Sorbet porzeczkowy

A ja proponuję coś z porzeczek. Dobre do spałaszowania jako deser i na dodatek bogate w witaminy (przede wszystkim C na odporność i P, która wzmacnia wchłanianie tej pierwszej, a do tego dobre na krążenie i na leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła :))...

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!

Reklama

Kuchnia dla seniora - aktualne tematy :

#1 2013-02-06 14:25:50

roossa
Member
Zarejestrowany: 2012-12-03
Posty: 32

Sorbet porzeczkowy

A ja proponuję coś z porzeczek.
Dobre do spałaszowania jako deser i na dodatek bogate w witaminy (przede wszystkim C na odporność i P, która wzmacnia wchłanianie tej pierwszej, a do tego dobre na krążenie i na leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła smile). Alternatywa dla lodów wink

500 g czarnych porzeczek
200 ml soku z czerwonych porzeczek
2 łyżki płynnego miodu lub słodzika
kilka listków melisy cytrynowej do przybrania, do smaku można też dorzucić troszkę mięty

Porzeczki oczywiście oczyścić, mogą być też od razu zmrożone.
Owoce umieścić razem z sokiem porzeczkowym w wysokim naczyniu i zmiksować. Osłodzić miodem i według uznania słodzikiem.
Można dodać banan, który nada kremową konsystencję i może też zastąpić albo uzupełnić miód.
Masę można włożyć jeszcze na 2 h do zamrażalnika, żeby miało konsystencję lodów.
Zmiksować blenderem i przełożyć do pucharka.
Sorbet udekorować listkami melisy i zaraz podawać.

Offline

 

Reklama

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Polityka Prywatności i Polityka Cookies