Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - do?acz do nas !!!
Drogie Panie co sądzicie o zarobkach opiekunek w Polsce? Czemu ona są takie niskie, przecież praca jest tak samo ciężka jak gdzie indziej.Czemu rodacy nie doceniają nas? Chciałabym rozpocząć praktykę w kraju, żeby lepiej przygotować się do pracy za granicą, ale zarobki mnie przerażają...
Drogie Panie co sądzicie o zarobkach opiekunek w Polsce? Czemu ona są takie niskie, przecież praca jest tak samo ciężka jak gdzie indziej.Czemu rodacy nie doceniają nas? Chciałabym rozpocząć praktykę w kraju, żeby lepiej przygotować się do pracy za granicą, ale zarobki mnie przerażają. Poza tym trudno o agencję pracy opiekunek. Dziwny nasz kraj. I jak tu człowieku wyżyć, a chęci mam...
Odpowiedź jest prosta i oczywista. Nie stać stać ludzi na takie płace, jakie w porównaniu są w Niemczech. W naszym kraju osoby starsze nie mają takiego zaplecza socjalnego by otrzymać dodatki do swoich emerytur w tak godnej wysokości, aby móc godnie opłacić opiekunkę. W naszym kraju, jeśli umrze jeden z małżonków to drugi jeśli ma wypracowaną swoją emeryturę nie otrzyma już po zmarłym ani grosze z jego wypracowanej emerytury, w Niemczech małżonek dostaje oprócz swojej wypracowanej emerytury 60% z emerytury zmarłego współmałżonka. Dodatki pielęgnacyjne w naszym kraju są tak żenująco niskie, wręcz jest to jałmużna. Człowiek stary w Polsce żyje na marginesie społecznym, u nas rząd ma to gdzieś. Jeśli osoba starsza trafia do domu opieki, nie starcza na opłacenie jego pobytu z jego emerytury i zazwyczaj składają się na to dzieci, a jeśli nie chcą robić tego dobrowolnie zostają pozwane do sądu o alimenty, którymi muszą uzupełnić brakującą część pieniędzy. Taki o to jest nasz piękny, wspaniały i troszczący się kraj.
Jak to wszystko wygląda w Niemczech?
Na terenie Niemiec istnieje obowiązek opłacania składki na
„Pflegeversicherung” – ubezpieczenie pielęgnacyjne. Miesięczna
opłata wynosi 0,975% w zależności od wynagrodzenia brutto każdej
zatrudnionej osoby. W 2008r. niemiecki ustawodawca uchwalił ustawę
stopniowej podwyżki zasiłku w opiece nad chorymi -"Pflegegeld". Z datą 1
stycznia 2012 została uchwalona podwyżka tego zasiłku. Zasiłek
wypłacany jest w ramach jednego z pięciu podstawowych ubezpieczeń
niemieckich.
Zasiłek pielęgnacyjny dla osób przebywających w domu
Prawo do "Pflegegeld" mają osoby chore, które mają problemy w radzeniu
sobie z codziennymi czynnościami. W celu zapewnienia takim osobom
przyjaznych warunków życia , przyznano im prawo do zasiłku, który
umożliwia zatrudnienie opieki medycznej we własnym zakresie. Zasiłek
jest stopniowany w zależności od przyznanego stopnia opieki PFLEGE
Od 1 stycznia 2012 obowiązują następujące kwoty zasiłku:
I stopień opieki: 235,00 € (do tej pory € 225,00)
II stopień opieki: 440,00 € (do tej pory € 430,00)
III stopień opieki: 700,00 € (do tej pory € 685,00)
Pieniądze wypłacane są przez kasę chorych. Z tego wynika, iż pierwszy
podwyższony zasiłek odbiorcy otrzymają już pod koniec grudnia 2011r.
Opieka w środowisku domowym
W przypadku braku możliwości zapewnienia osobie chorej opieki we własnym
środowisku domowym (np. jeśli nie można pozyskać opiekunki, bądź
opiekuna, a członek rodziny nie jest już wstanie samemu pomagać osobie
chorej), chora osoba ma prawo do otrzymania opieki stacjonarnej.
Od 1 stycznia 2012 kwota zasiłku osób III stopnia opieki wzrasta o €
40,00 i wynisie € 1,550,00. W innych stopniach opieki nie ma zmian. W
związku z tym zasiłki w przypadku stacjonarnej opieki wynoszą w I
stopniu € 1.023,00 i w II stopniu € 1,279,00. W specjalnym III stopniu
opieki w przypadkach nadmiernego obciążenia socjalnego (tzw. IV stopień
opieki) miesięczny zasiłek od 1 stycznia 2012 wzrasta na € 1,918,00.
Krótkotrwała opieka
Krótkotrwała opieka może być ambulatoryjna lub stacjonarna, trwająca
przez wyznaczony ustawowo okres czasu (maksymalnie 28 dni w roku) i
przyznawana jest w sytuacji gdy nie można zapewnić pacjentowi
prawidłowej opieki we własnym domu (np. kiedy opiekunka jest chora).
W takich przypadkach osoba chora ma prawo otrzymać zasiłek na
krótkotrwałą opiekę do € 1,550,00 w roku (2010: € 1,510,00)
niezależnie od stopnia opieki.
Opieka dzienna i/lub nocna
Osoby chore mają prawo na dodatkowy zasiłek, który uzupełnia opiekę
domową oraz umożliwia opiekę ambulatoryjną w dzień bądź w nocy.
Od 01.01.2012 obowiązują następujące kwoty tego typu zasiłku:
I stopień opieki: € 450,00 (do tej pory 440,00)
II stopień opieki: € 1,100,00 Euro (do tej pory 1.040,00)
III stopień opieki: € 1,550,00 Euro (do tej pory 1.510,00)
Iloneczka - Jakniew Ci dobrze napisała. W Niemczech są wyższe zarobki, bo to kraj który gospodarczo jest o lata świetlne przed Polską. U nas żadna rodzina nie miałaby 5 tys zł miesięcznie na opiekunkę. W Polsce pracują Azerki i Ukrainki za 1500 zł miesięcznie jako opiekunki. Czyli za kwotę taką jaką zarabia świeżo upieczony mgr. zaraz po studiach. To jest bardziej nienormalne.
W Warszawie moja kuzynka wyciąga z dwóch osób prawie 3 tys miesiecznie, fakt ze bez umowy. A moja koleżanka ze studiów w okolicach Białego stoku na etacie w gminie ok 1200 na czysto. Tak ze rozrzut spory. poszukaj w www, może będzie więcej opinii
Warszawa to zupełnie inna bajka ,taM w ogóle są wyższe zarobki w każdym zawodzie.Ale np u mnie w Koszalinie swego czasu szukałam pracy w opiece w regionie i zarobki były rzędu od 5zł do 10zł za godzinę ale to było w zwykle niestety z dalekim dojazdem wiec po odjeciu kosztów biletów zarabialabym ok 700-800zł mcznie-oferty były tylko na 2-3 razy w tyg lub kilka godzin ,5-6 codziennie.Jeszcze gdyby blisko to ok ale 50km dojeżdżać no to sie zupełnie nie opłacało.Blisko domu mam prywatny dom opieki i cigle tam potrzebuja np na nocki same -4,50za godz!!!!!!!no to sorki wole jeździc do D....................
Zreszta zajrzyjcie na www .pl np -tam sa czasem ofert y dla opiekunek w kraju ,do starszych osob lub do dziecka ,albo na www .pl.
Place sa niskie bo kogo na to stac zeby placic przyzwoicie.................
Ostatnio edytowany przez kasia63 (2012-11-12 17:22:50)
jakniew napisał:
Odpowiedź jest prosta i oczywista. Nie stać stać ludzi na takie płace, jakie w porównaniu są w Niemczech. W naszym kraju osoby starsze nie mają takiego zaplecza socjalnego by otrzymać dodatki do swoich emerytur w tak godnej wysokości, aby móc godnie opłacić opiekunkę. W naszym kraju, jeśli umrze jeden z małżonków to drugi jeśli ma wypracowaną swoją emeryturę nie otrzyma już po zmarłym ani grosze z jego wypracowanej emerytury, w Niemczech małżonek dostaje oprócz swojej wypracowanej emerytury 60% z emerytury zmarłego współmałżonka. Dodatki pielęgnacyjne w naszym kraju są tak żenująco niskie, wręcz jest to jałmużna. Człowiek stary w Polsce żyje na marginesie społecznym, u nas rząd ma to gdzieś. Jeśli osoba starsza trafia do domu opieki, nie starcza na opłacenie jego pobytu z jego emerytury i zazwyczaj składają się na to dzieci, a jeśli nie chcą robić tego dobrowolnie zostają pozwane do sądu o alimenty, którymi muszą uzupełnić brakującą część pieniędzy. Taki o to jest nasz piękny, wspaniały i troszczący się kraj.
Jak to wszystko wygląda w Niemczech?
Na terenie Niemiec istnieje obowiązek opłacania składki na
„Pflegeversicherung” – ubezpieczenie pielęgnacyjne. Miesięczna
opłata wynosi 0,975% w zależności od wynagrodzenia brutto każdej
zatrudnionej osoby. W 2008r. niemiecki ustawodawca uchwalił ustawę
stopniowej podwyżki zasiłku w opiece nad chorymi -"Pflegegeld". Z datą 1
stycznia 2012 została uchwalona podwyżka tego zasiłku. Zasiłek
wypłacany jest w ramach jednego z pięciu podstawowych ubezpieczeń
niemieckich.
Zasiłek pielęgnacyjny dla osób przebywających w domu
Prawo do "Pflegegeld" mają osoby chore, które mają problemy w radzeniu
sobie z codziennymi czynnościami. W celu zapewnienia takim osobom
przyjaznych warunków życia , przyznano im prawo do zasiłku, który
umożliwia zatrudnienie opieki medycznej we własnym zakresie. Zasiłek
jest stopniowany w zależności od przyznanego stopnia opieki PFLEGE
Od 1 stycznia 2012 obowiązują następujące kwoty zasiłku:
I stopień opieki: 235,00 € (do tej pory € 225,00)
II stopień opieki: 440,00 € (do tej pory € 430,00)
III stopień opieki: 700,00 € (do tej pory € 685,00)
Pieniądze wypłacane są przez kasę chorych. Z tego wynika, iż pierwszy
podwyższony zasiłek odbiorcy otrzymają już pod koniec grudnia 2011r.
Opieka w środowisku domowym
W przypadku braku możliwości zapewnienia osobie chorej opieki we własnym
środowisku domowym (np. jeśli nie można pozyskać opiekunki, bądź
opiekuna, a członek rodziny nie jest już wstanie samemu pomagać osobie
chorej), chora osoba ma prawo do otrzymania opieki stacjonarnej.
Od 1 stycznia 2012 kwota zasiłku osób III stopnia opieki wzrasta o €
40,00 i wynisie € 1,550,00. W innych stopniach opieki nie ma zmian. W
związku z tym zasiłki w przypadku stacjonarnej opieki wynoszą w I
stopniu € 1.023,00 i w II stopniu € 1,279,00. W specjalnym III stopniu
opieki w przypadkach nadmiernego obciążenia socjalnego (tzw. IV stopień
opieki) miesięczny zasiłek od 1 stycznia 2012 wzrasta na € 1,918,00.
Krótkotrwała opieka
Krótkotrwała opieka może być ambulatoryjna lub stacjonarna, trwająca
przez wyznaczony ustawowo okres czasu (maksymalnie 28 dni w roku) i
przyznawana jest w sytuacji gdy nie można zapewnić pacjentowi
prawidłowej opieki we własnym domu (np. kiedy opiekunka jest chora).
W takich przypadkach osoba chora ma prawo otrzymać zasiłek na
krótkotrwałą opiekę do € 1,550,00 w roku (2010: € 1,510,00)
niezależnie od stopnia opieki.
Opieka dzienna i/lub nocna
Osoby chore mają prawo na dodatkowy zasiłek, który uzupełnia opiekę
domową oraz umożliwia opiekę ambulatoryjną w dzień bądź w nocy.
Od 01.01.2012 obowiązują następujące kwoty tego typu zasiłku:
I stopień opieki: € 450,00 (do tej pory 440,00)
II stopień opieki: € 1,100,00 Euro (do tej pory 1.040,00)
III stopień opieki: € 1,550,00 Euro (do tej pory 1.510,00)
Mila Jakniew masz rozlegla wiedze wiec o cos zapytam i mam nadzieje ze tutaj zagladniesz na jaka pomoc moze liczyc 90 letnia osoba ktora zawodowo nie pracowala i prawdopodobnie ma emeruture po zmarlym mezu (chyba po miala male gosp.rolne) i ma I pflegestufe,Napisz jesli wiesz cos na ten temat.Dzieki.
Moja wiedza jest oparta wyłącznie na informacjach znalezionych w necie i dzielę się tymi informacjami na forum. Jak to wygląda w przypadku babci o której piszesz, nie wiem. Mamy tutaj na forum Barbarę, która zawodowo pracuje w opiece i mieszka obecnie w Niemczech. Myślę, że ona wie coś na ten temat. Basiu!!!!! Odezwij się:)
Wiecie co? Najczęściej to chyba wygląda tak: Jest ktoś stary i wymaga pomocy. Rodzina odbywa naradę, albo typuje "jelenia" który sie ma ta osoba zając. Często jest tak, że ten z bożej łaski opiekun rezygnuje z pracy. I zawsze ma za złe. więc też wszystko go u starszej osoby drażni. Gdyby taka osoba oddała całą swoją pensję (zakładając, że jest dość przyzwoita), to mogłaby nie stresować się, dalej robić karierę zawodowa i jedyne co byłoby wspólnego z poprzednią sytuacją, to brak pensji.
Skończyłam szkołę pielęgniarską i zrobiłam dodatkową specjalizację w opiece nad osobami niepełnosprawnymi. Na pierwszy raz do Niemiec pojechałam przez Interjob z polecenia bardzo doświadczonej opiekunki, która regularnie tam wraca. Zarobiłam 1400 euro, po raz pierwszy w życiu tak dużo. Z językiem u mnie średnio było, ale na miejscu się łapie szybko. To naprawdę działa. Wcześniej dostałam pełną informację, co będę robić, jaki jest stan emeryta, na co mam zwrócić uwagę. Nie ma tak, że w ciemno jedziesz. Umowa normalna, ubezpieczenie. Staram się dwa razy w roku wyruszać. W Polsce pracuję regularnie w przychodni, ale perspektyw nie dostrzegam specjalnych.
Wiadomo, ze w Polsce uposażenia dla osób starszych są o wiele mniejsze niż w Niemczech stąd też zarobki u nich są wyższe. Zycie w ich kraju też jest tańsze jeśli spojrzymy na ceny produktów.
Reklama
Gdzie szukacie ofert pracy w opiece w Polsce? - A z ciekawości.... bo wiem, że marne pieniądze (tak czytam co piszecie), ale gdzie można szukać ewentualnie ofert pracy przy opiece w Polsce? Jakieś agencje mają też takie oferty? Bo wiadomo, że czasem jeśli nie słaby język, to trzymają nas w kraju inne rzeczy (dzieci, sprawy rodzinne, choroby wśród najbliższych itd...
Dobry pośrednik pracy dla opiekunek w Niemczech jaki ? - Może któraś z Was ma jakieś doświadczenia jeśli chodzi o pracę w Niemczech w roli opiekunki. Chciałbym wyjechać do takiej pracy, ale kompletnie nie wiem jak to wygląda jeśli chodzi o bezpieczeństwo, ewentualne sprawy od strony prawnej, z kim tu wyjechać, żeby to było legalne, żeby potem nie mieć potem jakichś problemów...
Opieka 2 osób chociaż kontrakt mówił o jednej - Moja koleżanka właśnie wróciła z pracy w trybie przyspieszonym. Okazało się na miejscu, że do opieki nie ma jednej Pani- a tak jej w biurze powiedzieli, ale jest jeszcze jej siostra, która wymaga bardzo podobnej opieki...
Tęsknota za rodziną w Polsce - jak sobie poradzić ? - Tęsknota za rodziną to chyba największa bolączka opiekunek. Wyjeżdzamy czasem nawet na kilka miesięcy za granicę i możemy w tym czasie zapomnieć o zobaczeniu naszych bliskich na żywo, spotkaniu się z nimi...
Czy warto pracować jako opiekunka osób starszych w Polsce ? - Właśnie czy warto? Zarobki są jakie są, żenująco niskie, to fakt. Ale pewnie jak ktoś ma powołanie to tej pracy, to nawet w Polsce satysfakcje zdobędą...