Hej dziewczyny, wiele z Was tak jak ja siedzi za granicą i prawie nie ma czasu na kursy jezykowe , bo albo brak czasu albo pieniążków. Koleżanka poleciła mi strone 17 Minute Languages Polska i tam mają kursy niemieckiego, włoskiego, angielskiego, hiszpańskiego i nie wiem czego jeszcze ...
Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!
Strony: 1
Hej dziewczyny, wiele z Was tak jak ja siedzi za granicą i prawie nie ma czasu na kursy jezykowe , bo albo brak czasu albo pieniążków. Koleżanka poleciła mi strone 17 Minute Languages Polska i tam mają kursy niemieckiego, włoskiego, angielskiego, hiszpańskiego i nie wiem czego jeszcze . Najważniejsze , że kursy są online (czyli nauka w domku) i za darmo.
Ups
Jeszcze link do kurs:
pl.17-minute-languages.com
Agula85 napisał:
Ups
Jeszcze link do kurs:
pl.17-minute-languages.com
hej dziekuję
Ja kilka lat temu bralam korepetycje 3 razy w tygodniu ciezko było ale efekty sa widoczne. Pozniej wyjechalam i podszkolilam niemiecki na miejscu
Będąc za granicą najlepszy sposób na naukę języka to chyba konwersacje z ludźmi, kurs może nauczy słówek, ale nie da pewności w mówieniu.
Balty napisał:
Będąc za granicą najlepszy sposób na naukę języka to chyba konwersacje z ludźmi, kurs może nauczy słówek, ale nie da pewności w mówieniu.
Taka prawda! Zgadzam się z Tobą -inaczej uczą a inaczej gadają w DE -jeszcze ich ta gwara ,,,Boże kiedy ja będę wszystko wiedziała i mogła wszystko zrozumiec,,,ale nie poddaję się -uczę się w internecie www
większośc sobie powtarzam i często pomagam sobie ,,translatorem" -a potem staram się rozmawiać ,,,ale ciężko mi to wszystko idzie-ale pomału -pomału bo zawsze coś tam w główce zostaje,,,
a ja zapisałam się na kurs do szkoły językowej Columbus i bardzo sobie chwalę, podaję link, jakby ktoś był zainteresowany www pozdrawiam Was!
karolingrzywacz napisał:
a ja zapisałam się na kurs do szkoły językowej Columbus i bardzo sobie chwalę, podaję link, jakby ktoś był zainteresowany www pozdrawiam Was!
No proszę jaka uczynna kursantka. Wpadła na jeden post aby nam zakomunikować gdzie i do jakiej szkoły się zapisała. Przecież uczciwej byłoby napisać prawdę i nie narażać się na śmieszność. Czy w tym naszym kochanym zgniłym kraju , to już każdy musi łżeć jak bura suka.
Bo co? bo w necie ci nikt w oczy nie spojrzy a już na pewno nie ty komuś????
karolingrzywacz napisał:
Ja Ci życzę sukcesów,,,jak narazie nie mogę ogarnąc moich wszystkich kursów i lekcji i pogadanek i td. ale najlepszym kursem by był z czystej krwi niemiec i nauka na żywca-hahahha -poważnie mówię!!! rozmowa z dobrym niemcem-nie gwarowcem,,,,
Dziękuję za informacje. Bardzo inspirujące są wasze przemyślenia, postanowiłam się zacząć uczyć i zapisałam się do Avalonu: www Po kilku tygodniach zajęć mogę w końcu zobaczyć pierwsze efekty i jestem zauroczona tym, jak płynnie mi idzie dotychczasowa nauka. Dwie rzeczy, które są bardzo ważne dla mnie to konsultacje z moim lektorem i dodatkowe materiały do ćwiczeń oraz konwersacje z nejtiwem. Postanowiłam skorzystać z drugiego języka gratis - oczywiście że włoski:) i jest super zabawa - tylko czasu mało na naukę!!! Pozdrawiam i trzymam za was kciuki!
hoopla napisał:
Dziękuję za informacje. Bardzo inspirujące są wasze przemyślenia, postanowiłam się zacząć uczyć i zapisałam się do Avalonu: www Po kilku tygodniach zajęć mogę w końcu zobaczyć pierwsze efekty i jestem zauroczona tym, jak płynnie mi idzie dotychczasowa nauka. Dwie rzeczy, które są bardzo ważne dla mnie to konsultacje z moim lektorem i dodatkowe materiały do ćwiczeń oraz konwersacje z nejtiwem. Postanowiłam skorzystać z drugiego języka gratis - oczywiście że włoski:)
i jest super zabawa - tylko czasu mało na naukę!!! Pozdrawiam i trzymam za was kciuki!
Co za wysyp spamerów, dlaczego nikt tego nie usuwa?
A ja mam takie pytanko.
Co zrobić , żeby nie zapomnieć tego , co już umię z niemieckiego .
Obawiam się , że jak bedę miala ciągle mało, albo wcale nie mówiących pdp, to...
Ale może to dobrze, że mam takich pdp, bo ostatnie 3 lata ni w ząb nie chcą mi wchodzić do głowy żadne nowe słówka .
Czyżby przestrzeń była łaczami dla moich myśli?
Właściwie to nie zależy mi na pogłębieniu języka tak naprawdę.
A jak trzeba to i tak jakoś wychodzę z opresji posiadając ten swój ograniczony zasób słówek, ktory odblokowuje mi się przy odpowiednim współczynniku potrzeby.
..?eto napisał:
A ja mam takie pytanko.
Co zrobić , żeby nie zapomnieć tego , co już umię z niemieckiego .
Obawiam się , że jak bedę miala ciągle mało, albo wcale nie mówiących pdp, to...
Ale może to dobrze, że mam takich pdp, bo ostatnie 3 lata ni w ząb nie chcą mi wchodzić do głowy żadne nowe słówka .
Czyżby przestrzeń była łaczami dla moich myśli?
Właściwie to nie zależy mi na pogłębieniu języka tak naprawdę.
A jak trzeba to i tak jakoś wychodzę z opresji posiadając ten swój ograniczony zasób słówek, ktory odblokowuje mi się przy odpowiednim współczynniku potrzeby.
Dobrym sposobem na przyswajanie nowych słówek jest, oglądanie tv niemieckiej. Sluchasz sobie co mówią, jak nie rozumiesz jakiegoś słówka to sobie zapisujesz, sprawdzas w słowniku i juz wiesz
Miałam tak samo jak Ty, nic nowego do głowy wejść nie chciało
własnie tv mi znacznie rozszerzyło słownictwo. Mimo, że chodze tutaj do szkoły językowej to i tak sporo uczę się z TV. Lekko , łatwo i przyjemnie
simona1961 napisał:
Dobrym sposobem na przyswajanie nowych słówek jest, oglądanie tv niemieckiej. Sluchasz sobie co mówią, jak nie rozumiesz jakiegoś słówka to sobie zapisujesz, sprawdzas w słowniku i juz wiesz
![]()
![]()
Miałam tak samo jak Ty, nic nowego do głowy wejść nie chciało
![]()
![]()
własnie tv mi znacznie rozszerzyło słownictwo. Mimo, że chodze tutaj do szkoły językowej to i tak sporo uczę się z TV. Lekko , łatwo i przyjemnie![]()
![]()
Też uważam, że oglądanie tv to dobra metoda, ale mam na myśli oglądanie zaangażowane, nie takie, że telewizor leci sobie a muzom. U mnie tak często jest, bo ja nie lubię ogólnie tv i szybko przestawiam się na tryb ignorowania, że coś tam trajkocze, ale jak już się zmuszę, żeby usiąść i skupić się tylko na tym, co się w tym pudle dzieje, to widzę efekty. Utrwala się to, co już gdzieś tam się w głowie zapisało, dochodzi osłuchanie się z konstrukcjami gramatycznymi i ogólnie stylistyką wypowiedzi, czasem wpadnie nowe słówko.
www oj fajnie to mi idzie polecam
tak ogłądanie telewizji szczególnie z napisami do dobry pomysł.
Mój najlepszy sposób na naukę
Przygotowuję sobie małe karteczki i długopis lub mały notesik. Noszę je zawsze ze sobą. Najczęściej w tylnej kieszeni spodni. Zapisuję sobie nowe słowa, które przeczytam, usłyszę w telewizji, w radiu lub u podopiecznego. Zapisuję je z jednej strony karteczki po niemiecku, a z drugiej tłumaczenie po polsku. Jeżeli nie wiem, co one znaczą, w moich „15 minutach” przeznaczonych na naukę sprawdzam w słowniku. Jeżeli nie macie papierowego słownika można sprawdzić online. Ja korzystam najczęściej z Tłumacza Google lub na stronie Tłumacza PONS. Rzeczowniki zapisuję koniecznie z rodzajnikami „der, die, das”, czyli „der Tisch”, z drugiej strony zapisuję po polsku”Stół” i dobrze byłoby zapisać jakieś zdanie „Der Tisch ist braun”, czyli „Stół jest brązowy” itd. Z karteczkami – fiszkami chodzę wszędzie i jak mam chwilę zaglądam do nich. Jestem wzrokowcem. To pomaga, uwierzcie mi.
O tym piszę w dwóch wpisach na blogu Nieocenione Opiekunki 1) "Dobry sposób na niemiecki – może choć „5 minut dziennie, ale codziennie” z 11 kwietnia i 2) Niemiecki w pracy opiekuna – „15 minut dziennie, ale codziennie”z 4 kwietnia. Przytaczam:
"Czytaj i zapisuj nowe słowa i zdania
Najpierw ucz się tego, co ci się przyda w Twojej pracy. Wykorzystuj gazety i czasopisma. Prospekty , foldery, reklamy. Przetłumacz dziś tylko jedno zdanie i je zapamiętaj. To już jest coś. Zapisz je i przypomnij je sobie jutro.
Twoja podopieczna lubi grać w „Memory”, w Chińczyka? Wykorzystaj to. Licz głośno, czytaj słówka. Zapamiętaj jedno z nich. Ułóż z nim zdanie. Jak jesteś w dobrych relacjach z podopieczną, może ona Ci w tym pomoże?
Słuchaj
Więc jest tak. Mówienie i słuchanie to podstawa. Żeby coś powiedzieć, trzeba znać słówka, ułożyć zdanie. Więc mówienie. Trzeba też zrozumieć, co do nas mówią. Więc słuchanie. Wsłuchuj się, jak mówią i co mówią Niemcy. Słuchaj wiadomości. Ja słucham często na Tagesschau wiadomości w 100 sekund. Tylko 100 sekund słuchania a ile nowych wiadomości.
Powiąż z nauką jakąś przyjemność
Uczę się wiązać obowiązek, zadanie, które muszę wykonać, z przyjemnością. Jak dziś muszę się pakować, a tego nie lubię, to włączę sobie audiobooka i przy okazji posłucham. A to lubię. Jutro wezmę swoje notatki, usiądę na ławce w parku i powtórzę słówka. Tylko 5 minut. .
No i jeszcze jedna ważna sprawa. Gdy jesteś w pracy, jakoś Ci leci i nowe słowa mogą wpadać Ci w ucho. Masz doskonałą okazję, bo jesteś w Niemczech. Masz poczucie, że idziesz do przodu.
A co zrobić, gdy wracasz do domu i masz dwa miesiące przerwy. Masz dość wszystkiego i „rzygasz niemieckim”. Odpocznij, zrób przerwę, ale nie długą. I zajrzyj do tych rad. Na pewno Ci się przydadzą. „5 minut dziennie, ale codziennie”.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w nauce
To jest też dobry sposob:
"Otaczaj się niemieckim (ja angielskim), wykorzystaj media społecznościowe i możliwości
Zmień język polski na język obcy w telefonie. Lubisz siedzieć na facebooku? Wyszukaj profil ciekawej osoby z Niemiec i obserwuj jej wpisy. Lubisz słuchać i oglądać filmy na You Tube? Wyszukaj coś w języku niemieckim. Może rzeczywiście te 5 minut wystarczy?
Jesteś sama w niemieckim supermakecie? Zrób zdjęcie z nazwą produktu i zajrzyj do niego w domu. Ustaw to zdjęcie jako tapetę w telefonie na dzień, dwa, póki nie utrwalisz nazwy produktu".
Ale są przecież na jutubie kursy online, więc w czym problem? I to za free.
Usuwanie zmarszczek - sprawdź: www
Ostatnio edytowany przez spusicka@wp.pl (2018-05-10 15:43:13)
Dokładnie! Takie kursy online, jeśli są dobrze prowadzone mogą na prawdę wprowadzić człowieka w podstawy danego języka.
Jak wpisałam na YouTube, wyskoczył mi cykl lekcji języka niemieckiego z jedną z agencji : AKTIVMED24! Faktycznie istnieją takie rzeczy!
Też wolę kursy online bo mogę je robić kiedy mam czas
Dokładnie! Tym bardziej, że na przykładzie AKTIVMED24, nowa lekcja pojawia się dwa razy w tygodniu, a można do tego wrócić w każdej chwili. To duży plus.
Pozdrawiam!
Zacznij od kursów internetowych, bajek z napisami w danym języku jaki potrzebujesz. Może łatwa książka w innym języku niż polski?
Na pewno jest to dobry pomysł. Myślę też, że fajnie oczywiście znając chociażby niemiecki w stopniu komunikatywnym, byłoby wyjechać do pracy w charakterze opiekunki np. z www . Tutaj bowiem nie tylko zarobki wydają się atrakcyjne, nawet w granicach 1700 Euro, ale też będzie można znacznie podszkolić język. Przy czym dodatkowo w razie czego zawsze możemy liczyć na wsparcie agencji.
Ostatnio edytowany przez Olina (2018-10-01 09:26:56)
Reklama
Strony: 1
Przystępny język bankowy dla seniora - Kredyt gotówkowy na atrakcyjnych warunkach, bezpieczna lokata strukturyzowana, w pełni bezpłatne konto osobiste, podejrzewamy, że niejednokrotnie zderzyli się Państwo z reklamami, w ktorych instytucje finansowe szczycą się swymi produktami...
Język niemiecki dla Łodzi i okolic ! - Od 28.04.2016 ruszamy z cyklem DARMOWYCH zajęć otwartych z języka niemieckiego. Masz problem z gramatyką? A może znasz słowa, ale nie wiesz jak ułożyć je w zdanie? Potrzebujesz poćwiczyć rozmówki? Przyjdź – chętnie pomożemy! Pierwsze spotkanie z lektorem odbędzie się 28...
Język niemiecki dla Łodzi i okolic ! - Od 28.04.2016 ruszamy z cyklem DARMOWYCH zajęć otwartych z języka niemieckiego. Masz problem z gramatyką? A może znasz słowa, ale nie wiesz jak ułożyć je w zdanie? Potrzebujesz poćwiczyć rozmówki? Przyjdź – chętnie pomożemy! Pierwsze spotkanie z lektorem odbędzie się 28...
Język - jaki poziom? - Niemiecki jest dla mnie schrecklich , angielski wchodzi mi dużo lepiej. Wspominałem już wcześniej, że uczyłem się niemieckiego wiele lat, ale wszystko wywiało...