img

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - do?acz do nas !!!

praca opiekunki u prywatnej rodziny w polsce

witam, ofert pracy w opiece jest dużo - jednakże te najczęściej dotyczą pracy w opiece socjalnej. a jak sądzicie, jak popularne są oferty pracy prywatne? tzn aby u jakiejś polskiej rodziny prcować? ja niby nie słyszałam o ty, jednaże widziałąm, jak ostatnio mężczyzna przyprowadził babunię do kościoła - 100% pewności, że to jej opiekun był...

Reklama

Praca opiekunki w Polsce - aktualne tematy :

#1 2011-02-23 08:37:31

Michalina$$
Member

praca opiekunki u prywatnej rodziny w polsce

witam, ofert pracy w opiece jest dużo - jednakże te najczęściej dotyczą pracy w opiece socjalnej. a jak sądzicie, jak popularne są oferty pracy prywatne? tzn aby u jakiejś polskiej rodziny prcować? ja niby nie słyszałam o ty, jednaże widziałąm, jak ostatnio mężczyzna przyprowadził babunię do kościoła - 100% pewności, że to jej opiekun był. sama prcowałąm jako opiekunka, to wiem smile  więc jednak coś musi być na rzeczy...

#2 2011-09-14 21:10:17

beamc
New member

Re: praca opiekunki u prywatnej rodziny w polsce

szukasz pracy jako opiekun osób starszych wejdź na www,wypełnij ankiety

#3 2011-12-15 21:40:58

katjaw
Member

ja z kolei spotkałam się z czymś takim, że jakieś babcie czy dziadkowie w zamian za opiekę nad nimi pozwalają czasem całym rodzinom mieszkać u siebie za darmo itp, a po ich śmierci ta rodzina, za opiekę jaką otaczają ww osobę otrzymuje mieszkanie. Takie są polskie realia niestety. Staruszkowie nie mają nikogo, kto mógłby się nimi zająć, pieniędzy na opiekunkę nie mają, więc jakby "zatrudniają" substytut rodziny i otrzymują darmową opiekę no i towarzystwo.

#4 2011-12-16 19:52:31

Mirabelka
Member

Pracowałam w polsce i nie jest łatwa praca- pienędzy wielkich też z tego nie ma, to był też jeden z głównych powodów dla którego zdecydowałam się wyjechać za granicę- praca ta sama, a jednak zarobki czterokrotnie wyższe..

#5 2011-12-23 18:56:38

Anulka54
Member

Praca u prywatnych rodzin jest chyba o wiele bardziej opłacalna niż taka z opieki socjalnej, skąd wysyłają do pacjentów, a przynajmniej się tak wydaje. Teraz rynek jest taki, że polskie opiekunki wyjeżdżają za granicę, bo wysokość zarobków tam i tutaj jest diametralnie różna. Ale oferty czasem są, głównie w jakichś lokalnych gazetach. Dla osób, które mają doświadczenie, a np. nie znają języka lub nie chcą wyjeżdżać to dobra oferta.

#6 2011-12-30 18:54:42

Mirabelka
Member

Moja znajoma też miała ofertę wyjazdu do niemiec i co- nie skorzystała, bo języka nie zna itp, a samotną kobietą jest nie zostawiałaby tu rodziny, nikogo. A na kurs nie pójdzie- bo nie ma talentu do języków. I nie da się pomagać na siłę.. I pracuje za najniższą krajową wiążąc ledwo koniec z końcem.

#7 2011-12-31 19:12:49

Candy
Member

Mirabelka napisał:

Moja znajoma też miała ofertę wyjazdu do niemiec i co- nie skorzystała, bo języka nie zna itp, a samotną kobietą jest nie zostawiałaby tu rodziny, nikogo. A na kurs nie pójdzie- bo nie ma talentu do języków. I nie da się pomagać na siłę.. I pracuje za najniższą krajową wiążąc ledwo koniec z końcem.

Trzeba się rozwijać, a nie szukać ciągle wymówek;/ Znam wiele takich kobiet, a odchodząc od pracy opiekunek, zaznaczam, że w innych zawodach jest podobnie. Za granicą pracować chcą, ale nic robić im się w tym kierunku nie chce..

#8 2014-09-22 10:27:46

iza55
New member

no nie ma nawet co porównywać zarobków w Polsce a za granicą...ale nie każdy ma szanse wyjechać za granicę to po 1 i nie każdy chce zostawiać rodzinę...już pomijam fakt iż ludzie też potrafią być okropni jak bym się chyba nie nadawała do takiej pracy

===============
Najlepszy www

#9 2014-09-22 10:56:12

kakadu
Member

iza55 napisał:

no nie ma nawet co porównywać zarobków w Polsce a za granicą...ale nie każdy ma szanse wyjechać za granicę to po 1 i nie każdy chce zostawiać rodzinę...już pomijam fakt iż ludzie też potrafią być okropni jak bym się chyba nie nadawała do takiej pracy

===============
Najlepszy www

Czasami można porównywać takie zarobki,jeżeli tutaj masz do 1000euro.Mam znajomą,która pracuje jako opiekunka w Warszawie(to też ważne,bo tam dobrze płacą) i 2-3 lata temu miała zarobki w wys 4000zł miesięcznie-i tak jak my tutaj-pełne utrzymanie i zmiany robiła co 3 miesiące.Stwierdziłam wtedy(jak to usłyszałam),że wcale nie jest tak żle,bo praca ta sama,zarobek ok. i mówisz po polsku,jestes wśród swoich,wiesz w raziew czego jak zadziałać,po prostu psychicznie lepiej się czujesz.
Problemem jest tylko to,że pewnie nie jest łatwo złapać taka pracę.Na pewno w dużych miastach płacą lepiej.

#10 2014-09-22 11:15:22

marcelinka
Member
Od: gdzieś na świecie :)

My z mamą od 3 lat opiekujemy się (teraz głównie mama) babcią z Alzheimerem. Mama ma 10 zł za godzinę. Praca 12 h dziennie, ale zmienia się z jedną panią = więc na rękę wyciąga od 1000 zł do 1500 zl wink Także też źle nie jest wink

#11 2014-09-22 14:11:34

koralik
Member

marcelinka napisał:

My z mamą od 3 lat opiekujemy się (teraz głównie mama) babcią z Alzheimerem. Mama ma 10 zł za godzinę. Praca 12 h dziennie, ale zmienia się z jedną panią = więc na rękę wyciąga od 1000 zł do 1500 zl wink Także też źle nie jest wink

ale dobrze też nie, prawda?

#12 2014-09-22 14:40:49

iza46
Member

pola26 napisał:

ale zobaczcie jaka różnica tu 1500 a w warszawie 4000, no albo koleżanka miała na prawdę szczęście że trafiła na rodzinę która jej tyle zapłaciła...jak dla mnie za prace po 12h 1500 to nie wiele ale to tez zależy od podejścia...i od tego ile masz pracy przy takiej osobie, bo miałam  kiedyś babcie której w sumie musiała m tylko dotrzymać towarzystwa i posprzątać.

===============
Bardzo www

Na prawde?Pisz po polsku czyli "naprawde".A reklamy umieszczaj na stronie z ogloszeniami madralo.

#13 2014-09-22 14:52:56

konstantynopolitaneczka
Member

Ja tez pracowałam w Pl w prywatnych domach ale na godziny nie z zamieszkaniem. Nie ma  wogole co porownywac. Pierwszy raz bylam w zasadzie na stażu (poszlam zeby zdobyc jakies doswiadczenie) , ile wynosi stazowe wiadomo a praca taka sama jak u reszty zatrudnionych na umowe . Dalej juz prywatnie na godziny. Niestety im wiecej godzin tym ludzie placa mniej bo to naprawde nie jest tania sprawa dla przecietnego Polaka ( w skali miesiąca) . Slyszalam ze w duzych miastach bierze sie nawet 12-15 zł na godzine. Tu u mnie max 10 i to na kilka godzin nie caly dzien. Takze nie opłaca sie , lepiej jakas praca w DPS-ie a do Niemiec i tak nie ma co porownywac.

#14 2014-09-22 14:56:36

kakadu
Member

Powiem wam,że wtedy jakoś znalazłam w internecie strone z ogłoszeniami od prywatnych osóc,oczywiście w Polsce i tak sobie oglądałam z ciekawości.W niektórych ogłoszeniach było podane za ile jest praca.Rózne stawki były,ale w dużych miastach był zdecydowanie lepiej niż w mniejszych,no a Warszawa była najlepsza.Niestety,jakoś rok temu próbowałam znaleźć tą strone-i nie umiem,nie trafiam na to,co wtedy.
Nie wiem,czy teraz płace sa lepsze,czy takie same?
Naromiast takie zarobki jak pisze marcelinka to zdecydowanie za mało przy 12 godz. pracy.I chociaż to nie jest taka aktywna praca przez te 12 godzin,jednak to mało jest.No ale z drugiej strony 10 zł/godz w polskich warunkach to nie jest zła stawka,bo np. wiem,że ochroniarz dostaje w granicach 6-8 zł/godz.
Takie czasy mamy,że i o prace trudno i pieniądze z tego nie są wystarczające.

#15 2014-09-22 14:58:52

konstantynopolitaneczka
Member

marcelinka napisał:

Marcelinka 1000-1500 zł? Przeciez tyle wynosi najnizsza krajowa. Czy to takie niezłe? Owszem dla kogos kto sobie chce dorobic to owszem ale jak ktos jest w pełni sił i ma rodzine to to jest nic. No i praca sama przyznasz ze nie lekka, do ludzi z Alzheimerem trzeba miec podejscie to sa specyficzni ludzie. Ale w sumie jak na Pl to moze i niezłe.smile

#16 2014-09-22 15:05:26

konstantynopolitaneczka
Member

kakadu napisał:

Powiem wam,że wtedy jakoś znalazłam w internecie strone z ogłoszeniami od prywatnych osóc,oczywiście w Polsce i tak sobie oglądałam z ciekawości.W niektórych ogłoszeniach było podane za ile jest praca.Rózne stawki były,ale w dużych miastach był zdecydowanie lepiej niż w mniejszych,no a Warszawa była najlepsza.Niestety,jakoś rok temu próbowałam znaleźć tą strone-i nie umiem,nie trafiam na to,co wtedy.
Naromiast takie zarobki jak pisze marcelinka to zdecydowanie za mało przy 12 godz. pracy.I chociaż to nie jest taka aktywna praca przez te 12 godzin,jednak to mało jest.No ale z drugiej strony 10 zł/godz w polskich warunkach to nie jest zła stawka,bo np. wiem,że ochroniarz dostaje w granicach 6-8 zł/godz.

Tak w duzych miastach jest zdecydowanie lepiej, niektore oferty sa nawet z zamieszkaniem. Kiedys tak myslalam zeby jechac i z kims zamieszkac. Ale jakos sie nie moglam zdecydowac. Ja dzis to sie spotykam nawet z ofertami typu 4-5 zł na godzine to wogole brak słow by to skomentowac. Kryzys kryzysem ale to juz jest masakra. Juz w sklepie płaca lepiej i odpowiedzialnosc tez mniejsza.

#17 2014-09-22 18:07:35

larysazajcew@gmail.com
Member

kakadu napisał:

Może to na Gumtree szukałaś? Tam są różne,od najniższej w górę,zdarzają się ,,perełki"typu-do towarzystwa dla st.Pani,rezydencja,duży park,Pani lubi rozmowy o sztuce i ruskie pierogi,z zamieszkaniem,2niedziele wolne,stawka 3000 zl/mc..Takie znikają w kilka minut,a ogolnie nikogo nie dziwią stawki w W-wie,Krakowie ok.3,5-4000,ale to gosposio-kucharko-sprzątaczko-nianio-opiekunka,w 5-8 osobowej rodzinie,dwa psy i chałupa 400 m!

#18 2014-09-22 19:39:31

krystynka
Member

marcelinka napisał:

W ubiegłym roku pracowałam w Polsce,dokładnie w Warszawie,z zamieszkaniem 80 zł. dniówka Dodam,że nie było tak ciężko,bo chociaż Pan leżący,ale dializowany trzy dni w tygodniu.Tak więc praktycznie od godz.11.00 do 18.00 czyli powrotu z dializ był to czas wolny.Pan nie był absorbujący,głownie wystarczyło mu towarzystwo telewizora.Ponieważ Pan był (piszę był,bo zmarł) kiedyś na wysokim stanowisku,sprawny umysłowo,prawie na codzień miał odwiedziny .Ten czas byl też do wykorzystania dowolnie...Pracowałyśmy tam na zmiany,prywatnie.raz zmieniała mnie Pani z agencji,ona miała wyższą stawkę...smile
Moja koleżanka pracowała w tym samym czasie u Pani również leżącej za kwotę 100 zł. Oczywiście w ciągu dnia zmieniała ją córka Pani i te trzy godziny miała dla siebie.Zakupy robiła sporadycznie,wszystkie robiła córka...
Te kwoty były standardowe,wiem,że dziewczyny pracowaly i za 120 złote dniówki...Różne kwoty,różne dolegliwości. Często rodziny zatrudniają opiekunki z racji tego,że starsi ludzie chcą być u siebie.
Za parę,ale już na miejscu,nienormowany czas pracy,praktycznie bardzo mało a małżeństwo przecudowne miałam płacone 2000 m-c. Ale tu chodziło bardziej o dotrzymanie towarzystwa (oboje leżący),podstawowe zabiegi higieniczne,wykup leków,umawienie wizyt lekarskich reszta należała do rodziny.
Przed wyjazdem miałam propozycję pracy w jednym z podwarszawskich domów starości : 10 dni-1500 złote,ale 6 podopiecznych... Oczywiście z zamieszkaniem i wyżywieniem.Pracują tam równiez Panie na emeryturze,nie wiem na jakich warunkach,ale nie jest źle wink

#19 2014-10-10 09:54:49

DariaSz
New member

Widziałam podobny temat na jakimś nowym forum dla opiekunek www

#20 2015-01-15 15:02:56

emka
New member

Na podlasiu jest profesjonalne centrum opiekunek, osoby ktore maja doswiadczenie z nimi bardzo sobie chwala, na stronie gowork rowniez mozna poczyatc cos na ten temat www

#21 2015-03-09 16:58:48

marianka61
New member

W Polsce niestety nie zarobisz tyle co w Niemczech czy Uk. Chociaż do domu blisko, dogadać się łatwo, to pacjenci potrafią być tak samo uciążliwi lub przyjaźni, jak Ci za granicą.

#22 2015-03-09 23:36:52

morzy
Member

Mirabelka napisał:

a nie słyszałaś, że nie da się uszczęśliwić kogoś na siłę?  zresztą , ja wyjechałam dopiero wtedy, kiedy straciłam pracę, i nie miałam na spłatę kredytów. Wyjechałam, bo musiałam, ale głęboko wierzyłam, że to krótkotrwały przymus, a dziś kiedy minęło 5 lat, kiedy nie mam szans na taki zarobek w Ojczyznie, to myślę, dlaczego to pacjent nie może przyjechać do opiekunki??

#23 2015-03-09 23:47:27

morzy
Member

marianka61 napisał:

W Polsce niestety nie zarobisz tyle co w Niemczech czy Uk. Chociaż do domu blisko, dogadać się łatwo, to pacjenci potrafią być tak samo uciążliwi lub przyjaźni, jak Ci za granicą.

i jeszcze jedno, w Polsce nie pracujesz 24 na dobę, więc i zarobek mniejszy.

#24 2015-03-13 13:05:37

adaxx123
New member

kakadu napisał:

Powiem wam,że wtedy jakoś znalazłam w internecie strone z ogłoszeniami od prywatnych osóc,oczywiście w Polsce i tak sobie oglądałam z ciekawości.W niektórych ogłoszeniach było podane za ile jest praca.Rózne stawki www były,ale w dużych miastach był zdecydowanie lepiej niż w mniejszych,no a Warszawa była najlepsza.Niestety,jakoś rok temu próbowałam znaleźć tą strone-i nie umiem,nie trafiam na to,co wtedy.

Powiem Ci, że zarobki na poziomie 10 zł to nie jest ani zła ani dobra stawka.
Ja osobiście zarabiam 13 zł za godzinę pracując po 6h dziennie i niekiedy w weekendy za 20 zł za godzinę na 2-3 h i to nie wiem czy nie wyjechać do Hiszpanii do opieki nad Niemcami.

#25 2015-03-13 14:40:00

mariannata
New member

Takie pieniądze to jest nic.. ludzie dajcie z siebie więcej..

#26 2015-03-13 18:50:18

Tola1972
Member

Ja jestem ciekawa ile placa w Domach Spokojnej Starosci w Polsce opiekunce.

#27 2015-03-13 19:57:49

..?eto
Member

Witajcie Bajarki!
Pozdrawiam
Widzę , że podpiełyście się pod forum .
Super.
W końcu też jesteście opiekunami tylko  w PL.

#28 2015-03-13 20:12:49

..?eto
Member

Candy napisał:

Mirabelka napisał:

Trzeba się rozwijać, a nie szukać ciągle wymówek;/ Znam wiele takich kobiet, a odchodząc od pracy opiekunek, zaznaczam, że w innych zawodach jest podobnie. Za granicą pracować chcą, ale nic robić im się w tym kierunku nie chce..

A moim zdaniem , to  nie jest kwestia lenistwa czy niezaradności.
Te kobiety zwyczajnie się boją , że nie dadzą rady i koniec.
A te wymówki , to tylko wymówki, żeby nie powiedzieć prawdy, bo jest to dla nich bolesne.
I niech tak zostanie. My się czasami tez czegoś boimy.
Zrozumialam , to kiedy usiłowałam wysłać do pracy do Niemiec moją przyjaciólkę, bo chciałam jej pomóc.
Nie u wszystkich trudna sytuacja wywołuje desperację i działnie.
A strach poprostu paraliżuje.

#29 2015-03-13 22:18:44

squonk
Member

Tola1972 napisał:

Przeważnie minimalną krajową + dodatek za nocki (jakieś 150-200 zł). Nie wiem, jak w prywatnych domach opieki, przypuszczam, że trochę więcej.

#30 2015-03-14 05:33:51

Tola1972
Member

squonk napisał:

Tola1972 napisał:

Przeważnie minimalną krajową + dodatek za nocki (jakieś 150-200 zł). Nie wiem, jak w prywatnych domach opieki, przypuszczam, że trochę więcej.

Ooo, to bardzo "atrakcyjne" wynagrodzenie.

#31 2015-03-14 08:33:07

squonk
Member

Tola1972 napisał:

Ooo, to bardzo "atrakcyjne" wynagrodzenie.

Bardzo, dlatego nie wyobrażam sobie powrotu do polskich warunków pracy. Już kiedyś pisałam, jakie wymagania stawiali pracodawcy moim znajomym w domach opieki np 15 minut przerwy na 12 godzin pracy (w DE na przerwie siedzi sie czasem i godzinę na 6-8 godzin pracy) albo zakaz siadania nawet podczas karmienia podopiecznego.

#32 2015-03-14 18:47:04

amelka2015
Member

I zazdroszczą, i liczą ile tam tej kasy zarabiasz.
Zamiast zabrać się do pracy, czyli nauczyć porozumiewać w innym języku.
Także wymaga to cywilnej odwagi, by wsiąść w auto lub autobus i jechać w nieznane miejsce, do innego kraju i zamieszkać w obcym domu, wśród obcych ludzi.
Ale zazdrościć jest łatwo, żadnego wysiłku wkładać w to nie trzeba, a jeszcze przyjemność
z tego czerpią co poniektórzy.

Candy napisał:

Mirabelka napisał:

#33 2015-03-14 18:58:07

amelka2015
Member

Odpowiem tak, tylko idiota się nie boi.
Każdy odczuwa strach przed nieznanym, nowym. To instynkt samozachowawczy.
Chodzie o to, żeby ten strach pokonać, czyli jak w jakiejś piosence, pokonać siebie.
Rozumiem też, że nie każdy ma na tyle wewnętrznej siły, aby ten strach pokonać.
Jak dla mnie, czymś absolutnie gorszym jest żyć za najniższą krajową, lub jakieś 850 polskich zł. przez cały miesiąc. To abstrakcja jakaś. Co jeść? Kluski z serem, chleb ze smalcem?
Oglądać każdą złotówkę przed jej wydaniem?
Albo liczyć na to, że ktoś wspomoże?
Ale z pewnymi cechami charakteru, tak jak z inteligencją, człowiek po prostu się rodzi.
Tak, jednakże są ludzie, którzy nie wierzą w siebie i swoje możliwości.
Nasuwa mi się pewna myśl teraz, że wszyscy nie mogą wyjechać  z naszego Kraju.
Ktoś musi w nim pozostać."-))

..?eto napisał:

Candy napisał:

Mirabelka napisał:

A moim zdaniem , to  nie jest kwestia lenistwa czy niezaradności.
Te kobiety zwyczajnie się boją , że nie dadzą rady i koniec.
A te wymówki , to tylko wymówki, żeby nie powiedzieć prawdy, bo jest to dla nich bolesne.
I niech tak zostanie. My się czasami tez czegoś boimy.
Zrozumialam , to kiedy usiłowałam wysłać do pracy do Niemiec moją przyjaciólkę, bo chciałam jej pomóc.
Nie u wszystkich trudna sytuacja wywołuje desperację i działnie.
A strach poprostu paraliżuje.

#34 2015-04-10 11:53:40

CAREFINDER Sp. z o.o.
New member

Firma CAREFINDER Sp. z o.o. poszukuje opiekunki z uprawnieniami do obsługi sondy PET do opieki całodobowej. Proszę o kontakt pod nr telefonu 503 102 559 lub mailowo na adres: info@carefinder.pl

#35 2015-04-10 11:54:44

CAREFINDER Sp. z o.o.
New member

Firma CAREFINDER Sp. z o.o. poszukuje opiekunki z uprawnieniami do obsługi sondy PET do opieki całodobowej. Proszę o kontakt pod nr telefonu 503 102 559 lub mailowo na adres: info@carefinder.pl

#36 2015-04-10 21:58:40

marcelinka
Member
Od: gdzieś na świecie :)

U mnie w mieście powstała tzw spółdzielnia socjalna - miałam w niej pracować, ale wyszło inaczej. Napiszę tylko że zajmuje się opieką na terenie mojego powiatu - bierze od 13 do 17 zł za godzinę - wykonują wszystko co jest związane z opieką plus transport. Niestety za dużo zleceń nie mają...

#37 2023-03-26 14:44:58

jehaj
Member

ja z kolei spotkałam się z czymś takim, że jakieś babcie czy dziadkowie w zamian za opiekę nad nimi pozwalają czasem całym rodzinom mieszkać u siebie za darmo itp, a po ich śmierci ta rodzina, za opiekę jaką otaczają ww osobę otrzymuje mieszkanie. Takie są polskie realia niestety. Staruszkowie nie mają nikogo, kto mógłby się nimi zająć, pieniędzy na opiekunkę nie mają, więc jakby "zatrudniają" substytut rodziny i otrzymują darmową opiekę no i towarzystwo.

Reklama