Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - do?acz do nas !!!
W miseczce wymieszaj musztardę z oliwą, pieprzem oraz odrobina soli. Kotlety natrzyj marynatą.( odstaw Na trochę,;) ) sos pieczeniowy cebulowy rozmieszaj w rondelku z piwem i doprowadź do wrzenia...
W miseczce wymieszaj musztardę z oliwą, pieprzem oraz odrobina soli. Kotlety natrzyj marynatą.( odstaw Na trochę, )
sos pieczeniowy cebulowy rozmieszaj w rondelku z piwem i doprowadź do wrzenia. Dodaj gałązkę tymianku, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
Patelnię wyłóż pergaminem, lekko rozgrzej ,a następnie ułóż na papierze zamarynowane kotlety.
Kotlety smaż po 3 minuty z każdej strony przewracając je co jakiś czas. Gotowe podawaj polane piwnym sosem z warzywami i np. ryżem, kluseczkami lub ziemniakami:)
Ciemny sos pieczeniowo - cebulowy - SKŁADNIKI:
1 szklanka wywaru spod pieczeni
3 szklanki wody
2 cebule
6 łyżek mąki
pieprz i sól
ziele angielskie
liście laurowe
Ciemny sos pieczeniowo - cebulowy - PRZYGOTOWANIE:
Potrzebujemy jednej szklanki 'wywaru' spod pieczeni, tzn. ja dałem szklankę tłuszczu która wytworzyła się w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia kury, ale może też być spod kaczki, schabu czy królika. Do takiego aromatycznego, pieczeniowego bulionu wlewamy wodę, dodajemy przyprawy wedle uznania i doprowadzamy do wrzenia. Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na wrzący wywar i gotujemy do miękkości. Mąkę przypalamy na suchej patelni, po czym łączymy z wywarem - przelewamy i gotujemy do czasu aż całość zgęstnieje. Sosem polewamy ziemniaki, bądź też np. schab pieczony.
Offline
emilia napisał:
W miseczce wymieszaj musztardę z oliwą, pieprzem oraz odrobina soli. Kotlety natrzyj marynatą.( odstaw Na trochę, )
sos pieczeniowy cebulowy rozmieszaj w rondelku z piwem i doprowadź do wrzenia. Dodaj gałązkę tymianku, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
Patelnię wyłóż pergaminem, lekko rozgrzej ,a następnie ułóż na papierze zamarynowane kotlety.
Kotlety smaż po 3 minuty z każdej strony przewracając je co jakiś czas. Gotowe podawaj polane piwnym sosem z warzywami i np. ryżem, kluseczkami lub ziemniakami:)
Ciemny sos pieczeniowo - cebulowy - SKŁADNIKI:
1 szklanka wywaru spod pieczeni
3 szklanki wody
2 cebule
6 łyżek mąki
pieprz i sól
ziele angielskie
liście laurowe
Ciemny sos pieczeniowo - cebulowy - PRZYGOTOWANIE:
Potrzebujemy jednej szklanki 'wywaru' spod pieczeni, tzn. ja dałem szklankę tłuszczu która wytworzyła się w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia kury, ale może też być spod kaczki, schabu czy królika. Do takiego aromatycznego, pieczeniowego bulionu wlewamy wodę, dodajemy przyprawy wedle uznania i doprowadzamy do wrzenia. Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na wrzący wywar i gotujemy do miękkości. Mąkę przypalamy na suchej patelni, po czym łączymy z wywarem - przelewamy i gotujemy do czasu aż całość zgęstnieje. Sosem polewamy ziemniaki, bądź też np. schab pieczony.
Myślę, że się zapędziłaś jak pijany zając z zakładaniem nowych tematów z przepisami!!!!!!!!!!!
Offline
Myślę, że się komuś przydadzą:)
Offline
mnie sie na pewno przydadza! juz mam zapisane :-) dzieki emilia jestes wielka!
Offline
emilia napisał:
Myślę, że się komuś przydadzą:)
Nie wątpię , że się komuś przydadzą, ale na każde danie zakładać nowy temat?
Jest tema " co gotować dla naszych podopiecznych" i tam jest miejsce na przepisy.
Gdybyś jeszcze założyła jeden temat i w nim umieściła Twoje przepisy, to i owszem bym rozumiała, ale Ty otworzyłaś na każdy przepis nowy temat i zrobiłaś z forum opiekunek książkę kucharską.
Offline
ha nic tylko jak strzele przepis jeden dziadka i on robi tak codziennie na jedno kopyto wszystkie warzywa z sosem z zasmazki i obiad gotowy i więcej wątków nie trzeba kulinarnych
Offline
Ja prosze o wiecej przepisow:) Zwlaszcza takich rodzinnych lub regionalnych,nie torebkowych
Offline
Już jak się przepis czyta, to ślinka leci Emilio. Tylko, że mogą się pokusić na tą potrawę zdrowe, młodsze osoby, seniorzy niestety nie i to warto zaznaczyć by nie było pomyłki.
Kotlety pieczone dietetycznie, z wersją dietetycznego sosu tak, ale z tym pysznym pieczeniowym niestety już nie, a tym bardziej z kaczki. :
.."Potrzebujemy jednej szklanki 'wywaru' spod pieczeni, tzn. ja dałem szklankę tłuszczu która wytworzyła się w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia kury, ale może też być spod kaczki, schabu czy królika.."
Choco 13
Na Arbeitlandii są przepisy, koleżanka podrzuciła mi też z forum opiekunek 24,
w internecie też jest sporo , wpisz sobie hasło w Google.
Ostatnio edytowany przez poziomka (2013-08-21 14:20:41)
Offline
opiekunka na zastępstwo napisał:
mnie sie na pewno przydadza! juz mam zapisane :-) dzieki emilia jestes wielka!
Sory ale jest watek z przepisami!!!!Wczoraj dalas popalic Altenpflege...a dzis wychwalasz pania z agencji Medwork24?Wszystkie posty emilii to oferty pracy,teraz znow przepisy kulinarne
Offline
Ups, Urszulka 47 ja chyba się też tu rozpędziłam z odpowiedzią dla Choco 13-ie i podaniem linków z niemieckimi przepisami.
Już je usuwam, sorry.
Offline
poziomka napisał:
Już jak się przepis czyta, to ślinka leci Emilio. Tylko, że mogą się pokusić na tą potrawę zdrowe, młodsze osoby, seniorzy niestety nie i to warto zaznaczyć by nie było pomyłki.
Kotlety pieczone dietetycznie, z wersją dietetycznego sosu tak, ale z tym pysznym pieczeniowym niestety już nie, a tym bardziej z kaczki. :
.."Potrzebujemy jednej szklanki 'wywaru' spod pieczeni, tzn. ja dałem szklankę tłuszczu która wytworzyła się w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia kury, ale może też być spod kaczki, schabu czy królika.."
Choco 13
Na Arbeitlandii są przepisy, koleżanka podrzuciła mi też z forum opiekunek 24,
w internecie też jest sporo , wpisz sobie hasło w Google.
Wiem,gotowanie to moje hobby:)) Ale ja chcialabym takie rodzinne ,sprawdzone ..Na tej Arbeitlandii nie bylam juz sprawdzam:) Dziekuje!
Offline
Może i smaczne, ale wiecie ile to kalorii:D Masakra:d
Offline
nie brzmi to jakby sie nadawało dla seniora
Offline
to chyba lekka przesada
Offline
Faktycznie, jak ktoś ma problemy z żołądkiem to może nie zjeść takich kotlecików, ale jak się gotuje obiad dla rodziny- to czemu nie. Dzięki.
Offline
Madzia napisał:
Faktycznie, jak ktoś ma problemy z żołądkiem to może nie zjeść takich kotlecików, ale jak się gotuje obiad dla rodziny- to czemu nie. Dzięki.
Są dziadki i babcie, ktore bez problemu zjadają ciężko strawne potrawy. Jeden ma nerwy ze stali, a inny żołądek ze stali :-))))))))
Offline
Uwielbiam je. Nigdy nie przyrządzałem, więc muszę kiedyś spróbować. Dzięki za przepis.
Offline
Ja tak samo. Jak dla mnie bomba. Na pewno coś takiego spróbuję zrobić na niedzielny obiadek Pasuje idealnie do takiego dnia.
Offline
Reklama