Jak robicie bigos?

Sposobów na robienie bigosu jest pewnie tyle ile użytkowniczek na tym forum, więc byłoby fajnie gdybysmy wymieniiły się doświadczeniami w tym temacie, co o tym myślicie? Ja pochodzę ze śląska i robię bigos oczywiście z kapuchy białej i kiszonej, dodaję tylko kiełbasę zwyczajną i podduszony karczek...

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!

Reklama

Kuchnia dla seniora - aktualne tematy :

#1 2012-10-09 10:50:47

CiociaEla
New member
Zarejestrowany: 2012-09-11
Posty: 8

Jak robicie bigos?

Sposobów na robienie bigosu jest pewnie tyle ile użytkowniczek na tym forum, więc byłoby fajnie gdybysmy wymieniiły się doświadczeniami w tym temacie, co o tym myślicie? Ja pochodzę ze śląska i robię bigos oczywiście z kapuchy białej i kiszonej, dodaję tylko kiełbasę zwyczajną i podduszony karczek. W międzyczasie ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i na koniec przecier pomidorowy. Moja mama dodawała zawsze grzybki suszone. Widziałam też ostatnio w telewizji, w jakimś programie o gotowaniu, że w bigosie była papryka, dziczyzna, suszone śliwki, gruszki, różne takie cuda. Nawet śliwowica była! Taki misz masz, że aż szok. Prawie jak nie bigos..

Offline

 

#2 2013-11-19 09:48:07

kasandra
Member
Zarejestrowany: 2013-11-19
Posty: 13

Re: Jak robicie bigos?

Suszona śliwka koniecznie, ale z gruszkami juz bym nie eksperymentowala... smile

Offline

 

#3 2013-11-19 16:56:02

andrea
Member
Zarejestrowany: 2013-10-29
Posty: 415

Re: Jak robicie bigos?

Bigos to koniecznie kiszona kapusta, różne mięso, kiełbasa, cebula, przecier pomidorowy i oczywiście suszone grzyby, przyprawy tj. pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra no i może jeszcze coś
Ale robiłam kiedyś bigos z rodzynkami, taki troszkę na słodko. Co kto lubi, możliwości jest dużo.

Offline

 

#4 2013-11-19 18:36:31

simona1961
Member
Zarejestrowany: 2011-11-06
Posty: 1677

Re: Jak robicie bigos?

andrea napisał:

Bigos to koniecznie kiszona kapusta, różne mięso, kiełbasa, cebula, przecier pomidorowy i oczywiście suszone grzyby, przyprawy tj. pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra no i może jeszcze coś
Ale robiłam kiedyś bigos z rodzynkami, taki troszkę na słodko. Co kto lubi, możliwości jest dużo.

Ja osobiście gotuje bigos z nastepujących składników smile Kapusta kiszona, świńskie rapetki ( nóżki, te z palcami smile smile ) oczywiście mała goloneczka i dodaje skórę świńską z brzuszka na przykład czy boczku. Powoduje to, że bigos jest kleisty. oczywiscie cebula, suszone grzyby, przyprawy typu majeranek, pieprz , liść laurowy. Zamiast przecieru pomidorowego używam ketchupu łowickiego ( to spadek po pomyłce przy kupnie przecieru własnie ) jest rewelacyjny, koniecznie musi byc pikantny. Oczywiscie suszone sliwki i szklanka czerwonego wytrawnego wina. Dodaję też kiełbaskę, ale raczej oszczędnie i pręgę wołową. Nie lubię dużo kiełbasy w bigosie. Oczywiście gotuję taki bigos najmniej kilka dni, a bywa, że i tydzień. Specjalnie zainwestowałam 120 zł w garnek o duzych gabarytach, bo bigos gotuję w ilościach hurtowych big_smile big_smile big_smile Smakuje wysmienicie i ta jego kleistość hm...mniam mniam ......

Offline

 

#5 2013-11-19 20:05:00

barbababa
Member
Zarejestrowany: 2013-09-12
Posty: 104

Re: Jak robicie bigos?

Ja dodaje oprócz wymienionych składników jeszcze miodu, doda koloru i mniam mniam:) ketchup łowicki polecam.

Offline

 

#6 2013-11-19 20:09:15

barbababa
Member
Zarejestrowany: 2013-09-12
Posty: 104

Re: Jak robicie bigos?

Ja dodaje oprócz wymienionych składników jeszcze miodu, doda koloru i mniam mniam:) ketchup łowicki polecam.

Offline

 

#7 2013-11-19 20:45:59

amelia
Przyjaciel Forum
Zarejestrowany: 2012-10-23
Posty: 4997

Re: Jak robicie bigos?

simona1961 napisał:

andrea napisał:

Bigos to koniecznie kiszona kapusta, różne mięso, kiełbasa, cebula, przecier pomidorowy i oczywiście suszone grzyby, przyprawy tj. pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra no i może jeszcze coś
Ale robiłam kiedyś bigos z rodzynkami, taki troszkę na słodko. Co kto lubi, możliwości jest dużo.

Ja osobiście gotuje bigos z nastepujących składników smile Kapusta kiszona, świńskie rapetki ( nóżki, te z palcami smile smile ) oczywiście mała goloneczka i dodaje skórę świńską z brzuszka na przykład czy boczku. Powoduje to, że bigos jest kleisty. oczywiscie cebula, suszone grzyby, przyprawy typu majeranek, pieprz , liść laurowy. Zamiast przecieru pomidorowego używam ketchupu łowickiego ( to spadek po pomyłce przy kupnie przecieru własnie ) jest rewelacyjny, koniecznie musi byc pikantny. Oczywiscie suszone sliwki i szklanka czerwonego wytrawnego wina. Dodaję też kiełbaskę, ale raczej oszczędnie i pręgę wołową. Nie lubię dużo kiełbasy w bigosie. Oczywiście gotuję taki bigos najmniej kilka dni, a bywa, że i tydzień. Specjalnie zainwestowałam 120 zł w garnek o duzych gabarytach, bo bigos gotuję w ilościach hurtowych big_smile big_smile big_smile Smakuje wysmienicie i ta jego kleistość hm...mniam mniam ......

Wg mnie Twój bigos wygrywa! Mój smak!

Offline

 

#8 2013-11-19 21:04:43

pfleger
Member
Zarejestrowany: 2013-02-07
Posty: 1268

Re: Jak robicie bigos?

U mnie bigos to :wieprzowina ,wołowina (musi być) ,trochę drobiu.Gotowanie na małym ogniu jakieś 4-5 godzin.Zamiast keczupu daje zmielone pomidory,można tanio kupić, do tego na początek czerwone wino do gotowania,słodkie.
Najlepiej w zimie ,na balkon wystawić i dobrze przyemrozic ,a potem ostrym nożem wycinać porcje do odgrzania.

Offline

 

#9 2013-11-19 21:14:39

amelia
Przyjaciel Forum
Zarejestrowany: 2012-10-23
Posty: 4997

Re: Jak robicie bigos?

Wiecie co Wam powiem . Ja na ogół nie jadam bigosów (ot taka jestem), ale narobiliście mi smaka. Co jeden, to lepszy. Chyba sobie ugotuję!

Offline

 

#10 2013-11-20 15:45:07

kasandra
Member
Zarejestrowany: 2013-11-19
Posty: 13

Re: Jak robicie bigos?

Jeszcze kminek, na lepsze trawienie smile))

Offline

 

#11 2013-11-30 12:46:13

agama
Member
Zarejestrowany: 2013-07-14
Posty: 210

Re: Jak robicie bigos?

Dzisiaj pod czujnym okiem babci robiłam cos co określiłabym szybkim polskim bigosem. 1 kg karkówki , pokroiłam w duża kostkę. Do tego 3 duże cebule pokrojone w piórka.Mieso smażyc jak na gulasz(babcia tak to danie nazywa),później cebula, pieprz,sól i 2 czubate łyzki papryki w proszku podsmażonej na tłuszczu.Razem dusić,podlać rosołem wołowym. Po 40 min. dodac wypłukana, odciśnięta kapustę kiszona i razem dusic ok. 30 min.Jedliśmy to z chlebkiem,popijając winkiem i naprawdę mi smakowało. Wszystko było miękkie i tej papryki rzeczywiście nie było za dużo a tego sie obawiałam.

Offline

 

#12 2013-11-30 13:31:36

ruda
Member
Zarejestrowany: 2011-06-01
Posty: 817

Re: Jak robicie bigos?

Agamo, bo to jest gulasz, a dokładniej jedna z wersji gulaszu szegedyńskiego smile:

https://www.google.pl/search?q=gulasz+s … p;ie=UTF-8

Offline

 

#13 2013-11-30 15:25:19

agama
Member
Zarejestrowany: 2013-07-14
Posty: 210

Re: Jak robicie bigos?

ruda napisał:

Agamo, bo to jest gulasz, a dokładniej jedna z wersji gulaszu szegedyńskiego smile:

https://www.google.pl/search?q=gulasz+s … p;ie=UTF-8

Aaaa.Takiego to nie znałam.Ja gulasz robie inaczej.ale ta wersja babcina też mi pasuje.

Offline

 

#14 2014-03-23 18:21:10

mexic
New member
Zarejestrowany: 2014-03-23
Posty: 6

Re: Jak robicie bigos?

Ale dużo opcji na ten bigos:D Ja to tradycyjny robię, bez udziwnień, a już szczególnie unikam 'słodkich' akcentów

Offline

 

#15 2014-05-23 16:40:01

Kasssia
Member
Zarejestrowany: 2014-02-27
Posty: 76

Re: Jak robicie bigos?

Ja gotuję z kiszonej i słodkiej kapustu, przynajmniej przez kilka dni. Dodaję grzyby, jak nie mam mogą być pieczarki, suszone śliwki, czasem powidła śliwkowe, różne mięsa, obowiązkowo jałowiec, majeranek, kminek.

Offline

 

#16 2015-01-20 13:14:21

Tadek90
Member
Zarejestrowany: 2015-01-20
Posty: 23

Re: Jak robicie bigos?

mmm uwielbiam bigos smile To moje ulubione danie smile

Offline

 

Reklama

Podobne tematy :

Co robicie po godzinie 20:00..? - Jak w temacie, co robicie po 20:00 w idealnej sytuacji jak podopieczny śpi.

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Polityka Prywatności i Polityka Cookies