Przepis dla cukrzyków - pasta brokułowa

Wiadomo, że jeśli chodzi o kuchnie dla osób z cukrzycą, musimy być ostrożni. Pastę, którą wam polecę, jak najbardziej nadaje dla osób z cukrzyca, ale i nie tylko...

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!

Reklama

Kuchnia dla seniora - aktualne tematy :

#1 2012-10-12 09:45:51

Anja55
Member
Zarejestrowany: 2012-10-12
Posty: 10

Przepis dla cukrzyków - pasta brokułowa

Wiadomo, że jeśli chodzi o kuchnie dla osób z cukrzycą, musimy być ostrożni. Pastę, którą wam polecę, jak najbardziej nadaje dla osób z cukrzyca, ale i nie tylko. Odrobina warzyw nikomu nie zaszkodzi.

Składniki:
brokuł średniej wielkości
odrobina soli
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
pieprz

Brokuła gotujemy z niewielką ilością soli. Odcedzamy, czekamy aż wystygnie. Potem rozgniatamy go widelcem na drobno, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy jogurt i do smaku doprawiamy pieprzem. Najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki i można dać ja na kanapkę, albo jako dodatek obiadowy.

Offline

 

#2 2012-10-18 11:54:33

CiociaEla
New member
Zarejestrowany: 2012-09-11
Posty: 8

Re: Przepis dla cukrzyków - pasta brokułowa

Brzmi bardzo smacznie. Nawet nie koniecznie cukrzykowi można podawać taką pastę, sama też chętnie bym zjadła. Dałabym jednak też trochę majonezu, żeby było lepsze. Chociaż jak dla osoby z podwyższonym cukrem lepszy jednak sam jogurt. Spróbuje w najliższym czasie, muszę tylko gdzieś znaleźć brokuły. Chyba że ewentualnie zwykły kalafior? Pamiętam, że robiłam kiedy sałatkę z kalafiora, ale był on surowy, nie trzeba było gotowac, tylko jakimś blenderem go rozdrobnic, dodałam do tego pokrojona w kawałeczki szynkę i kukurydze i trochę majonezu na koniec. Bardzo dobra sałatka z tego wyszła. Zdziwiona byłam, bo nieugotowany kalafior bardziej mi smakował niż ten miękki, ugotowany. Polecam, spróbujcie też takiej sałatki smile

Offline

 

Reklama

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Polityka Prywatności i Polityka Cookies