcze za odzew...Niby tych przepisów jest na internecie,ale wszystkie jakieś takie "nieżyciowe"

#46 2015-07-21 22:35:20

..?eto
Member

krystynka napisał:

eto ! smile Na tobie zawsze można polegać,dziękuję smile Wygląda przepis przyzwoicie... Tylko jak go poporcjować,tego królika? Robiłaś z tego przepisu? Aha,a czym białe wino można zastąpić?
Kilka dni temu przyniosło moje "dziadzisko" zwłoki królicze z Reala...Złożyłam je godnie do zamrażalki,ale czas je wyjąć...
Sprawa wygląda tak,że ja "futrzaki" to lubię pogłaskać,ale żeby je jadać...to nie...
Mieliśmy małą hodowlę królików ,ale my ich nie jadaliśmy...Po prostu,zbyt "uczuciowa" jestem... Owszem jadłam pasztet z królika i to wszystko..
Tak więc to będzie mój debiut i oby się udało...
Dzięki raz jeszcze za odzew...Niby tych przepisów jest na internecie,ale wszystkie jakieś takie "nieżyciowe"

Jadlam  królika we Włoszech i widziałam , jak mariza go robiła i spisałam. Przede wszystkim w tej wersjii z selerem naciowym dopilnuj , żeby on byl. Seler naciowy dodaje tego cudownego smaku i królikowi i wszystkim sosom pomidorowym do makaronów. Cebula najlepiej biala cukrowa. No ale bez przesady . Wino?
No Wiesz nie wiem czym zastąpić i myślę , że bez wina tez bedzie ok.
Jak zauważyłaś  Krystynko przepisy  są tzw . jednogarnkowe, ale bez ziemniaków też będzie ok.
A jak rozebrac królika zobacz w google, ale chyba podobnie jak kurczaka. Powodzenia.

Ostatnio edytowany przez ..?eto (2015-07-21 22:36:23)

#47 2015-07-21 22:50:20

krystynka
Member

O rety sad    Ja czułam,że coś mi się przytrafi...matko kochana,królik to nie kurczak... Patrzyłam ja w google...Nie wygląda na proste sad
Jutro zobaczę ten seler naciowy...mam nadzieję,że jest.    Dzięki ! Dam znać co i jak...

#48 2015-07-22 13:28:12

barbara.b
Member

ja królika to bym na noc zostawiła przede wszystkim w solance żeby był miękkki. inaczej będziesz miała łykowate mięso chyba. zależy jeszcze jaki to królik, ale z solanki byłby bezpieczniejszy do pieczenia. tak po nocy w solance normalne przyprawy jak pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, oregano lub majeranek lub basilia, zależy kto co lubi, z dwie cebule i z dwa ząbki czosnku musowo. i wsadzić do piekarnika na 2 godziny najlepiej :-))))) może na 1, 5 starczy. zależy jaki ten królik. jak poporcjujesz to może i 1, 5 starczy. chociaż ja bym nie ryzykowała. z tego wywaru co ci się zrobi można pyszny sosik zrobić zagęszczając jedynie sossenbinder ciemnym. dodając ewentualnie łyżkę śmietany do smaku lub w razie potrzeby odrobinę wody. jak bym 1, 5 piekła pod przykryciem a potem pół godzinki bez. to chyba najzwyklejszy przepis i smaczny.

#49 2015-07-22 13:36:41

krystynka
Member

barbara.b napisał:

ja królika to bym na noc zostawiła przede wszystkim w solance żeby był miękkki. inaczej będziesz miała łykowate mięso chyba. zależy jeszcze jaki to królik, ale z solanki byłby bezpieczniejszy do pieczenia. tak po nocy w solance normalne przyprawy jak pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, oregano lub majeranek lub basilia, zależy kto co lubi, z dwie cebule i z dwa ząbki czosnku musowo. i wsadzić do piekarnika na 2 godziny najlepiej :-))))) może na 1, 5 starczy. zależy jaki ten królik. jak poporcjujesz to może i 1, 5 starczy. chociaż ja bym nie ryzykowała. z tego wywaru co ci się zrobi można pyszny sosik zrobić zagęszczając jedynie sossenbinder ciemnym. dodając ewentualnie łyżkę śmietany do smaku lub w razie potrzeby odrobinę wody. jak bym 1, 5 piekła pod przykryciem a potem pół godzinki bez. to chyba najzwyklejszy przepis i smaczny.

Dziękuję serdecznie! Każda rada na wagę złota wink
Niestety nie wiem jaki to królik...nadal spoczywa w zamrażalce wink Mam też dylemat...Moje dziadki to jedzą niewielkie porcje,to nie wiem w całości go machnąć czy tak na części?
Ja...zawsze musi paść na mnie sad

#50 2015-07-22 13:37:26

barbara.b
Member

tu masz fajny normalny przepis. ale ty już pewnie po tym króliku. w tym przepisie jest godzina plus potem pół. ale ja myślę, że dla dziadków to lepiej 1,5 godziny i potem pół. pod przykryciem nie powinno mięso wyschnąć. tym bardziej jak wrzucisz warzywa typu cebula, por, seler, marchewka. seler nie musi być naciowy.. korzeń jest jak najbardziej ok. tak samo np. robi się udko z indyka. pychota. przyprawy pieprz, papryka, zgnieciony czosnek i oregano zalać łyżką lub dwie oleju i natrzeć tym królika z dwie godzinki przed pieczeniem conajmniej. jak nie robisz solanki to naturalnie również dodać sól do przypraw.

ja za to dzisiaj spieprzyłam kalafior. sama nie wiem czemu. sos bez smaku. ale nie wiedziałam czym doprawić. umysł mi się zaciął. może muskat uratował by wszystko. ale muskatu nie znalazłam wśród przypraw.... babka na szczęście nic nie mówiła i wszystko zjadła. ale chyba była potwornie głodna jak ja. nie dość, że niedopieszczony ten kalafior to jeszcze obiad 20 minut pózniej.

#51 2015-07-22 13:40:49

barbara.b
Member

zrób go tak jak napisałam nawet bez solanki. pierwszego dnia zrób mięsko na świeżo, udka, czy coś z ziemniakami. a następnego dnia z resztek mięsa i wywaru zrób sos z kawałkami mięsa i będzie całkiem inne danie i np. z ryżem. ale naprawdę nastaw się na 1, 5 godziny duszenia pod przykryciem a potem pół bez. żebyś się nie spóżniłą z obaidem jak ja dzisiaj :-))))
adres się nie wyświetlił do przepisu ewy minger więc spróbuję jeszcze raz.

#52 2015-07-22 13:49:12

barbara.b
Member

wyciągnij go z rana. wieczorem jak ci się rozmrozi natrzyj go pieprzem, solą, papryką, oregano lub majerankie- co masz, świeżym czosnkiem. rano wrzuć do tego cebule, seler, liski i ziele algielskie. upiecz i będziesz miała z głowy. ale pokrój bo cały będzie ci się dłużej piekł. a piszesz dziadki więc jest was chyba 3. królik wcale nie jest taki wielki jak ci się wydaje. ty i dziadek weżmiesz wielką nogę, babka małą. a na drugi dzień resztek już nie będzie dużo. w sam raz na drugi obiad. nieco inny. jak czegoś nie masz z tych przypraw to trudno. królik przeżyje. ale ważne, żeby cebula była i warzywa jak seler albo marchewka. to nie będzie suchy. no i czosnek w sumie to przy króliku miło żeby był. i pod przykryciem najpierw. a wywaru będzie mało i mocno przyprawiony, więc na sto procent do sosu będziesz musiała dodać wody. oczywiście jak ktoś lubi zamiast wody białe wino. zadziwiła byś dziadka ;-)))) dziadek ma chęć na królika :-))))

#53 2015-07-22 20:23:47

..?eto
Member

barbara.b napisał:

tu masz fajny normalny przepis. ale ty już pewnie po tym króliku. w tym przepisie jest godzina plus potem pół. ale ja myślę, że dla dziadków to lepiej 1,5 godziny i potem pół. pod przykryciem nie powinno mięso wyschnąć. tym bardziej jak wrzucisz warzywa typu cebula, por, seler, marchewka. seler nie musi być naciowy.. korzeń jest jak najbardziej ok. tak samo np. robi się udko z indyka. pychota. przyprawy pieprz, papryka, zgnieciony czosnek i oregano zalać łyżką lub dwie oleju i natrzeć tym królika z dwie godzinki przed pieczeniem conajmniej. jak nie robisz solanki to naturalnie również dodać sól do przypraw.

ja za to dzisiaj spieprzyłam kalafior. sama nie wiem czemu. sos bez smaku. ale nie wiedziałam czym doprawić. umysł mi się zaciął. może muskat uratował by wszystko. ale muskatu nie znalazłam wśród przypraw.... babka na szczęście nic nie mówiła i wszystko zjadła. ale chyba była potwornie głodna jak ja. nie dość, że niedopieszczony ten kalafior to jeszcze obiad 20 minut pózniej.

Barbara po, co tyle przypraw?
Królik to delikatne słodkie mięso.I czosnek i paryka i majeranek... Istny sklep z przyprawami toż to zabije smak mięsa. Myślisz że w dobrych kuchniach tak szafują przyprawami?
Nie wiem skąd ta moda wpi....nia wszelkich dostępnych przypraw do wszystkiego , co się napatoczy.
No chyba , że ktoś tak lubi.
Ale dobra kuchnia to delikatnie z przyrawanmi się posługuje.
Do Indyka czosnek o Chryste....... do wszystkiego czosnek a fuj.
A może by tak Filecik z indyka tylko lekko rozklepać,  posolić i popieprzyć, nałożyc posiekane dobno jabłuszko, troszkę zgniecionych orzechów włoskich, posiekany szczypiorek i odrrobinę posiekanej cebulki.
Filecik zwinąc , zaklepać i wrzucić na rozgrzaną patelnię .10 gora 15 minut i gotowe. minut i gotowe
A kalafior po wymoczeniu w wodzie z solą ,gotuję w osolonej i z 1/2 lyżeczki cukru i najchętniej podaje z wody. Mogłaś kupić gotowy sos holenderski, albo beszamel i po sprawie.
Smacznego.

Ostatnio edytowany przez ..?eto (2015-07-22 20:36:44)

#54 2015-07-22 20:45:35

krystynka
Member

Basta! Dziewczyny nie kłócić się!
Dobrze jedna z drugą "gadacie"... Z przyprawami nie poszaleję smile Królik jest spory...a dziadek ma chęć na "króliczka" wink  chyba...
Kalafiora to robię tak jak... ?eto tylko...po umyciu,wkładam do wrzącej wody,zakwaszonej nieco sokiem z cytryny,dodaję troszkę cukru no i ....a to zależy ..ja lubię z bułeczką na maśle...Ale kwestia gustu wink
Z obiadem każdej z nas zdarza się spóźnić (chyba każdej;) może są Panie idealne )...A to,że się nie uda? Ile to razy narzekałam ,że coś źle zrobiłam,a domownicy zajadali,aż im się uszy trzęsły smile
W tamtym roku, na "powitanie" upiekłam moje popisowe ciasto Karpatkę... Ona zawsze się udaje,tylko nie tym razem...wink No,cóż inny piekarnik chyba...wink Domownicy zwabieni zapachem,co i rusz zaglądali do kuchni... Nie pozostało mi nic innego tylko krem zrobić do "zakalca" ...  Nie było czasu na nowe kombinowanie... Kochani , jak Oni pałaszowali !smile Jeszcze proszono mnie o przepis smile
A królik? Dziś wpadło mi do głowy aby go "utylizować" wink Może by się  nie poznali wink ? Gdyby jeszcze nie dwa tygodnie do  domu...

#55 2015-07-22 20:57:00

amelia
Przyjaciel Forum

krystynka napisał:

Basta! Dziewczyny nie kłócić się!
Dobrze jedna z drugą "gadacie"... Z przyprawami nie poszaleję smile Królik jest spory...a dziadek ma chęć na "króliczka" wink  chyba...
Kalafiora to robię tak jak... ?eto tylko...po umyciu,wkładam do wrzącej wody,zakwaszonej nieco sokiem z cytryny,dodaję troszkę cukru no i ....a to zależy ..ja lubię z bułeczką na maśle...Ale kwestia gustu wink
Z obiadem każdej z nas zdarza się spóźnić (chyba każdej;) może są Panie idealne )...A to,że się nie uda? Ile to razy narzekałam ,że coś źle zrobiłam,a domownicy zajadali,aż im się uszy trzęsły smile
W tamtym roku, na "powitanie" upiekłam moje popisowe ciasto Karpatkę... Ona zawsze się udaje,tylko nie tym razem...wink No,cóż inny piekarnik chyba...wink Domownicy zwabieni zapachem,co i rusz zaglądali do kuchni... Nie pozostało mi nic innego tylko krem zrobić do "zakalca" ...  Nie było czasu na nowe kombinowanie... Kochani , jak Oni pałaszowali !smile Jeszcze proszono mnie o przepis smile
A królik? Dziś wpadło mi do głowy aby go "utylizować" wink Może by się  nie poznali wink ? Gdyby jeszcze nie dwa tygodnie do  domu...

Boszzszszse ! ale wiedźma ! królika utylizować??? lol

#56 2015-07-22 20:57:07

..?eto
Member

jogi45 napisał:

. Jakieś dziwne mieszanki ziemniaków z marchewką, surowa wedzona kiełbasa pieczona w kawałkach zalana rozbełtanym jajkiem. W sumie pycha. Więcej się nauczyłam gotować w Niemczech niż w domu.

Jogi kupuję to. Już , jak czytałam to ślinka mi ciekła. Pysznie brzmi i spróbuję tej kiełbaski.
A jadłaś kiedyś jajecznicę z karczochem. Oj miamiam.
Oprawić karczocha .Uzyskaną główkę podzielic na ósemki wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą z oilwek ,
podsmarzyć z obu stron i dodać tylko leciutko rozbełtane jajko, nie mieszać. Posolić leciuto już po usmażeniu tak , jak solimy frytki.
Dobrze , że można juz kupić świeże karczochy w pl.
Smacznego.

Ostatnio edytowany przez ..?eto (2015-07-22 21:05:44)

#57 2015-07-22 21:02:50

krystynka
Member

Amelka! Ja go nie zjem!!!!! Chyba? Królik to futrzak ...on ma łapki, skoki ....
Moja wyobraźnia pracuje... smile

#58 2015-07-22 21:04:15

krystynka
Member

..?eto napisał:

jogi45 napisał:

. Jakieś dziwne mieszanki ziemniaków z marchewką, surowa wedzona kiełbasa pieczona w kawałkach zalana rozbełtanym jajkiem. W sumie pycha. Więcej się nauczyłam gotować w Niemczech niż w domu.

Jogi kupuję to. Juz , jak czytalam to ślinka mi ciekla. Pysznie brzmi i sprobuję tej kiełbaski.
A jadlas kiedyś jajecznicę z karczochem. Oj miamiam.
Oprawić karczocha .Uzyskana główkę podzielic na ósemki wrzucic na rozgraną oliwe z oilwek ,
podsmarzyć z obu stron i dodać tylko lectko rozbeltane jajko, nie mieszać. Posolić leciusto już po usmażeniu tak , jak solimy frytki.
Smacznego.

Eto...kupuję tego karczocha !

#59 2015-07-22 21:07:02

..?eto
Member

krystynka napisał:

A może to zając?

#60 2015-07-22 21:18:39

barbara.b
Member

ja nie pisałam o filecie z indyka tylko o udku z indyka. każdy gotuje jak lubi... kalafior udusiłam na parze, bo nie gotuje warzyw w wodzie. i nie używam gotowych sosów. mój sos, który nie wypalił napewno był smaczniejszy niż holenderski z kartonu. każdy "gotuje" jak lubi.

..?eto napisał:

barbara.b napisał:

Królik to delikatne słodkie mięso.I czosnek i paryka i majeranek... Istny sklep z przyprawami toż to zabije smak mięsa. Myślisz że w dobrych kuchniach tak szafują przyprawami?
Nie wiem skąd ta moda wpi....nia wszelkich dostępnych przypraw do wszystkiego , co się napatoczy.
A może by tak Filecik z indyka tylko lekko rozklepać,  posolić i popieprzyć, nałożyc posiekane dobno jabłuszko, troszkę zgniecionych orzechów włoskich, posiekany szczypiorek i odrrobinę posiekanej cebulki.
Filecik zwinąc , zaklepać i wrzucić na rozgrzaną patelnię .10 gora 15 minut i gotowe. minut i gotowe
A kalafior po wymoczeniu w wodzie z solą ,gotuję w osolonej i z 1/2 lyżeczki cukru i najchętniej podaje z wody. Mogłaś kupić gotowy sos holenderski, albo beszamel i po sprawie.
Smacznego.

#61 2015-07-22 21:52:01

..?eto
Member

barbara.b napisał:

ja nie pisałam o filecie z indyka tylko o udku z indyka. każdy gotuje jak lubi... kalafior udusiłam na parze, bo nie gotuje warzyw w wodzie. i nie używam gotowych sosów. mój sos, który nie wypalił napewno był smaczniejszy niż holenderski z kartonu. każdy "gotuje" jak lubi.

..?eto napisał:

barbara.b napisał:

Smacznego.

Tak jest Słoneczko ty nasze!
Bywaj i do miłego następnego  "spięcia".

#62 2015-07-22 21:57:35

amelia
Przyjaciel Forum

krystynka napisał:

A niech Cię gęś kopnie  lol  ale to nie kot! .. a świnek i innych kopytno-parzystych , też nie jadasz? a gąska, a kurczaczek?

.... same korzonki jadasz? pewnie chuderlak z Ciebie? lol

Ostatnio edytowany przez amelia (2015-07-22 21:58:49)

#63 2015-07-23 06:42:26

larysazajcew@gmail.com
Member

..?eto napisał:

krystynka napisał:

A może to zając?

Taaaa,dobierają mi się do skóryyyyyyy!...A tak serio-robiłam królika wiele razy,zawsze jak moja mama,czyli obsmażony lądował w garnku z grubym spodem,marchew i dużo cebuli,bez szaleństwa z przyprawami i ŚMIETANA ! Dusimy,aż będzie mięciutki(zależy od wieku i płci króliczka!)-i już

#64 2015-07-23 10:45:46

..?eto
Member

larysazajcew@gmail.com napisał:

..?eto napisał:

krystynka napisał:

A może to zając?

Taaaa,dobierają mi się do skóryyyyyyy!...A tak serio-robiłam królika wiele razy,zawsze jak moja mama,czyli obsmażony lądował w garnku z grubym spodem,marchew i dużo cebuli,bez szaleństwa z przyprawami i ŚMIETANA ! Dusimy,aż będzie mięciutki(zależy od wieku i płci króliczka!)-i już

Pozrowionka!
Już spisalam przepisik. Rzeczywiście prościutki, i smaczny, jak bulka z masłem!

#65 2015-07-23 21:48:57

krystynka
Member

amelia napisał:

krystynka napisał:

A niech Cię gęś kopnie  lol  ale to nie kot! .. a świnek i innych kopytno-parzystych , też nie jadasz? a gąska, a kurczaczek?

Amelko! Jadam i świnki i kurki wink  Urodziłam się i wychowałam na wsi,tam jest mój rodzinny dom.Potrafię rozprawić się i ze świniakiem i z kurczakiem smile A chudzina to jestem...taka moja uroda wink

#66 2015-07-23 21:52:03

krystynka
Member

..?eto napisał:

larysazajcew@gmail.com napisał:

..?eto napisał:

A może to zając?

Pozrowionka!
Już spisalam przepisik. Rzeczywiście prościutki, i smaczny, jak bulka z masłem!

Może i zając wink Dziękuję dziewczyny za przepisy ! Kochane jesteście ! smile Wieku i płci nie znam sad nie napisano... Na  niedzielę zrobię i powiem Wam jak wyszło...

#67 2015-07-23 22:39:31

amelia
Przyjaciel Forum

krystynka napisał:

amelia napisał:

krystynka napisał:

Amelko! Jadam i świnki i kurki wink  Urodziłam się i wychowałam na wsi,tam jest mój rodzinny dom.Potrafię rozprawić się i ze świniakiem i z kurczakiem smile A chudzina to jestem...taka moja uroda wink

smile dobra jesteś. W pierzynie czy w sierści jadasz a we futerku już nie ?

#68 2015-07-23 22:57:56

krystynka
Member

amelia napisał:

krystynka napisał:

amelia napisał:

Dokładnie Amelko! smile Bingo !!!  Szanuję "szerściuchy" ...e tam co ja będę czarować... Zabić nie zabiję...Takam jak Pawlak wink  "Za bardzo przejmująca ..."    www

#69 2015-07-24 00:00:51

amelia
Przyjaciel Forum

krystynka napisał:

amelia napisał:

krystynka napisał:

Dokładnie Amelko! smile Bingo !!!  Szanuję "szerściuchy" ...e tam co ja będę czarować... Zabić nie zabiję...Takam jak Pawlak wink  "Za bardzo przejmująca ..."    www

lol  Jeder hat sein Fogel.

#70 2015-07-24 07:05:14

tropfen
Member

amelia napisał:

krystynka napisał:

amelia napisał:

Vogel wink ?

#71 2015-07-24 08:42:34

krystynka
Member

tropfen napisał:

amelia napisał:

krystynka napisał:

Vogel wink ?

big_smile big_smile big_smile

#72 2015-07-24 10:18:44

amelia
Przyjaciel Forum

tropfen napisał:

amelia napisał:

krystynka napisał:

Vogel wink ?

hahaha, stimmt!  Vogel! Ich habe auch!  lol

#73 2015-07-24 10:20:27

amelia
Przyjaciel Forum

krystynka napisał:

tropfen napisał:

amelia napisał:

Vogel wink ?

big_smile big_smile big_smile

No i co się ze mnie śmiejesz lol przyjdzie kryska na Matyska! heheh smile

#74 2015-07-24 10:50:44

tropfen
Member

amelia napisał:

tropfen napisał:

amelia napisał:

Vogel wink ?

grunt to uśmiech na twarzy smile

#75 2015-07-24 13:00:07

amelia
Przyjaciel Forum

tropfen napisał:

amelia napisał:

tropfen napisał:

Vogel wink ?

grunt to uśmiech na twarzy smile

Ma się rozumieć!!! lol

#76 2015-07-27 13:19:39

krystynka
Member

http://i1.ryjbuk.pl/dc03f789aaa5d5d3883308b889bda97470f8b5ab/melanz11-jpg

Po wczorajszym obiedzie... Królik wyszedł doskonały,podobno... Poproszono mnie o przepis sad    A ja trochę zmodyfikowałam przepis larysy...Efekt? Drugi królik do "uwarzenia"  smile

Ostatnio edytowany przez krystynka (2015-07-27 13:22:54)

#77 2015-07-27 14:55:57

amelia
Przyjaciel Forum

krystynka napisał:

Po wczorajszym obiedzie... Królik wyszedł doskonały,podobno... Poproszono mnie o przepis sad    A ja trochę zmodyfikowałam przepis larysy...Efekt? Drugi królik do "uwarzenia"  smile

Gratuluję ! Nie zapomnij, przypomnieć rodzince, że przy życzeniach na "bis" wskazana byłaby premia! smile

#78 2021-07-09 16:04:53

maxx44
Member

Wszystkim zainteresowanym tematem chciałbym polecić sklep internetowy www , w którym znajdziecie najrózniejsze produkty spożywcze prosto z Włoch. Jest to sklep, z którego korzystam regularnie, ponieważ mają bardzo dobre ceny.

Ostatnio edytowany przez maxx44 (2021-07-09 16:05:41)

#79 2021-07-27 17:00:58

mariaj
Member

Witam !!! Gotowanie dla podopiecznych polega na przygotowywaniu podstawowych dań ,oraz podgrzewaniu gotowych porcji .Np.ziemniaki w mundurkach i mały serek homogenizowany z ziołami. mariaj

Reklama