Witajcie Drogie Opiekunki :) Mam taki problem z podopieczną iż ciągle jej nie pasuje co gotuję na obiad. On mogłaby jeść w sumie tylko klopsy, tym się zachwyca, no ale ile można...
Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!
Witajcie Drogie Opiekunki
Mam taki problem z podopieczną iż ciągle jej nie pasuje co gotuję na obiad.
On mogłaby jeść w sumie tylko klopsy, tym się zachwyca, no ale ile można....
Chciałabym Was zapytać co Wy gotujecie swoim podopiecznym?
Moja seniorka nie ma żadnej diety,
nie je wieprzowiny, ryżu, ani makaronu.
Ryby też odpadają...
Czy podrzucicie jakieś pomysły na obiad ?
Będę bardzo wdzięczna ))
Offline
Monika26 napisał:
Witajcie Drogie Opiekunki
Mam taki problem z podopieczną iż ciągle jej nie pasuje co gotuję na obiad.
On mogłaby jeść w sumie tylko klopsy, tym się zachwyca, no ale ile można....
Chciałabym Was zapytać co Wy gotujecie swoim podopiecznym?
Moja seniorka nie ma żadnej diety,
nie je wieprzowiny, ryżu, ani makaronu.
Ryby też odpadają...
Czy podrzucicie jakieś pomysły na obiad ?
Będę bardzo wdzięczna))
Monika26 a próbowałaś sobie coś innego ugotować i ją poczęstować? Nagotuj jej klopsów na tydzien i niech je i tylko zmieniaj surowki jej ,kartofli do tego i problem masz z głowy, a rosołki, a grzyby-pieczarki usmażone jak schabowe-moja wcina równo i jej bardzo smakuje, rzadko takie cuda robie ale od wielkiego święta-bo obiady u nas to rzadkośc.
Ja bym spróbowała tak jak napisałam wcześniej -dla babci klopsiki a sobie cos innego a z tego co zaobserwowałam u siebie ,że to co ja jem babcia musi spróbować mimo tego ,że jest najedzona .
Ja ostatnio nagotowalam rosołku na wołowinie i to mięso ugotowane zmieliłam i dodałam soli i pieprzu i podsmażonej cebulki i ten farsz wsadzilam do knedli -zachwycali się wszyscy z babcią na czele jaka pycha,,
są kulki -są ,jest kartofel -jest,
Gotuj!
Offline
Witam
Mój PDP też nie je wszystkiego, nie je makaronu, ryżu, ryb, szpinaku, pasztetów, pieczarek, papryki, nie toleruje nawet pieprzu. Ale za to lubi zupy! I to takie gęste, więc zupa jest co drugi dzień, dużo warzyw, obrane i wkrojone mięsko. zupa kalafiorowa, ziemniaczana, grochówka, biały barszcz z kiełbasą, itp. Może też ciągle jeść słodkie dania, naleśniki, placki z jabłkami, placki ziemniaczane. Też na początku było mi ciężko zwalczyć monotonię w jedzeniu. Teraz jest już tak dopasowane że on jest zadowolony, a ja jem to co on i mam mniej pracy
Offline
A moze krokiety? Ja dzis robilam z pieczarkami i serem. A w ostatnia niedziele pierogi ruskie. Moze zasmakuje? Ani ryz ani makaron :p Lub omlet z boczkiem i pieczarkami? Ostatnio nas wzielo na kartofle z sosem musztardowym i jajkiem z klopsow lubie takie z miesa mielonego mini klopsiki w sosie pomidorowym z papryka i pieczarkami? Moze placki ziemniaczane?
Offline
Ja to wam powiem, że się nie przemęczam z gotowaniem dla babki. Babka jest wszystkożerna, ale ja nie eksperymentuję, tzn. jak ja jadłam leczo lub zupę z soczewicy jej robiłam coś innego. Robię jej to co jest proste i co wiem, że lubi. Pierś z kurczaka, mielone klopsiki, te ich angielskie kiełbasy, jajko z fasolką i tostem i kiełbaską - takie angielskie danie, no i ryby wszelkiej maści. Jak babka je mięso to ja sobie robię coś innego. Dwa razy w tygodniu je gotowce, bo mnie nie ma i opiekunka jej robi obiad z gotowca. Ja jem często makaron z różnymi sosami, ale jej nie częstuję, może powinnam? Mam tu sporo czasu, więc nie sprawia mi kłopotu gotowanie dwóch różnych obiadów. Zresztą przeważnie robię na dwa dni.
Offline
Niemcy na ogół lubią sosy. Nawet kalafior w sosie. Ziemniory w różnej kompozycji a najbardziej piure. " Ichne " piure, to ciapa z dużą ilością mleka.
Klopsiki też na jednym z pierwszych miejsc.
A oto parę zestawów, prostych , szybkich, tanich.
1. Śledź w śmietanie z ziemniakami.
2. Jajko na twardo z sosem musztardowym, zielona sałata.
3. Pyzy ziemniaczane z kapustą zasmażaną. ( ciasto na pyzy jest w sklepach gotowe , należy tylko uformować i ugotować)
4. Duszona marchewka z groszkiem albo z kalarepą albo z selerem i ziemniaczki pieczone. (gotowane w łupinkach pokrojone naćwiartki i upieczone na
głębokim tłuszczu aż się dobrze zrumienią a potem osączone na ręczniku papierowym?)
5. Sosy pieczarkowe z tłuczonymi ziemniakami, może być jakaś surówka.
6. Zapiekanka z dynią , ziemniakami na ósemki , z niewielką ilością mielonego mięska albo piersi z kurczaka posypane parmezanem albo innym serem.
7. Panierowany plaser sera (jak schabowy) i sałatka kartoflana (Kartoffelsalat)
8. Piersi z kurczaka na wzór schabowego skropione cytryną i Kartoffelsalat albo inne badziewie, ew. mizeria.
9. Gulasz z Pellkartoffel.
Jak nie wiesz jak zrobić , to pytaj . Smakowitego!!!!
Offline
Amelia - ale pyszne rzeczy podałaś! U mnie w domu śledź w śmietanie był częstym daniem, do tego ziemniaki w łupinach, bardzo, bardzo to lubię. Moja mama dodawała do śledzia cebulę i cienko pokrojone jabłko - ale bym zjadła takiego śledzia.
Kotlet z sera też lubię, i te pyzy ziemniaczane, mój tata robił, tylko on je nadziewał jakimś mięsem. A jajko na twardo w takim sosie pamiętam robiła mam mojej bliskiej koleżanki. Same pyszności ci wasi staruszkowie jedzą.
Offline
Dalia napisał:
Amelia - ale pyszne rzeczy podałaś! U mnie w domu śledź w śmietanie był częstym daniem, do tego ziemniaki w łupinach, bardzo, bardzo to lubię. Moja mama dodawała do śledzia cebulę i cienko pokrojone jabłko - ale bym zjadła takiego śledzia.
Kotlet z sera też lubię, i te pyzy ziemniaczane, mój tata robił, tylko on je nadziewał jakimś mięsem. A jajko na twardo w takim sosie pamiętam robiła mam mojej bliskiej koleżanki. Same pyszności ci wasi staruszkowie jedzą.
Gotowanie sprawia mi przyjemność. Lubię też experymentować. Moja +mamcia prowadziła ciekawą kuchnię. Ja, z kolei miałam możliwość pracować w bardzo renomowanej restauracji w Austrii. (To ciekawy epizod z mojego życia. ) Nauczyli mnie bycia kucharką. .
Wyjazdami do opieki "ubogaciłam się" również kulinarnie. Na co dzień preferuję szybkie ale zróżnicowane jedzenie. Często robię "Eintopfy" ale również i zupy. Chociaż Niemcy (ogólnie) nie lubią zup. Ostani mój wynalazek to topinambur. Mam go na działce.
Zaskoczyło mnie jak kiedyś wcinali mój barszczyk czerwony na "maminy sposób".
Barszczyk po ugotowaniu miksuję z burakami i warzywami i zaprawiam śmietaną. Potem wrzucam odrobinki mięska na którym był barszczyk gotowany.
Ziemniaki utłuczone z drobniutkimi skwareczkami z wędzonej słoninki.
Ziemniaki układam na połówce głębokiego talerza , ładnie uklepuję a z boku wlewam barszczyk i posypuję zieloną pietruszką albo koperkiem.
Ostatnio edytowany przez amelia (2015-11-19 17:30:57)
Offline
Aż się głodna robię jak to czytam....
Offline
Amelia przestań, jestem po obiedzie, ale znowu jestem głodna.
Offline
Dalia napisał:
Amelia przestań, jestem po obiedzie, ale znowu jestem głodna.
Co? jesteś na diecie obrotowej? (gdzie się obrócisz, tam jesz? ). :
Offline
Dziękuję Dziewczyny za wszystkie pomysły !!!!
Jesteście Kochane
Jakoś będę walczyć z tą moją marudą, bo raz je i mówi, że dobre, a raz jej nie smakuje. Ogólnie jest bardzo złośliwa.
Zrobiłam zapiekankę z ziemniaków w plasterkach + mięsko mielone + sos beszamelowy. Babka mówiła, że suuuper lecker, ale po 2 dniach kiedy ją podgrzałam już mówi, że niedobra...
Może wy skorzystacie z tego przepisu, bo proste i dobre
A Amelia jak robisz tą zapiekankę z dynią ? chętnie spróbuję.
A te śledzie w śmietanie to jak robicie ?
Offline
No właśnie kupiłam dzisiaj te przepyszne śledzie w śmietanie firmy ,,Nadler" -kupuję za 3 euro w takim większym łódkowym pojemniczku,ale są przepyszne z ogóreczkiem i jabłuszkiem i te śledzie to raz w tygodniu jemy z kartoflami w mundurkach ,szybko i smacznie .
-
Monika26 napisał:
Dziękuję Dziewczyny za wszystkie pomysły !!!!
Jesteście Kochane
Jakoś będę walczyć z tą moją marudą, bo raz je i mówi, że dobre, a raz jej nie smakuje. Ogólnie jest bardzo złośliwa.
Zrobiłam zapiekankę z ziemniaków w plasterkach + mięsko mielone + sos beszamelowy. Babka mówiła, że suuuper lecker, ale po 2 dniach kiedy ją podgrzałam już mówi, że niedobra...
Może wy skorzystacie z tego przepisu, bo proste i dobre
A Amelia jak robisz tą zapiekankę z dynią ? chętnie spróbuję.
A te śledzie w śmietanie to jak robicie ?
Offline
Proszę :
ZAPIEKANKA
==========
Kilka ziemniaków można nie obierać tylko dobrze umyć, pokroić w ósemki, dynię pokroić w podobne kawałki , i tutaj dowolność:
trochę marchewki, trochę papryki surowej, cebula, czosnek (całe ząbki lub połówki ),
Wszystko razem, wymieszać polać lekko oliwą z oliwek, sól , pieprz, imbir. tymianek, troszkę majeranku , jak lubisz odrobinę kminku, kurkumy. Postawić na kilka minut a w tym czasie włączyć piekarnik na 220 i przed pieczeniem polać słodką śmietanką i można posypać serem( bez sera też może być). Wszystko włożyć do gorącego pieca na 40 min.
Czasem to tego dodaję kuleczki z mielonego mięsa nawet nie muszą być takie ładne okrągłe. Czasem wcześniej podsmażam drobne paseczki z piersi z kurczaka i razem dorzucam do wszystkiego przed pieczeniem.
Nie muszą być użyte wszystkie składniki tej zapiekanki. Można zamiast mięsa dać pieczarki a nawet mozarellę.
ŚLEDZIE
========
Kupuję śledzie matiasy w oleju lub naturalne, kroję je w poprzeczne 1 cm paseczki kroję cebulkę i trę jabłuszko dodaję kwaśną śmietanę ( można pół na pół z jogurtem np. greckim) , trochę dosłodzę, można parę kropli cytryny - gotowe.
Sposób pokrojenia lub nie nie ma tu znaczenia.
Można też kupić gotowe.
Ostatnio edytowany przez amelia (2015-11-20 12:34:31)
Offline
Dziękuję bardzo Amelia za przepisy
Zapiekanka brzmi super smacznie, zrobię koniecznie po niedzieli
Offline
Monika26 napisał:
Dziękuję bardzo Amelia za przepisy
Zapiekanka brzmi super smacznie, zrobię koniecznie po niedzieli
Smacznego!
Ostatnio edytowany przez amelia (2015-11-20 16:59:31)
Offline
amelia napisał:
Monika26 napisał:
Dziękuję bardzo Amelia za przepisy
Zapiekanka brzmi super smacznie, zrobię koniecznie po niedzieliSmacznego!
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/imag … u1gCUxPy3V
Jakież to apetyczne!Wygląda wyśmienicie.
Offline
Nie wiem czy pikantne jedzenie nie szkodzi starszym osobom?
Offline
Hej. Nabrałam ochoty, zeby zrobic ruskie pierogi w tygodniu. Poszukuję twarogu, lub dobrych zastępników. Kojarzycie może gdzie mozna kupić? Kiedyś robiłam ze speisequark, ale to zupełnie nie to samo. Czy schichtkase bedzie sia nadawał? Pozdrawiam
Offline
oszukana14 napisał:
Hej. Nabrałam ochoty, zeby zrobic ruskie pierogi w tygodniu. Poszukuję twarogu, lub dobrych zastępników. Kojarzycie może gdzie mozna kupić? Kiedyś robiłam ze speisequark, ale to zupełnie nie to samo. Czy schichtkase bedzie sia nadawał? Pozdrawiam
ja spróbowała bym z fetą ale uwazaj wtedy na sól.
Offline
barbara.b napisał:
oszukana14 napisał:
Hej. Nabrałam ochoty, zeby zrobic ruskie pierogi w tygodniu. Poszukuję twarogu, lub dobrych zastępników. Kojarzycie może gdzie mozna kupić? Kiedyś robiłam ze speisequark, ale to zupełnie nie to samo. Czy schichtkase bedzie sia nadawał? Pozdrawiam
ja spróbowała bym z fetą ale uwazaj wtedy na sól.
To moze byc dobra myśl. Dziekuje,
Ostatnio edytowany przez oszukana14 (2016-10-16 13:01:47)
Offline
Cześć wszystkim! Ja jestem ogromnym fanem włoskiej kuchni i przyznam szczerze, że nie znam osoby która nie przepadałaby za tymi smakami dlatego gorąco Wam polecam, żebyście sami skusili się od czasu do czasu na pyszne spaghetti albo doskonałą pizzę Jest świetne miejsce w Zabrzu http://www.clubtwist.pl/
gdzie zawsze możecie zamówić w dowozie albo zjeść na miejscu świeżą i smaczną kuchnię włoską. Proponuję, żebyście sami wypróbowali ich ofertę bo naprawdę warto raz, że oferują pyszne jedzenie w bardzo atrakcyjnych cenach a dwa, że to doskonały sposób na odpoczynek od gotowania i wymyślania co zrobić na obiad Pozdrawiam wszystkich i czekam na Wasze opinie w komentarzach
Offline
Reklama