Obiad dla cukrzyka

Nie kazda z nas miała okazję opiekowac się osobą z cukrzycą, wiec proponuję, abyśmy ułatwiły sobie trochę życie i podzieliły się pomysłami na dania dla diabetyków...

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!

Reklama

Kuchnia dla seniora - aktualne tematy :

#1 2012-11-08 11:40:46

tereskabbb
New member
Zarejestrowany: 2012-10-31
Posty: 4

Obiad dla cukrzyka

Nie kazda z nas miała okazję opiekowac się osobą z cukrzycą, wiec proponuję, abyśmy ułatwiły sobie trochę życie i podzieliły się pomysłami na dania dla diabetyków.
Ja moim dziadkom zazwyczaj gotowałam kaszę. Do tego różnie: raz indyk, raz gulasz z piersi kurczaka, często była też ryba, zapiekanki z warzywami. Warzywka ogólnie do większosci obiadów albo kiszona kapusta, ogórki.
Z czasem zawsze cieżko mi wymyślać nowe potrawy i często muszę się powtarzać z obiadami. A nikt nie lubi chyba monotonii w kuchni, co nie? smile
Oczywiście zupki tez były, tutaj raczej się nie ograniczałam.
Jeśli macie jakies fajne przepisiki, to podawajcie, mi już czasem brak pomysłów smile Będę wdzięczna, myślę, że z resztą nie tylko ja, bo wszystkim może się to przydać. Pozdrawiam!

Offline

 

#2 2012-11-15 23:53:36

amelia
Przyjaciel Forum
Zarejestrowany: 2012-10-23
Posty: 4997

Re: Obiad dla cukrzyka

tereskabbb napisał:

Nie kazda z nas miała okazję opiekowac się osobą z cukrzycą, wiec proponuję, abyśmy ułatwiły sobie trochę życie i podzieliły się pomysłami na dania dla diabetyków.
Ja moim dziadkom zazwyczaj gotowałam kaszę. Do tego różnie: raz indyk, raz gulasz z piersi kurczaka, często była też ryba, zapiekanki z warzywami. Warzywka ogólnie do większosci obiadów albo kiszona kapusta, ogórki.
Z czasem zawsze cieżko mi wymyślać nowe potrawy i często muszę się powtarzać z obiadami. A nikt nie lubi chyba monotonii w kuchni, co nie? smile
Oczywiście zupki tez były, tutaj raczej się nie ograniczałam.
Jeśli macie jakies fajne przepisiki, to podawajcie, mi już czasem brak pomysłów smile Będę wdzięczna, myślę, że z resztą nie tylko ja, bo wszystkim może się to przydać. Pozdrawiam!

Nie opiekowałam się cukrzykiem, ale sama nim jestem.Mama i tata też byli cukrzykami. Spróbuję Ci pomóc.
Są 2 typy cukrzycy : 1) Typ I - insulinozależna
                              2) Typ II- bezinsulinowa( insulinoniezależna)

Ogólnie zasada jest taka : Jak najmniej cukrów prostych, tłuszczy i węglowodanów.
Cukrzyk może jest w zasadzie  różne rzeczy, jednak jeśli to są potrawy bardziej kaloryczne , to należy ich jadać w mniejszych iliściach.
Bardzo ważną rzeczą jest 5 posiłków dziennie, lecz w mniejszych ilościach.
Ilość i jakość jedzenia zależy od ilości cukru we krwi.
Wskazane są oczywiście warzywa - lecz np marchewka ma dość dużą zawartość cukru , więc należy jej po prostu zjadać nie za dużo.
Następnie owoce są tylko niektóre wskazane dla cukrzyków. Są to jabłka, truskawki, arbuzy,grejpfruty....
Nie wskazane są banany, wiśnie , winogrona.
Wskazana jest kiszona kapusta (surowa), co zapewne wiesz, bo piszesz, że podajesz. Również fasolka szparagowa, sałata, ogórki, pomidory,...
Ostatnio mój lekarz udzielił mi dobrej rady , co u mnie daje super efekty, a mianowicie  bardziej obfite , mięsne i kaloryczne rzeczy jadam na śniadanie , na obiad tak umiarkowanie , a najbardziej chudo i mniejsze ilości na kolację.
No i nie wyrzekać się mięsnych pokarmów ( ale chudych- schab, drób, dziczyzna) no i oczywiście ryby.
Ja jadam wszystko , tylko zamiast smażyć to piekę, duszę, paruję( np. ryba na parze)
Ale uważaj ! jak cukier we krwi za mocno spada to trzeba podać np osłodzoną wodę .
Hejka!

Dobra rada przy dużym skoku cukru- 3/4 szklanki wody i 1/4 szklanki soku z cytryny.

Jeśli chciałabyś jeszcze jakieś ciekawe rzeczy to pytaj , chętnie odpowiem , jeśli będę wiedzieć.

Offline

 

#3 2012-11-20 14:41:43

CiociaEla
New member
Zarejestrowany: 2012-09-11
Posty: 8

Re: Obiad dla cukrzyka

Ja cukrzykiem nie jestem, ale też mam takie osoby w rodzinie. Na uroczyste okazje przygotowuję karpia ze szpinakiem. Przepis wyszperałam w internecie i od tego czasu to moje popisowe danie.
Musimy mieć oczywiście karpia i szpinak(ja zawsze kupuję mrożony).
Karpia trzeba przyprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki na jakiś czas. Następnie siekam czosnek z cebulką i podsmażam to chwilę na masle i dodaję rozmozony szpinak (trzeba odsączyć z niego wodę). Gotuję to razem aż reszta wody wyparuje, doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Odstawiam z ognia, wbijam 2 żółtka i posypuję łyzką mąki. Wszystko to trzeba wymieszać i tym farszem nadziać rybę. Najlpeiej jeszcze spiąć ja wykałaczkami, żeby nadzienie nie wypadło. Na rybie rozsmarować trochę oleju, zawinąć w folię aluminiową i piec ok 30 minut w piekarniku. Wychodzi przepyszne. Do tego można ugotować ziemniaczki, co chcecie.

Offline

 

Reklama

Podobne tematy :

Fajna książka "obiad w pół godziny" - Polecam książkę "Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście" cena tylko o 19,90zł. Mi się przydała tutaj link: http://oziway...

Ryby - ważny składnik diety dla cukrzyka i zawałowca - Lekarze zalecają tez jedzenie ryb nawet dwa razy w tygodniu, zwłaszcza tym z chorobami serca i cukrzycą...

Pyszności nie tylko dla cukrzyka - Ja polecam wam ciasto jagodowo - gruszkowe: Co nam trzeba: 150 gram mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g margaryny, 60 g mielonych migdałów, 2 jajka, starte pasemka skórki i sok z 1 pomarańczy, kilka kropel olejku migdałowego, 2 gruszki bez skóry i gniazd nasiennych, drobno pokrojone, 125 g jagód,1 łyżka cukru trzcinowego - najlepiej...

Zapobiegamy miażdżycy - obiad dla sercowca - Dla chorych po zawale, z problemami serca ważna jest dieta. Trzeba unikać nadmiaru tłuszczów oraz cholesterolu...

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Polityka Prywatności i Polityka Cookies