Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - do?acz do nas !!!
Legalnie działająca na rynku pracy firma ALTEN CARE24 prowadzi nabór chętnych do pracy w charakterze opiekunki osób starszych w Niemczech Obowiązki gotowość sprawowania podstawowej opieki oraz wsparcie podopiecznego w codziennych czynnościach proste prace domowe Wymagania: znajomość języka niemieckiego doświadczenie w opiece nad osobą chorą lub w podeszłym wieku pogodne usposobienie, cierpliwość oraz życzliwość wobec podopiecznych gotowość do podjęcia pracy na min...
Strony: 1
Legalnie działająca na rynku pracy firma ALTEN CARE24 prowadzi nabór chętnych do pracy w
charakterze opiekunki osób starszych w Niemczech
Obowiązki
gotowość sprawowania podstawowej opieki oraz wsparcie
podopiecznego w codziennych czynnościach
proste prace domowe
Wymagania:
znajomość języka niemieckiego
doświadczenie w opiece nad osobą chorą lub w podeszłym wieku
pogodne usposobienie, cierpliwość oraz życzliwość wobec podopiecznych
gotowość do podjęcia pracy na min. 2 miesiące
Zapewniamy:
legalne i bezpieczne zatrudnienie
atrakcyjne wynagrodzenie – kwota wynagrodzenia jest ustalana indywidualnie z każdą Opiekunką
zlecenie dostosowane do kwalifikacji i indywidualnych oczekiwań - tylko sprawdzone miejsca pracy
elastyczne terminy i zasady wyjazdów
bezpłatny dojazd do klienta
ubezpieczenie w NFZ oraz prywatną polisę ubezpieczeniową firmy ERV (jest to dodatkowe ubezpieczenie, które obejmuje: szkody na osobach, szkody materialne, od następstw nieszczęśliwych wypadków, od odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym oraz zwrot kosztów leczenia)
pomoc i stałą dbałość (24 godzinną) ze strony zespołu pracowników ALTEN CARE24 o komfort pracy opiekunek
Dodatkowe informacje:
Osoby zainteresowane ofertą prosimy o kontakt pod numerem telefonu: 67 345 09 60 lub przesłanie swojego zgłoszenia na adres:,rekrutacjand.altencare24@gmail.com bądź wysłanie smsa o treści: PRACA-OPOLSKIE na nr: 660 914 660 (oddzwonimy).
altencare24 napisał:
Legalnie działająca na rynku pracy firma ALTEN CARE24 prowadzi nabór chętnych do pracy w
charakterze opiekunki osób starszych w Niemczech
Obowiązki
gotowość sprawowania podstawowej opieki oraz wsparcie
podopiecznego w codziennych czynnościach
proste prace domowe
Wymagania:
znajomość języka niemieckiego
doświadczenie w opiece nad osobą chorą lub w podeszłym wieku
pogodne usposobienie, cierpliwość oraz życzliwość wobec podopiecznych
gotowość do podjęcia pracy na min. 2 miesiące
Zapewniamy:
legalne i bezpieczne zatrudnienie
atrakcyjne wynagrodzenie – kwota wynagrodzenia jest ustalana indywidualnie z każdą Opiekunką
zlecenie dostosowane do kwalifikacji i indywidualnych oczekiwań - tylko sprawdzone miejsca pracy
elastyczne terminy i zasady wyjazdów
bezpłatny dojazd do klienta
ubezpieczenie w NFZ oraz prywatną polisę ubezpieczeniową firmy ERV (jest to dodatkowe ubezpieczenie, które obejmuje: szkody na osobach, szkody materialne, od następstw nieszczęśliwych wypadków, od odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym oraz zwrot kosztów leczenia)
pomoc i stałą dbałość (24 godzinną) ze strony zespołu pracowników ALTEN CARE24 o komfort pracy opiekunek
Dodatkowe informacje:
Osoby zainteresowane ofertą prosimy o kontakt pod numerem telefonu: 67 345 09 60 lub przesłanie swojego zgłoszenia na adres:,rekrutacjand.altencare24@gmail.com bądź wysłanie smsa o treści: PRACA-OPOLSKIE na nr: 660 914 660 (oddzwonimy).
A można poprosić o stronę internetową Państwa firmy?
Jak długo jesteście Państwo na rynku polskim?
Jaki rodzaj umowy oferujecie?
Nie wspomnę o zarobkach w przedziale od......... do..............
Czy otrzymam odpowiedz?
Irena1965 napisał:
Witam. Ja osobiście polecam firjme EuropaJob z Krakowa. świetny kontakt z paniami zajmującymi się projektem, proste i przejżyste zasady współpracy, zawsze we wszystkim pomogą. Jak coś jest źle zawsze reagują i rozwiązują problem.
Irena.
Ireno, a co firma EuropaJob z Krakowa projektuje , że sa w tym tacy świetni????
simona1961 napisał:
Irena1965 napisał:
Witam. Ja osobiście polecam firjme EuropaJob z Krakowa. świetny kontakt z paniami zajmującymi się projektem, proste i przejżyste zasady współpracy, zawsze we wszystkim pomogą. Jak coś jest źle zawsze reagują i rozwiązują problem.
Irena.Ireno, a co firma EuropaJob z Krakowa projektuje , że sa w tym tacy świetni????
Czy to o tej firmie mówimy?
Opinie poniżej:
Ostatnio edytowany przez ulka (2014-05-18 16:38:57)
Irena1965 napisał:
Jako projekty mam na myśli zlecenia, jakie realizują. Ja osobiście jestem zadowolona ze współpracy z nimi. Brak złych doświadczeń.
I to Cię "zdradza"-żadna opiekunka prawdziwa nie używa okreslenia "projekt".....Zaprojektowac to mozna sobie kuchnię:)
Irena1965 napisał:
Irena.
Co Ty nie powiesz? Toś nam ciekawy "projekt" przedstawiła. Zatrudniają tam też architektów?
A te przejrzyste (P R Z E J R Z Y S T E ) zasady to takie szklane mity?
Ostatnio edytowany przez amelia (2014-05-19 15:44:34)
oj Amelio toz to juz plaga z ta dysleksją
kryspinka napisał:
oj Amelio toz to juz plaga z ta dysleksją
haha.... "to te ruskie wszystkiemu winne" ....
Irena1965 napisał:
Zapytałyście, poleciłam firme, z którą ja wyjeżdżam, taki był temat. ale widze, że rozmowa schodzi na inny temat.
Ja przepraszam, że się wtrącę, ale wątek dotyczył firmy Alten Care 24 i nikt o Europajob nie pytał, do momentu, aż sama wyskoczyłaś z ich przejrzystymi projektami i zasadami współpracy. Czyli dyskusja od początku zeszła na temat inny niż w tytule.
A wracając do tych przejrzystych zasad i projektów: czy uważasz, że firma przejrzyście i uczciwie postępuje zwracając za przejazd kwotę w wysokości 80 euro?? – a z takich praktyk słynie właśnie polecana przez Ciebie firma. O składkach od najniższej krajowej nie wspomnę…
Firmy płacące składki od średniej krajowej ale dające opiekunce wynagrodzenie około 1000€ i firmy płacące składki od minimalnej krajowej ale dające wynagrodzenie 1200€ są SIEBIE WARTE czyli w obu przypadkach wielkie GAAAWWNNOOOO !!! . W tych drugich firmach zaproponowano mi , że odprowadzą wyższa składkę ale obetną mi wynagrodzenie i na odwrót czyli te pierwsze wspomniane przeze mnie firmy były gotowe mi płacić więcej ale kosztem obniżenia kwoty składki bazowej.
Tak więc w obu przypadkach firma nie da nic od siebie, swój zarobek ustaliła na pewnym poziomie i tylko opiekunka decyduje czy mniej czy więcej zarobi. Bo firma musi zawsze te więcej zarobić !!!! NIESTETY.
Takie CZARY-MARY , że niby lepsze są ale jak widać to nie ma między nimi różnicy.
Porządna firma powinna dać minimum 1200€ / za jedną osobę do opieki / i odprowadzić składki od średniej krajowej . Mówimy oczywiście o doświadczonych opiekunkach , o języku niemieckim nie wspominam specjalnie bo jakoś trudno mi uwierzyć , że opiekunka z dużym doświadczeniem nie opanowała języka niemieckiego w takim stopniu aby mogła sama sobie poradzić w różnych sytuacjach.
Tak więc czy ktoś Z WAS zna PORZĄDNA FIRMĘ ?!?!
Szukam takiej i mile będę zaskoczona jeżeli pojawi się na tym forum nazwa takiej firmy.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla jasności dodam, że nie mówię o zatrudnieniu dyplomowanej pielęgniarki z uznanym dyplomem ( bo to całkiem inne stawki ) a mówię o tzw. opiekunce osób starszych w szeroko pojętym tego słowa znaczeniu , czyli większości z nas pracujących w Niemczech jako gosposio-opiekunki .
GarśćWiatru napisał:
Firmy płacące składki od średniej krajowej ale dające opiekunce wynagrodzenie około 1000€ i firmy płacące składki od minimalnej krajowej ale dające wynagrodzenie 1200€ są SIEBIE WARTE czyli w obu przypadkach wielkie GAAAWWNNOOOO !!! . W tych drugich firmach zaproponowano mi , że odprowadzą wyższa składkę ale obetną mi wynagrodzenie i na odwrót czyli te pierwsze wspomniane przeze mnie firmy były gotowe mi płacić więcej ale kosztem obniżenia kwoty składki bazowej.
Tak więc w obu przypadkach firma nie da nic od siebie, swój zarobek ustaliła na pewnym poziomie i tylko opiekunka decyduje czy mniej czy więcej zarobi. Bo firma musi zawsze te więcej zarobić !!!! NIESTETY.
Takie CZARY-MARY , że niby lepsze są ale jak widać to nie ma między nimi różnicy.
Porządna firma powinna dać minimum 1200€ / za jedną osobę do opieki / i odprowadzić składki od średniej krajowej . Mówimy oczywiście o doświadczonych opiekunkach , o języku niemieckim nie wspominam specjalnie bo jakoś trudno mi uwierzyć , że opiekunka z dużym doświadczeniem nie opanowała języka niemieckiego w takim stopniu aby mogła sama sobie poradzić w różnych sytuacjach.
Szukam takiej i mile będę zaskoczona jeżeli pojawi się na tym forum nazwa takiej firmy.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla jasności dodam, że nie mówię o zatrudnieniu dyplomowanej pielęgniarki z uznanym dyplomem ( bo to całkiem inne stawki ) a mówię o tzw. opiekunce osób starszych w szeroko pojętym tego słowa znaczeniu , czyli większości z nas pracujących w Niemczech jako gosposio-opiekunki .
Może pośród setki jak nie więcej firm czy agencjii, uda się Pani wyszukać katą firmę spełniającą Pani oczekiwania- nie ukrywam że będzie bardzooooooooooooooo ciężko.....................aczkolwiek życzę powodzenia:)
ewal8 napisał:
Irena1965 napisał:
Zapytałyście, poleciłam firme, z którą ja wyjeżdżam, taki był temat. ale widze, że rozmowa schodzi na inny temat.
Ja przepraszam, że się wtrącę, ale wątek dotyczył firmy Alten Care 24 i nikt o Europajob nie pytał, do momentu, aż sama wyskoczyłaś z ich przejrzystymi projektami i zasadami współpracy. Czyli dyskusja od początku zeszła na temat inny niż w tytule.
A wracając do tych przejrzystych zasad i projektów: czy uważasz, że firma przejrzyście i uczciwie postępuje zwracając za przejazd kwotę w wysokości 80 euro?? – a z takich praktyk słynie właśnie polecana przez Ciebie firma. O składkach od najniższej krajowej nie wspomnę…
My już za dużo chleba i "zębów " zjadłyśmy żeby uwierzyć w te bajki.
Ja już mam mdłości jak widzę nowy NIK i w pierwszym poście płyną "pienia" o jakiejś tam wspaniałej, życzliwej, solidnej agenturce. Takie "wspaniałomyślne" babska-kłamczuchy najczęściej wycofują się po pięciu postach, ugaszone jak ze strażackiej sikawki. Nieraz wracają pod zmienionym NIKIEM i coś tam jeszcze bełkoczą jak w amoku. Łapiduchy zapyziałe. Żeby to jeszcze ładną polszczyzną pisały, to by człowiek jako bajki na dobranoc poczytał.
Wstydu i honoru nie mają. Liczą,że uda im złapać jakąś duszyczkę i do piekła zaciągnąć.
Na szczęście coraz częściej zostają zdemaskowane.
A sio! z takimi reklamami!
Ostatnio edytowany przez amelia (2014-05-19 17:57:11)
GarśćWiatru napisał:
Garść Wiatru – pozwól, że nie zgodzę się z Tobą.
Naturalnie, że korzyści pracy w agencjach, płacących składki od średniej krajowej są o wiele wyższe niż od minimalnej krajowej. Najważniejsze z nich to:
1. Zwrot podatku z US – w przypadku posiadania ulgi na dzieci w ilości np. 3 dostaniesz piękny zwrot nadpłaconego podatku. W przypadku składek od minimalnej krajowej zaliczka pobrana na podatek może być za mała, aby odliczyć ulgę na uczące się dziecko bądź dzieci.
2. Zasiłek chorobowy – chyba nie muszę wyłuszczać, kiedy dostaniemy wyższe chorobowe, bo to jasne być powinno.
3. Potencjalna emerytura też oczywiście będzie wyższa w przypadku składek od średniej krajowej– to też logiczne być winno.
Z agencjami, płacącymi minimalne składki zusowskie na poczet wyższego maksymalnie pewnie 100 euro wynagrodzenia, jest tak samo jak w przypadku rodzimych naszych prywaciarzy, którzy pracownikowi na tzw. papierze wypłacają minimalną, a resztę pod stołem. A co z ulgą na dzieci, zasiłkiem chorobowym, o emeryturze nie wspomnę? Kicha…
ulka napisał:
GarśćWiatru napisał:
Dla jasności dodam, że nie mówię o zatrudnieniu dyplomowanej pielęgniarki z uznanym dyplomem ( bo to całkiem inne stawki ) a mówię o tzw. opiekunce osób starszych w szeroko pojętym tego słowa znaczeniu , czyli większości z nas pracujących w Niemczech jako gosposio-opiekunki .Może pośród setki jak nie więcej firm czy agencjii, uda się Pani wyszukać katą firmę spełniającą Pani oczekiwania- nie ukrywam że będzie bardzooooooooooooooo ciężko.....................aczkolwiek życzę powodzenia:)
ulka to nie są moje wygórowane oczekiwania
Powiedziała bym raczej , że to są oczekiwania większości opiekunek, w tym moje również ! W każdym innym zawodzie, jaki jest wykonywany przez Polaka w Niemczech są pewne oczekiwania po obu stronach i wypracowany został jakiś kompromis. Tylko opiekunki w agencyjnych umowach traktowane są jak " głupie baby " , które zgodzą się na wszystko. Tyle tylko ,że te "głupie baby " są świetnymi pracownicami i przynoszą bardzo często większe zyski swoim pracodawcom niż pracownicy o innym ukierunkowaniu.
Zdaję sobie sprawę , że będzie mi ciężko znaleźć taką firmę , dlatego zadałam pytanie na tym forum .
I jeszcze jedno. Stawiając takie minimalne wymagania z mojej strony wcale nie uważam ,że są one wygórowane. Wręcz przeciwnie, uważam ,że to jest dalece idący kompromis z moje strony.
Ciekawe, że na tym forum zarejestrowanych jest tysiące opiekunek ( w tym pracownice biurowe z agencji różnorakich ) i nikt nie poda nazwy PORZĄDNEJ FIRMY.
Zachęcam śmiało panie z biur do zareklamowania "SWOJEJ UCZCIWEJ FIRMY " no bo przecież za taką każda z was uważa firmę w której pracuje.
A więc proszę brać się za wpisy na tym forum. Ale tylko takie firmy niech się reklamują , które spełniają nasze MINIMALNE wymagania . Wszystkie inne , które tutaj się nie wpiszą potraktuję jako firmy , które maja w SWOIM PODSTAWOWYM założeniu wykorzystać opiekunkę czyli po prostu ją OSZUKAĆ.
C Z E K A M
CIEKAW CZY CHOĆ JEDNA FIRMA SIĘ WPISZE ?!?!
Tak więc reasumując , stwierdzam, że żadna w miare dobra firma ( jest ich kilka ) nie ogłasza się na forach dla opiekunek i nie agituje. Co to znaczy dobra firma, to Ewa już napisała. Czytam od 4 lat wiele for dla opiekunek i dobre, znane mi firmy nawet raz tam nie zamieściły swojego anonsu. Wniosek z tego, że nie muszą szukać opiekunek. To opiekunki muszą ich poszukać. Zanim zaczęłam pracę jako opiekunka, przez pół roku czytałam różne fora, różne opinie o różnych firmach i znalazłam to co chciałam i to samo polecam początkującym .
simona1961 napisał:
Tak więc reasumując , stwierdzam, że żadna w miare dobra firma ( jest ich kilka ) nie ogłasza się na forach dla opiekunek i nie agituje. Co to znaczy dobra firma, to Ewa już napisała. Czytam od 4 lat wiele for dla opiekunek i dobre, znane mi firmy nawet raz tam nie zamieściły swojego anonsu. Wniosek z tego, że nie muszą szukać opiekunek. To opiekunki muszą ich poszukać. Zanim zaczęłam pracę jako opiekunka, przez pół roku czytałam różne fora, różne opinie o różnych firmach i znalazłam to co chciałam i to samo polecam początkującym .
No pewnie, że tak. Masz "piąteczkę" albo "żółwika".
ewal8 napisał:
GarśćWiatru napisał:
Dla jasności dodam, że nie mówię o zatrudnieniu dyplomowanej pielęgniarki z uznanym dyplomem ( bo to całkiem inne stawki ) a mówię o tzw. opiekunce osób starszych w szeroko pojętym tego słowa znaczeniu , czyli większości z nas pracujących w Niemczech jako gosposio-opiekunki .Garść Wiatru – pozwól, że nie zgodzę się z Tobą.
Naturalnie, że korzyści pracy w agencjach, płacących składki od średniej krajowej są o wiele wyższe niż od minimalnej krajowej. Najważniejsze z nich to:
1. Zwrot podatku z US – w przypadku posiadania ulgi na dzieci w ilości np. 3 dostaniesz piękny zwrot nadpłaconego podatku. W przypadku składek od minimalnej krajowej zaliczka pobrana na podatek może być za mała, aby odliczyć ulgę na uczące się dziecko bądź dzieci.
2. Zasiłek chorobowy – chyba nie muszę wyłuszczać, kiedy dostaniemy wyższe chorobowe, bo to jasne być powinno.
3. Potencjalna emerytura też oczywiście będzie wyższa w przypadku składek od średniej krajowej– to też logiczne być winno.
Z agencjami, płacącymi minimalne składki zusowskie na poczet wyższego maksymalnie pewnie 100 euro wynagrodzenia, jest tak samo jak w przypadku rodzimych naszych prywaciarzy, którzy pracownikowi na tzw. papierze wypłacają minimalną, a resztę pod stołem. A co z ulgą na dzieci, zasiłkiem chorobowym, o emeryturze nie wspomnę? Kicha…
ewal8 niestety nie wszystko jest tak jak piszesz
1. można mieć umowę na niską stawkę bazową a składki do ZUS-u powinny i tak być odprowadzane od średniej krajowej / to takie nasze dziurawe prawo w Polsce ale prawo to wymaga od pracodawcy / tak więc spokojnie omija się US zgodnie z naszym prawem / ale przynajmniej opiekunka zyska I TUTAJ PROPONUJĘ KOLEŻANKOM ABY UWAŻNIE TO ZAPAMIĘTAŁY , TO JEST NA 100% WYMÓG DLA UMÓW O PRACĘ I SKIEROWANIE PRACOWNIKA DO KRAJU : MIĘDZY INNYMI NIEMCY..
2. o jakim zasiłku chorobowym ty piszesz , przecież w umowach jest zastrzeżone ,że chorobowe jest płatne tylko do 1 tygodnia a później już nie TUTAJ MÓWIĘ O UMOWACH ZLECENIE
przepraszam ale to nie wszystko lecz reszta innym razem... muszę wstać , babcia mnie woła:D
Ostatnio edytowany przez GarśćWiatru (2014-05-19 18:03:35)
simona1961 napisał:
Wiesz simona myślę,że skoro to forum jest po to aby sobie pomagać, a tak właśnie wiele opiekunek tak tutaj twierdzi to dlaczego Ty, skoro znasz aż parę dobrych firm nie podasz tych nazw???? Czyżbyś uważała , że skoro ty szukałaś długo to za karę te inne panie też mają szukać tak długo? Chyba nie na tym polega koleżeństwo i solidarność między opiekunkami tak głośno reklamowana tutaj Przecież to takie typowe zachowanie Polaka , który ma już troszkę lepiej "Broń Panie Boże ale nie podam mu pomocnej dłoni , niech sobie sam znajdzie bo i ja szukałam "
Nie wiem, czy śmiać się czy płakać , ale chyba raczej to drugie. Składki na ZUS odprowadza się procentowo od wynagrodzenia, a kwota wynagrodzenia figuruje na umowie!!!! Nie można zapłacic składki od kwoty 3800 ( srednia krajowa brutto ) mając na umowie zatrudnienie na kwotę na przykład 1500 zł. Nie wiem skąd Ty czerpiesz podane przez siebie informacje, ale one są nieprawdziwe i śmieszne. Co do zwolnienia lekarskiego, to będąc zatrudnionym na umowę o pracę, jak najbardziej można pójść na zwolnienie, nawet po ustaniu zatrudnienia. Warunkiem jest aby choroba zaistniała w ciągu 30 dni od ustania zatrudnienia i oczywiscie nalezy się zasiłek chorobowy, który wypłaca ZUS. Jesli zaś chodzi o umowę zlecenie, to zaiłek dostaje się wtedy, kiedy zleceniodawca odprowadza składkę na ubezpieczenie chorobowe ( większość nie odprowadza ). O tym ze komus przysługuje zwolnienie 1 tydzien, jak zyje nie słyszałam. Wszystko mozna sobie znaleźć w internecie, przepisy prawa pracy, ubezpieczenia społecznego i chorobowego też, wystarczy tylko chcieć. Natomiast Twoje wiadomości to sa chyba na zasadzie jedna pani drugiej pani, a żadna pojęcia nie ma o czym mówi.
GarśćWiatru napisał:
simona1961 napisał:
Wiesz simona myślę,że skoro to forum jest po to aby sobie pomagać, a tak właśnie wiele opiekunek tak tutaj twierdzi to dlaczego Ty, skoro znasz aż parę dobrych firm nie podasz tych nazw???? Czyżbyś uważała , że skoro ty szukałaś długo to za karę te inne panie też mają szukać tak długo? Chyba nie na tym polega koleżeństwo i solidarność między opiekunkami tak głośno reklamowana tutaj Przecież to takie typowe zachowanie Polaka , który ma już troszkę lepiej "Broń Panie Boże ale nie podam mu pomocnej dłoni , niech sobie sam znajdzie bo i ja szukałam "
Może najpierw poczytaj to forum , tak od deski do deski, to wtedy znajdziesz moje posty w których pisałam o dobrych firmach i nie tylko. A inne panie nie muszą szukać, mogą napisać ,, szukam pracy jako opiekunka,, i czekać, może ktoś się odezwie. A Ty jakie firmy polecasz? Pewnie tez juz kilka dobrych znasz?
simona1961 napisał:
Nie wiem, czy śmiać się czy płakać , ale chyba raczej to drugie. Składki na ZUS odprowadza się procentowo od wynagrodzenia, a kwota wynagrodzenia figuruje na umowie!!!! Nie można zapłacic składki od kwoty 3800 ( srednia krajowa brutto ) mając na umowie zatrudnienie na kwotę na przykład 1500 zł. Nie wiem skąd Ty czerpiesz podane przez siebie informacje, ale one są nieprawdziwe i śmieszne. Co do zwolnienia lekarskiego, to będąc zatrudnionym na umowę o pracę, jak najbardziej można pójść na zwolnienie, nawet po ustaniu zatrudnienia. Warunkiem jest aby choroba zaistniała w ciągu 30 dni od ustania zatrudnienia i oczywiscie nalezy się zasiłek chorobowy, który wypłaca ZUS. Jesli zaś chodzi o umowę zlecenie, to zaiłek dostaje się wtedy, kiedy zleceniodawca odprowadza składkę na ubezpieczenie chorobowe ( większość nie odprowadza ). O tym ze komus przysługuje zwolnienie 1 tydzien, jak zyje nie słyszałam. Wszystko mozna sobie znaleźć w internecie, przepisy prawa pracy, ubezpieczenia społecznego i chorobowego też, wystarczy tylko chcieć. Natomiast Twoje wiadomości to sa chyba na zasadzie jedna pani drugiej pani, a żadna pojęcia nie ma o czym mówi.
... nie płacz, nasza koleżanka zgodnie z jej nikiem ma zadanie trochę wiatru zasiać na forum....
amelia napisał:
simona1961 napisał:
... nie płacz, nasza koleżanka zgodnie z jej nikiem ma zadanie trochę wiatru zasiać na forum....
.....i jak dotąd doskonale jej się to udaje .......
simona1961 napisał:
Proponuję Ci zacząć płakać a to dlatego ,że nie znasz polskich przepisów. Ty mówisz o przepisach obowiązujących dla pracowników na umowie o pracę którzy pracują na terenie Polski, natomiast ja twierdzę ,że za pracownika oddelegowanego do Niemiec pracodawca jest zobowiązany opłacać składki od średniej krajowej i nie ma znaczenia czy umowa opiewa na 1500zł czy też na 5000zł. Przy kwocie 5000zł pracodawca nie musi odprowadzać od tej kwoty, może tylko od średniej krajowej. Radze wybrać się do ZUS-u i popytać o to. Podatki są uzależnione od kwoty bazowej natomiast składki emerytalno-ubezpieczeniowe to inne przepisy. Przykro mi ale firmy nie informują o tym swoich pracowników bo nie jest to w ich interesie.
Ja sprawdzałam te dane, bo sprawdzałam czy firma musi płacić od średniej krajowej czy od dużo wyższej mojej stawki bazowej gdy poszłam na chorobowe. Firma była rzetelna , odprowadzała składki od średniej krajowej. Niestety właściciel firmy zginął w wypadku samochodowym i powoli firma "spadła na psy" czyli krótko mówiąc spadkobiercy zrobili się pazerni i zaczęli okradać pracowników.
Więc nie zarzucaj mi ,że moje informacje są na zasadzie "jedna pani drugiej pani" , idź lepiej do ZUS-u i powiedzą ci to samo ca ja teraz tutaj piszę.
Co do chorobowego masz racje ale ja pisałam o chorobowym na umowie zlecenie, taką klauzulę 1 tygodniową umieszcza wiele firm licząc ,że opiekunki nie będą dochodzić swoich praw. Składkę chorobową firmy muszą odprowadzać na życzenie pracownika ale tez nie informują o tym . Pracownik nie wie o tym i nie składa oświadczenie ,że chce aby były odprowadzane składki chorobowe w jego imieniu . Taka to wygląda.
Sorry ale nie wszystko co piszesz jest prawdą
simona,cytuje:
" Warunkiem jest aby choroba zaistniała w ciągu 30 dni od ustania zatrudnienia i oczywiscie nalezy się zasiłek chorobowy, który wypłaca ZUS."
Poprawka:http://www.gofin.pl/17,2,110,109063,zwolnienie-lekarskie-za-okres-po-ustaniu-zatrudnienia.html
Z zasiłku chorobowego mogą skorzystać również osoby, których niezdolność do pracy powstała nie później niż w ciągu 14 dni (albo w ciągu 3 miesięcy - nie dotyczy to jednak Czytelnika) od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego. Nie może to być jednak krótka niezdolność do pracy. Aby nabyć prawo do zasiłku, musi bowiem wynosić w ciągłości co najmniej 30 dn
Choroba musi nastapic w ciagu 14 dni od ustania zatrudnienia i musi trwac minimum 30 dni.Wtedy ZUS zaplaci.
ariana123 napisał:
simona,cytuje:
" Warunkiem jest aby choroba zaistniała w ciągu 30 dni od ustania zatrudnienia i oczywiscie nalezy się zasiłek chorobowy, który wypłaca ZUS."
Poprawka:http://www.gofin.pl/17,2,110,109063,zwolnienie-lekarskie-za-okres-po-ustaniu-zatrudnienia.html
Z zasiłku chorobowego mogą skorzystać również osoby, których niezdolność do pracy powstała nie później niż w ciągu 14 dni (albo w ciągu 3 miesięcy - nie dotyczy to jednak Czytelnika) od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego. Nie może to być jednak krótka niezdolność do pracy. Aby nabyć prawo do zasiłku, musi bowiem wynosić w ciągłości co najmniej 30 dn
Choroba musi nastapic w ciagu 14 dni od ustania zatrudnienia i musi trwac minimum 30 dni.Wtedy ZUS zaplaci.
Tak, masz rację, nie dodałam ze w ciągu 14 dni od ustania zatrudnienia. Kilka lat temu byłam pół roku na takim własnie zwolnieniu, po ustaniu zatrudnienia.
Tez bylam na takim zwolnieniu po ustaniu zatrudnienia- pół roku.
Kontroli Zus wszakże tez mialam kilka podczas tego chorobowego,na koniec wyslano mnie na turnus prewencji rentowej-darmowe w calosci sanatorium z wieloma zabiegami dziennie,ktore skutecznie mnie postawilo na nogi:-)
ariana123 napisał:
Tez bylam na takim zwolnieniu po ustaniu zatrudnienia- pół roku.
Kontroli Zus wszakże tez mialam kilka podczas tego chorobowego,na koniec wyslano mnie na turnus prewencji rentowej-darmowe w calosci sanatorium z wieloma zabiegami dziennie,ktore skutecznie mnie postawilo na nogi:-)
Ja też byłam na komisji, ale tylko raz. Nie mieli szans zakwestionowac, bo byłam po usunięciu tarczycy, a i w sanatorium tez byłam, w Równicy, super było i tez postawiono mnie na nogi, a zaraz po powrocie z tego sanatorium rozpoczełam swoją karierę opiekunki, która trwa do dziś :
Jednakże znów zdrówko podupadło i czekam własnie na przyznanie mi sanatorium Mam ten przywilej, że mogę sobie wybrać kiedy chcę jechać, ale nie mogę wybrac , gdzie chcę jechać, no chyba, że poczekam 18 miesięcy Mam jednak nadzieję, że zgram się i w czasie i w miejscu odpowiednim
Ariano, czas składać znów wniosek, chyba teraz nie da się z ZUSU. Ja tym razem będę chciała być tam, gdzie Ty byłaś , może się uda
Ostatnio edytowany przez simona1961 (2014-05-19 19:29:50)
Witajcie . A co do odprowadzenia przez firmę składki na ubezpieczenie chorobowe, to firma odciąga jakieś dodatkowe pieniądze z wypłaty. Za 2 tyg jadę do domu to sprawdzę to w firmie , ale chciałabym się od Was dowiedzieć jak to wygląda , żeby mi firma jakiegoś kitu nie wcisnęła. A sama nie pamiętam czy podpisywałam jakieś oświadczenie odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego. Będę bardzo wdzięczna za informację. Życzę Wszystkim bardzo przyjemnego dnia
Irena1965 napisał:
Tylko dwa pytanka. Skoro wyjeżdżałaś już z tą firmą - to chyba nie uczestniczyłaś na naszym forum - świadczy o tym liczba Twoich postów. (dlatego te podejrzenia)
Drugie to ile płacą w tej firmie dla nas OPIEKUNÓW a ile rodzina płaci firmie - toż to nie tajemnica
Witam ja jestem na opiece dopiero drugi raz u tej samej rodziny po 3 miesiące , teraz na koniec miesiąca kończę . A zarejestrowana jestem od marca. Czytam posty , ale nie odpisuję za często to fakt . Ale też nie mam na to czasu , bo oprócz opieki , mam tu życie prywatne . Tak , że od października jestem w tej firmie . Firma mi nie pasuje , jakbym mogła to bym już dawno zmieniła . Tylko, że tu opieka mi bardzo odpowiada,czystej pracy ok 2h dziennie . Reszta to luz ,mam czas na naukę języka i jeszcze dla siebie .No i na razie to tylko praca w Hamburgu mnie interesuje . Chciałabym się jednak dowiedzieć odnośnie tego ubezpieczenia . Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Życzę wszystkim przyjemnego dnia
ja mam informację, że zwracają 150 euro.
ewal8 napisał:
Irena1965 napisał:
ja miałam porządną firmę. chyba jednak w między czasie przestała być porządna. dziś zaproponowano mi pchanie wózeczka z kompletnie ślepą babką ( nie słabo widzącą lecz ślepą!!! ) plus jej męża, który jest sprawny za kwotę 1200 euro. o wózeczku wyszło przez przypadek, gdy pani wspomniała o spacerku. gdzie mnie bardziej interesował wzrok. próbowałam się dowiedzieć, czy jest kompletnie ślepa, czy słabo widzi. jak widać nawet jak jest dobra firma to się trafi jakieś " miłe złotko " w firmie, które do tego przedstawi opryskliwie jakieś nieciekawe zlecenie... rozumiem, że oferty nie zawsze są wspaniałe. niestety pani, które je przedstawia przede wszystkim musi mieć jakieś pojęcie o ofertach. na początku mi w ogóle przez pomyłkę powiedziała, że zlecenie jest za 1050.... kopara mi opadła. spytałam tylko, czy za wszystkie zlecenia płacą tyle samo, bo wiem jakie i za ile miałam u nich wcześniej zlecenie... a szkoda. bo miałam bardzo dobre zdanie o tej firmie... nawet ofertę byłam w stanie wziąć. niestety ja naiwna wyceniałam ją na 1500 :-))))) hahaha skąd ja mam taki cennik ?
barbara.b napisał:
ewal8 napisał:
Irena1965 napisał:
.... ale, że która firma zwraca 150? Alten care czy Europajob. Ponad 2 lata temu znajoma będąc na kontrakcie z Europajob otrzymała 80 euro za podróż.
ja mam informację od europa job, że zwracają 150 euro. nie wiem jak było kiedyś. może było mniej, a może jak się wcześniej zjeżdża dostaje się mniej. jak byłam z guardianship i zjechałam wcześniej za drogę zwracano mi tylko 75 euro. jak bym została pełne 2 miesiące zwrócono by mi 150...
ewal8 napisał:
barbara.b napisał:
ewal8 napisał:
A wracając do tych przejrzystych zasad i projektów: czy uważasz, że firma przejrzyście i uczciwie postępuje zwracając za przejazd kwotę w wysokości 80 euro?? – a z takich praktyk słynie właśnie polecana przez Ciebie firma. O składkach od najniższej krajowej nie wspomnę….... ale, że która firma zwraca 150? Alten care czy Europajob. Ponad 2 lata temu znajoma będąc na kontrakcie z Europajob otrzymała 80 euro za podróż.
ewal8 napisał:
barbara.b napisał:
ewal8 napisał:
A wracając do tych przejrzystych zasad i projektów: czy uważasz, że firma przejrzyście i uczciwie postępuje zwracając za przejazd kwotę w wysokości 80 euro?? – a z takich praktyk słynie właśnie polecana przez Ciebie firma. O składkach od najniższej krajowej nie wspomnę….... ale, że która firma zwraca 150? Alten care czy Europajob. Ponad 2 lata temu znajoma będąc na kontrakcie z Europajob otrzymała 80 euro za podróż.
Bo tak było 80 e teraz od jakiegoś czasu jest 150 e, pracuje u nich znajoma ma 1000e za 2 osoby
Według mnie firma Alten Care wcale nie szanuje opiekunek i ich czasu. Wydzwaniają po kilka razy w miesiącu ze śmiesznymi ofertami za równie śmieszne pieniądze. 1100 euro do dwóch osób z inkontynencją i wstawaniem w nocy? z czego jedna osoba jest praktycznie niemobilna? Szanujmy się ludzie. A o jasnych i klarownych warunkach możecie zapomnieć. Im bardziej Pani rekrutantka jest ciągnięta za język tym bardziej się irytuje, że bóg wie jakiej wiedzy chcę od niej. Porażka!
Jeśli ktoś szuka uczciwej pracy za uczciwe pieniądze, proszę o kontakt pawel.kozlowski@medcare24home.com
RekrutacjaOpiekunek napisał:
Jeśli ktoś szuka uczciwej pracy za uczciwe pieniądze, proszę o kontakt pawel.kozlowski@medcare24home.com
To może na zachętę podasz nam ile za uczciwą pracę płacicie, ale szczerze.
Gorąco polecam A&J PARTNERS!
Aktualnie poszukuje osób chętnych na stanowisko Opiekunki/ Opiekuna osób starszych w Niemczech
Opis : Sprawowanie opieki nad osobami starszymi i chorymi
w domach prywatnych,
Prace związane z prowadzeniem domu ( zakupy, sprzątanie, przygotowywanie posiłków)
Podstawowa pielęgnacja podopiecznego (kąpiel, toaleta)
Dbanie o dobre samopoczucie podopiecznego
Wymagania: Doświadczenie w sprawowaniu opieki nad osobą starszą/chorą
Cierpliwość
Empatia
Komunikatywność
Zaangażowanie w pracę
Wysoka kultura osobista
Uczciwość
Oferujemy: Legalną pracę – zatrudnienie w oparciu o umowę zlecenie,
Bezpłatną naukę języka niemieckiego,
Dokument A1 oraz kartę EKUZ,
Odprowadzanie składek na ubezpieczenie zdrowotne, emerytalne, rentowe, wypadkowe FGŚP
Darmową pomoc prawną w zakresie zajęć wierzytelności przez komornika,
Elastyczne terminy wyjazdów,
Pokrycie kosztów przejazdu,
Zakwaterowanie, wyżywienie,
Stałą opiekę naszych pracowników,
Zarobki do 13 tys.*
*kwota brutto wyliczona dla kontraktu na min. 2 miesiące
Osoby spełniające powyższe wymagania oraz zainteresowane ofertą pracy zapraszamy do przesłania CV na adres krakow@ajpartners.pl oraz zgodę na przetwarzanie danych osobowych.
Numer telefonu: 12 265 56 23, 602 495 561
Adres: ajpartners.pl
Ostatnio edytowany przez A&J PARTNERS (2016-05-25 12:37:09)
Reklama
Strony: 1
Abona24 - polecam - Ja od 6 lat jestem na wyjazdach z Abona24 i nie zamienię na nic innego. Rodzinna firma - można zobaczyć cały ich zespół na stronie, działają ponad 15 lat, niskie prowizje, zarabiam ponad 2200 euro...
Dobra firma, polecam - zarobek 1800 euro - HausEngel na prawde jest OK kasa, dziadek, warunki - wszystko ok!!! O Gewerbe troszczy sie firma, nie trzeba sie znac na przepisach...
Masovia Care - Polecam - Witam, pracuję w tej firmie już wiele lat. Jest ona rzetelna, wypłacająca pieniądze na czas, zawsze szybko pomagająca i taka, którą polecam osobą, które szukają pracy jako opiekun...
MASOVIA CARE - POLECAM FIRMĘ - Uważam, że Masovia Care to bardzo dobra firma. Za sobą mam już wyjazdy, z których jestem zadowolona...
nie polecam nikomu tej firmy - Panie w biurze jak to ktoś napisał są przyjemne , ale nie na długo . potrafią być nieprzyjemne również ...