Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - do?acz do nas !!!
W związku z tym, że święta już tuż tuż, a pewnie niektóre z nas Boże Narodzenie spędzą u swoich podopiecznych w Niemczech, wrzucam przepis na świąteczną struclę z serem...
W związku z tym, że święta już tuż tuż, a pewnie niektóre z nas Boże Narodzenie spędzą u swoich podopiecznych w Niemczech, wrzucam przepis na świąteczną struclę z serem. Oczywiście, tym którym zasmakowało to ciasto, z powodzeniem mogą je wprowadzić na polski stół.
Składniki:
0,5 kg mąki
250 g sera tłustego ( taki z wiaderka gotowy do serników się nie nadaje, najlepiej wyszukać suchy dobrze odciśnięty, ale tłusty twaróg)
100 g cukru
2 jaja
200 g masła
2 łyżki rumu
100 g migdałów posiekanych
200 g rodzynek
100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
starta skórka z cytryny
proszek do pieczenia
szczypta soli
na polewę: masło i cukier puder
1. zalać rodzynki wrzątkiem, odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
2. proszek do pieczenia wymieszać z mąką i solą i przesiać, dodać cukier i masło i posiekać nożem
3.dodać pokruszony ser, jaja, bakalie i rum - wyrobić na gładkie ciasto
4. podzielić ciasto na dwie częsci, każdą rozwałkować na kształt owalny, na grubość ok. 2-3 cm
5. Złożyć struclę wzdłuż dłuższego boku, ale nie dokładnie w połowie, tylko zostawiając 3-4 cm od przeciwległego boku. Przycisnąć obie warstwy, żeby się połączyły.
6. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia,
7. Piekarnik - 170*C, 50 min (sprawdzić patykiem)
8. Po wyjęciu ciasto jeszcze ciepłe smarować 100g masła, poczekać aż wsiąknie i smarować aż się skończy.
9. Jak wystygnie posypać grubą warstwą cukru pudru.
Ciasto można zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce, dzięki nasączeniu masłem i warstwie cukru długo będzie świeże. Smacznego!
Ostatnio edytowany przez Hela63 (2012-11-21 15:10:51)
Offline
Hela63 napisał:
W związku z tym, że święta już tuż tuż, a pewnie niektóre z nas Boże Narodzenie spędzą u swoich podopiecznych w Niemczech, wrzucam przepis na świąteczną struclę z serem. Oczywiście, tym którym zasmakowało to ciasto, z powodzeniem mogą je wprowadzić na polski stół.
Składniki:
0,5 kg mąki
250 g sera tłustego ( taki z wiaderka gotowy do serników się nie nadaje, najlepiej wyszukać suchy dobrze odciśnięty, ale tłusty twaróg)
100 g cukru
2 jaja
200 g masła
2 łyżki rumu
100 g migdałów posiekanych
200 g rodzynek
100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
starta skórka z cytryny
proszek do pieczenia
szczypta soli
na polewę: masło i cukier puder
Helu az mi slinka cieknie ale gdzie (poza duzymi miastami dostac w Niemczech taki twarog jak piszesz)wyglada to wcale wcale wyprobuje w Polsce.Juz przepisuje do kajetu.Dzieki.
1. zalać rodzynki wrzątkiem, odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
2. proszek do pieczenia wymieszać z mąką i solą i przesiać, dodać cukier i masło i posiekać nożem
3.dodać pokruszony ser, jaja, bakalie i rum - wyrobić na gładkie ciasto
4. podzielić ciasto na dwie częsci, każdą rozwałkować na kształt owalny, na grubość ok. 2-3 cm
5. Złożyć struclę wzdłuż dłuższego boku, ale nie dokładnie w połowie, tylko zostawiając 3-4 cm od przeciwległego boku. Przycisnąć obie warstwy, żeby się połączyły.
6. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia,
7. Piekarnik - 170*C, 50 min (sprawdzić patykiem)
8. Po wyjęciu ciasto jeszcze ciepłe smarować 100g masła, poczekać aż wsiąknie i smarować aż się skończy.
9. Jak wystygnie posypać grubą warstwą cukru pudru.
Ciasto można zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce, dzięki nasączeniu masłem i warstwie cukru długo będzie świeże. Smacznego!
Offline
ja to bym chciała przepis na sprawdzony placek z tymi bakaliami cos podobnego do naszego keksu jak zwykle nazwa mi uciekła nie przywiazuje wagi do nazw ale jak ktos jest w temacie to wie o co mi chodzi
Offline
Przepis może i ok,ale na pewno nie na De.Pracuje w "dużym mieście" i tłustego twarogu na 100% się tu nie kupi.
Offline
W sumie racja, faktycznie ciężko o ser w Niemczech, na półkach królują same quarki. Ale w Polsce można z powodzeniem spróbować.
Offline
Hela63 napisał:
W sumie racja, faktycznie ciężko o ser w Niemczech, na półkach królują same quarki. Ale w Polsce można z powodzeniem spróbować.
Hela 63 to ile tego proszku do pieczenia 1 lyzeczka,dwie czy caly?
Offline
Kryspinka!
Nie wiem czy chodzi Ci o nasze polskie przepisy na takie ciasta.
Jeżeli tak, to wpisz w Google: super przepis na ciasto z bakaliami.
Będziesz miała ich sporo, tam będzie też m. innymi na:
www
wiele dobrych przepisów i zdjęć,może coś wybierzesz dla siebie ?
Chyba, że szukasz takiego sprawdzone babcinego przepisu.
Smacznego
Offline
poziomka napisał:
Kryspinka!
Nie wiem czy chodzi Ci o nasze polskie przepisy na takie ciasta.
Jeżeli tak, to wpisz w Google: super przepis na ciasto z bakaliami.
Będziesz miała ich sporo, tam będzie też m. innymi na:
www
wiele dobrych przepisów i zdjęć,może coś wybierzesz dla siebie ?
Chyba, że szukasz takiego sprawdzone babcinego przepisu.
Smacznego
nie szukam prawdziwego niemieckiego specjału ze szwarzwaldu sie to nazywało bodajże stollen na świeta Bożego Narodzenia a tak w ogóle nie potrafie się odnalezc w tym jedzeniu tutaj co sie nie zapytam o jakąś zupe wybałuszają na mnie ślepia jakbym im gówno ze smalcem proponowała.trafiłam do jakiegoś zajadłego szwaba co nic inaczej nie chce gotować tylko pewnie jak jego oma 100 lat temu przynajmniej na kolacje normalne kanapki bobym zdechła
Offline
No to Ci się Kryspinko nie przydałam.
Niestety niemieckich przepisów prawie nie znam.
Powoli może Ci się uda trochę przekonać podopiecznego
do innych potraw. Chyba,że ma już taki wiek, charakter i schorzenia, że
nie da się skusić. Ale daj mu trochę czasu. Cierpliwość daje nieraz
więcej efektów niż raptowne zmiany. Może uda Ci się coś innego
pichcić na razie dla siebie? Będzie dobrze, trzymaj się.
Offline
kryspinka napisał:
nie szukam prawdziwego niemieckiego specjału ze szwarzwaldu sie to nazywało bodajże stollen na świeta Bożego Narodzenia a tak w ogóle nie potrafie się odnalezc w tym jedzeniu tutaj co sie nie zapytam o jakąś zupe wybałuszają na mnie ślepia jakbym im gówno ze smalcem proponowała.trafiłam do jakiegoś zajadłego szwaba co nic inaczej nie chce gotować tylko pewnie jak jego oma 100 lat temu przynajmniej na kolacje normalne kanapki bobym zdechła
Kryspinko,jest wiele przepisów na Stollen w necie:
www
a tu masz po polsku:
www
Ogólnie to ciasto uważane za trudne,ale jak pieczesz w Pl i jesteś w tym dobra,to może się z nim zmierzysz.Powodzenia !
Napisz,co chce jeść Twój podopieczny.Najlepiej niech Ci napisze na kartce,może coś wspólnie poradzimy .
Kuchnia niemiecka nie jest skomplikowana i jeśli gotowałaś w Polsce,to tu sobie na pewno poradzisz.
Głowa do góry i wrzuć na luz !
Offline
ruda napisał:
kryspinka napisał:
nie szukam prawdziwego niemieckiego specjału ze szwarzwaldu sie to nazywało bodajże stollen na świeta Bożego Narodzenia a tak w ogóle nie potrafie się odnalezc w tym jedzeniu tutaj co sie nie zapytam o jakąś zupe wybałuszają na mnie ślepia jakbym im gówno ze smalcem proponowała.trafiłam do jakiegoś zajadłego szwaba co nic inaczej nie chce gotować tylko pewnie jak jego oma 100 lat temu przynajmniej na kolacje normalne kanapki bobym zdechła
Kryspinko,jest wiele przepisów na Stollen w necie:
www
a tu masz po polsku:
www
Ogólnie to ciasto uważane za trudne,ale jak pieczesz w Pl i jesteś w tym dobra,to może się z nim zmierzysz.Powodzenia !
Napisz,co chce jeść Twój podopieczny.Najlepiej niech Ci napisze na kartce,może coś wspólnie poradzimy .
Kuchnia niemiecka nie jest skomplikowana i jeśli gotowałaś w Polsce,to tu sobie na pewno poradzisz.
Głowa do góry i wrzuć na luz !
a chrzanic dziadka i tak bedziemy wpierdzielali jaka i ziemniaki i sałate z ogródka i rosół z róznymi makaronami bo wtedy to jest inna zupa,gotowałam juz w niemieckiej restauracji i włoskiej a on tak dziwnie to wszystko odstawia z takim ceremoniałem że kużwa sama nie wiem czy jesć czy nie,zreszta syn powiedział jego już nie zmieni,jak upiekę ciastka do dzisiaj mogłam teraz już nie szkoda jajek to wpierdzielał jak małpa kit ale zawsze bo oni to robia inaczej nie tak jak ja.nie będę sie stresować niech sobie gotuje jedno i to samo ja sobie kupie mutiwitaminy i byle do wiosny.przepisy na stollen znalazłam jakis 10 każdy inny nie piekę juz to juz nie potrzebuje ale dzięki
Offline
Ruda!
Nie mogłam się oprzeć ciekawości, bo od lat chętnie piekę i poznaję nowe przepisy.
Zajrzałam więc na podane przez Ciebie dla Kryspinki stronki z przepisami w necie.
Jesteś kochana! Wielkie dzięki!!
Tyle tam fajnych, różnych, nowych dla mnie receptur, nawet na nalewkę
na Boże Narodzenie. Oj będą eksperymenty.Zacznę od pierników.
A potem się zobaczy..
Pozdrawiam.
Offline
Bardzo mi przyjemnie,dziękuję za miłe słowa .
Jeśli miałabyś jakieś "kuchenne",zakupowe,bądź inne problemy,to chętnie służę radą.Długo pracuję w De,lubię gotować,czytać o gotowaniu i poznawać nowe smaki,więc jakby co,to wal jak w dym .
Również pozdrawiam.
Offline
ruda napisał:
Bardzo mi przyjemnie,dziękuję za miłe słowa .
Jeśli miałabyś jakieś "kuchenne",zakupowe,bądź inne problemy,to chętnie służę radą.Długo pracuję w De,lubię gotować,czytać o gotowaniu i poznawać nowe smaki,więc jakby co,to wal jak w dym .
Również pozdrawiam.
ha ale świńskiego ucha gotować na pewno nie musiałaś.nic dodac nic ująć jedzą dziwnie jak pewien koreańczyk w restauracji w zakopanym gdzie kiedys pracowałam.najbardziej mu smakowała jajecznica z dżemem dalej juz nie patrzyłam było mi troche niedobrze
Offline
Nie musiałam,ale,można tak powiedzieć,uczestniczyłam w gotowaniu i próbowałam.
Pół świńskiej głowy było pieczone,pół gotowane,a później odbywała się degustacja.
Jak widać-przeżyłam !
Offline
Ha,ha,trochę daleko odeszłyśmy od tytułu wątku .
Offline
ruda napisał:
Ha,ha,trochę daleko odeszłyśmy od tytułu wątku .
a ja jak zobaczyłam samo ucho mnie odrzuciło widać za wymagająca jestem
Offline
ale ale zapomniałam dodać dziadek po dniach postu od ciasta zapytał a to co ciasta piekła już nie będę?bo on by cos zjadł do kawy ha przegłodziło sie d....i jednak tak żle nie robię
Offline
Ruda!
Na pewno skorzystam kiedyś z Twojej wiedzy i chęci pomocy!
A póki co, dzięki raz jeszcze.
Buziaki!
Offline
Przepraszam za opóźnienie, ale trochę cięzki okres, dużo pracy. Co do proszku do pieczenia, to cały jeden trzeba wsypac ok 10g, dosyć dużo mąki, cięzkie ciasto, wiec trzeba dużo. Znalazłam jeszcze przepis na drożdżach, dzisiaj testuje, czy na świeta się nada www
Ostatnio edytowany przez Hela63 (2012-11-28 13:56:23)
Offline
Miała być strucla świąteczna?Jest strucla świąteczna !Serowa,niemiecka,więc wszystkie składniki dostępne w De.Proszę bardzo:
www
Offline
Ruda!
A może masz własny, albo rodzinny przepis na pierniki? Akurat pierników nigdy sama nie robiłam, aż się dziwię teraz dlaczego.
Dzieci proszą aby im przywieźć takie domowe na święta.Moje znajome nie robią,twierdzą, że to strata czasu..
Jest w internecie mnóstwo przepisów, ale ja zbieram głównie takie rodzinne,sprawdzone przepisy.
Może masz taki,albo inne dziewczyny coś podrzucą,choć czasu trochę mało?
Proszę Was ładnie,
pozdrawiam!
Offline
Za piernikami nie przepadam i nie piekę.W Polsce raz w roku piernik robi moja Mama,bo tak "każe tradycja".
W tym roku robi piernik staropolski,przepis jest też w necie,np.tu:
www
Potwierdzam,że jest pyszny(mimo,że nie przepadam:D),ale jest już chyba na niego za późno,bo ciasto musi "leżakować" .
Może jakiś inny piernik z tego bloga wybierzesz?Przepisy są bardzo fajne i sprawdzone,polecam.
Pozdrawiam !
Offline
czesc poziomka jako żem gospodyni dobra ale leniwa:) mam przepis na piernik co to szybko i bez komplikacji sie robi-pieke go zawsze na swieta,dobry jest i dlugo moze polezec.
PRZEPIS
3szklanki maki,pol kostki margaryny,szklanka cukru,2jaja całe,słoiczek dzemu/sliwkowy,porzeczkowy/,opak.przyprawy do pierników,3płaskie łyzeczki sody,2 łyzeczki kakao,szklanka mleka/nie prosto z lodówki!/
Margarynw ,cukier i jaj utrzec ,suche skladniki oddzielenie wymieszac-dodawac mieszajac do utartej masy+ na przemian dodawac mleko i dzem.Wszystko porzadnie wymieszac,wylac na blache /ja robie w dluzszej keksowce/.do nagrzanego piekarnika na 180st.,po 10 min zmniejszyc na 150st. i piec ok 40 min ,sprawdzic patyczkiem =zalezy jaki piekarnik ,w gazowym juz gotowe ,w innym moze trzeba troszke dluzej.Do wszystkich ciast,ktore rosna w piekarniku stosuje zasade zeby delikatnie otwierac drzwiczki przy sprawdzaniu,wtedy nie wpada gwaltownie zimne powietrze i ciasto nie opada i jesli nie mam patyczka tylko np widelec to go klade na kuchence zeby tez byl cieply.Nigdy żadne ciasto nie osmieliło sie mi oklapnac.SMacznego:)
Offline
Ruda i Kasia 63
Chodziło mi dziewczyny o pierniki, ciastka. Ale za oba przepisy ciasta wielkie dzięki. Może i ja się kiedyś czymś zrewanżuję
jeśli zechcecie? Ten od Kasi piekła moja babcia, tylko dawała trochę sztucznego miodu, bo twierdziła, że ciasto ładnej
pachnie niż z dodatkiem naturalnego.
Obudziłaś tym przepisem słodkie wspomnienia dzieciństwa...
Pozdrawiam Was cieplutko.
Offline
mam przepis jeszcze po mojej babci muszę sie pochwalic z tych czasów co gotowała u nas we dworze .8szkl.mąki,2 jajka,2szkl.cukru,półtora deko sody,25 dkg miodu pól kostki margaryny,przyprawa do piernika.ciasto wyrobic na stolnicy albo w misce ,rozwałkować na ok 4 milimetry ,po upieczeniu zrobic lukier z białka i cukru pudru i polukrować.uwaga pieć najpózniej 2 tygodnie przed świetami muszą zmieknąc ,sa naprawde pyszne
Offline
Kryspinka!
Dzięki Ci za przepis.Dzieci późno napisały,że marzą o polskich babcinych piernikach. Niestety bliscy odchodzą też zupełnie nieoczekiwanie..
A zeszyt z przepisami mamy przepadł w trakcie" porządków" bratowej. Ale to nie ona , tylko ja sama jestem sobie winna,
było tyle lat na to,żeby wszystko przepisać, a nie tylko te wybrane przepisy. Wielka szkoda,ale za późne żale, mądry Polak po szkodzie..
Wyczytałam w nocy ,że dodanie kawałka jabłka do puszki z piernikami na kilka godzin zmiękcza je.
Tak czy siak spróbuję,najwyżej dzieci będą moczyć je w mleku, jak bezzębna babcia, a przynajmniej będzie pierwsza próba tych wypieków.
Nie mam wyboru.
Buziaki
Offline
polski biały ser znajdziecie w polskim sklepie jesli pracujecie w miescie albo w rosyjskim-na necie trzeba pogrzebac czy jest u was taki sklep.
Offline
poziomka napisał:
Kryspinka!
Dzięki Ci za przepis.Dzieci późno napisały,że marzą o polskich babcinych piernikach. Niestety bliscy odchodzą też zupełnie nieoczekiwanie..
A zeszyt z przepisami mamy przepadł w trakcie" porządków" bratowej. Ale to nie ona , tylko ja sama jestem sobie winna,
było tyle lat na to,żeby wszystko przepisać, a nie tylko te wybrane przepisy. Wielka szkoda,ale za późne żale, mądry Polak po szkodzie..
Wyczytałam w nocy ,że dodanie kawałka jabłka do puszki z piernikami na kilka godzin zmiękcza je.
Tak czy siak spróbuję,najwyżej dzieci będą moczyć je w mleku, jak bezzębna babcia, a przynajmniej będzie pierwsza próba tych wypieków.
Nie mam wyboru.
Buziaki
no ja tez nie przepisałam wszystkich ale wyobraz sobie piec babke z kopy jaj.dlatego tez tylko te takie rozsądne przepisy jeszcze mam ,choć upiec pączki z 30 żółtek perliczych jaj to jeszcze sie u nas praktykuje w domu nikt juz takich nie piecze teraz się piecze wszystko eknomicznie i zdrowotnie ale czy tak smacznie to nie wiem
Offline
Swięta zblizają się wielkimi krokami, a tym samym czas spotkań w rodzinnym gronie i czas prezentów od Mikołaja. Oby był dla wszystkich szczodry i bogaty
Offline
simona1961 napisał:
www
Swięta zblizają się wielkimi krokami, a tym samym czas spotkań w rodzinnym gronie i czas prezentów od Mikołaja. Oby był dla wszystkich szczodry i bogaty
dzieki Simona w imieniu swoim i na pewno koleżanek.
Offline
Ja też przyłączam się do życzeń. Święta za pasem, jutro wylot do dzieci.
Przyjmijcie koleżanki najserdeczniejsze życzenia świąteczne . Niech Nowy Rok przyniesie Wam
zdrowie, miłości wiele,obdarzy humorem i spełnionymi marzeniami, a trudy nagrodzi wdzięcznością
i godziwą zapłatą.
Szczególnie ciepłe życzenia kieruję do pracujących koleżanek. Niech tą pracę ułatwi Wam świadomość,
że Wasze rodziny i my koleżanki z forum będziemy sercem z Wami, łamiąc się wirtualnie opłatkiem.
www
Offline
Reklama
Opiekunka Seniorki w Breul, OD ZARAZ. PREMIA ŚWIĄTECZNA! - Poszukujemy Opiekunki do Pani 84l. (70 kg, 170 cm). Praca OD ZARAZ w 57610 Breul - 1200 Euro + Premia Świąteczna do 400 Euro brutto Seniorka porusza się przy rollatorze...
Opiekun / Opiekunka osób starszych - premia świąteczna! - InterKadra jest działającą na rynku europejskim renomowaną Agencją Pracy Tymczasowej, Doradztwa Personalnego oraz Pośrednictwa Pracy na terenie RP i za granicą, wpisaną na podstawie Certyfikatu Ministra Gospodarki i Pracy do Krajowego Rejestru Agencji Zatrudnienia pod nr 3372...
ŚWIĄTECZNA ZAMIANA - Szukam dobrej pracy u babci na 5-6 tygodni na Święta Bożego Narodzenia. Jestem w opiece od kilkunastu lat ,język niemiecki komunikatywny...