Rolady z Rindfleisch

Rindfleisch - wołowina. Prosty, dobry przepis. Mojemu podopiecznemu bardzo smakowały moje roladki wołowe. Nie było nigdy problemu żeby dostać wołowinę...

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!

Reklama

Kuchnia dla seniora - aktualne tematy :

#1 2012-11-29 15:37:11

Masza56
Member
Zarejestrowany: 2012-10-08
Posty: 21

Rolady z Rindfleisch

Rindfleisch - wołowina. Prosty, dobry przepis. Mojemu podopiecznemu bardzo smakowały moje roladki wołowe. Nie było nigdy problemu żeby dostać wołowinę. Zwykle kupowałam kilogram-półtora. Taki kawał myłam, osuszałam. Dzieliłam na porcje, rozbijałam. Może po kolei, co nam potrzebne:

wołowina ok. 1,5 kg
kawałeczek wędzonego boczku
cebula
ogórek konserwowy, kiszony, każdy tylko nie świeży
marchewka albo papryka czerwona
odrobina oleju
wegeta
pieprz
musztarda
2 listki laurowe
ziele angielskie

Porcje wołowiny rozbijałam, trochę cieniej jak na kotlety. Każdy taki plaster oprószałam wegetą, smarowałam cienko musztardą. Wcześniej kroiłam sobie boczek w cienkie słupki, ogórki, marchewkę czy paprykę też, a cebulę w piórka. Na taki plaster wołowiny kładłam kawałek cebuli, ogórka, boczku i w zależności co akurat miałam - kawałek marchewki albo papryki. Ciasno rolowałam i spinałam wykałaczką. Wychodziło zwykle 6-8 rolad z takiego kawałka mięsa. Do rondla na rozgrzany olej wrzucałam pół pokrojonej cebuli, gdy się zrumieniła układałam rolady. Po 2 minutach obracałam je, aby podsmażyły się z drugiej strony, i zalewałam wodą, tak, żeby ich woda zakryła. Wrzucałam 2 listki laurowe i kilak ziarenek ziela ang. w na wolnym ogniu zostawiłam na ok. godzinę. Później zagęszczałam sos - łyżka mąki ziemniaczanej i śmietaną, doprawiałam do smaku pieprzem i gotowe! Dobrze smakują roladki podane z sosem i makaronem. Dobrze jest wcześniej usunąć wykałaczkę, żeby sobie nikt krzywdy nie zrobił.

Offline

 

Reklama

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Polityka Prywatności i Polityka Cookies