Kulinaria

Witajcie Drogie Opiekunki :) Mam taki problem z podopieczną iż ciągle jej nie pasuje co gotuję na obiad. On mogłaby jeść w sumie tylko klopsy, tym się zachwyca, no ale ile można...

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!

Reklama

Poradnik dla Opiekunki - aktualne tematy :

#1 2015-11-19 11:39:40

Monika26
Member
Zarejestrowany: 2015-05-06
Posty: 44

Kulinaria

Witajcie Drogie Opiekunki smile
Mam taki problem z podopieczną iż ciągle jej nie pasuje co gotuję na obiad.
On mogłaby jeść w sumie tylko klopsy, tym się zachwyca, no ale ile można....

Chciałabym Was zapytać co Wy gotujecie swoim podopiecznym?

Moja seniorka nie ma żadnej diety,
nie je wieprzowiny, ryżu, ani makaronu.
Ryby też odpadają...

Czy podrzucicie jakieś pomysły na obiad ?

Będę bardzo wdzięczna wink))

Offline

 

#2 2015-11-19 12:42:19

festynka
Member
Zarejestrowany: 2015-08-09
Posty: 715

Re: Kulinaria

Monika26 napisał:

Witajcie Drogie Opiekunki smile
Mam taki problem z podopieczną iż ciągle jej nie pasuje co gotuję na obiad.
On mogłaby jeść w sumie tylko klopsy, tym się zachwyca, no ale ile można....

Chciałabym Was zapytać co Wy gotujecie swoim podopiecznym?

Moja seniorka nie ma żadnej diety,
nie je wieprzowiny, ryżu, ani makaronu.
Ryby też odpadają...

Czy podrzucicie jakieś pomysły na obiad ?

Będę bardzo wdzięczna wink))

Monika26 a próbowałaś sobie coś innego ugotować i ją poczęstować? Nagotuj jej klopsów na tydzien i niech je i tylko zmieniaj surowki jej ,kartofli do tego i problem masz z głowy, a rosołki, a grzyby-pieczarki usmażone jak schabowe-moja wcina równo i jej bardzo smakuje, rzadko takie cuda robie ale od wielkiego święta-bo obiady u nas to rzadkośc.
Ja bym spróbowała tak jak napisałam wcześniej -dla babci klopsiki a sobie cos innego a z tego co zaobserwowałam u siebie ,że to co ja jem babcia musi spróbować mimo tego ,że jest najedzona .
Ja ostatnio nagotowalam rosołku na wołowinie i to mięso ugotowane zmieliłam i dodałam soli i pieprzu i podsmażonej cebulki i ten farsz wsadzilam do knedli -zachwycali się wszyscy z babcią na czele jaka pycha,,
są kulki -są ,jest kartofel -jest,
Gotuj!

Offline

 

#3 2015-11-19 15:27:06

LidiaSz
Member
Zarejestrowany: 2015-11-01
Posty: 433

Re: Kulinaria

Witam smile
Mój PDP też nie je wszystkiego, nie je makaronu, ryżu, ryb, szpinaku, pasztetów, pieczarek, papryki, nie toleruje nawet pieprzu. Ale za to lubi zupy! I to takie gęste, więc zupa jest co drugi dzień, dużo warzyw, obrane i wkrojone mięsko. zupa kalafiorowa, ziemniaczana, grochówka, biały barszcz z kiełbasą, itp. Może też ciągle jeść słodkie dania, naleśniki, placki z jabłkami, placki ziemniaczane. Też na początku było mi ciężko zwalczyć monotonię w jedzeniu. Teraz jest już tak dopasowane że on jest zadowolony, a ja jem to co on i mam mniej pracy smile

Offline

 

#4 2015-11-19 15:32:13

martapraca
Member
Zarejestrowany: 2015-11-17
Posty: 18

Re: Kulinaria

A moze krokiety? Ja dzis robilam z pieczarkami i serem. A w ostatnia niedziele pierogi ruskie. Moze zasmakuje? Ani ryz ani makaron :p Lub omlet z boczkiem i pieczarkami? Ostatnio nas wzielo na kartofle z sosem musztardowym i jajkiem wink z klopsow lubie takie z miesa mielonego mini klopsiki w sosie pomidorowym z papryka i pieczarkami? Moze placki ziemniaczane?

Offline

 

#5 2015-11-19 15:33:27

Dalia
Member
Zarejestrowany: 2014-02-04
Posty: 1384

Re: Kulinaria

Ja to wam powiem, że się nie przemęczam z gotowaniem dla babki. Babka jest wszystkożerna, ale ja nie eksperymentuję, tzn. jak ja jadłam leczo lub zupę z soczewicy jej robiłam coś innego. Robię jej to co jest proste i co wiem, że lubi. Pierś z kurczaka, mielone klopsiki, te ich angielskie kiełbasy, jajko z fasolką i tostem i kiełbaską - takie angielskie danie, no i ryby wszelkiej maści. Jak babka je mięso to ja sobie robię coś innego. Dwa razy w tygodniu je gotowce, bo mnie nie ma i opiekunka jej robi obiad z gotowca. Ja jem często makaron z różnymi sosami, ale jej nie częstuję, może powinnam? Mam tu sporo czasu, więc nie sprawia mi kłopotu gotowanie dwóch różnych obiadów. Zresztą przeważnie robię na dwa dni.

Offline

 

#6 2015-11-19 15:56:23

amelia
Przyjaciel Forum
Zarejestrowany: 2012-10-23
Posty: 4997

Re: Kulinaria

Niemcy na ogół lubią sosy. Nawet kalafior w sosie.  Ziemniory w różnej kompozycji a najbardziej piure. " Ichne " piure, to ciapa z dużą ilością mleka.

Klopsiki też na jednym z pierwszych miejsc.

A oto parę zestawów, prostych , szybkich, tanich.

1. Śledź w śmietanie z ziemniakami.
2. Jajko na twardo z sosem musztardowym, zielona sałata.
3. Pyzy ziemniaczane  z kapustą zasmażaną.  ( ciasto na pyzy jest w sklepach gotowe , należy tylko uformować i ugotować)
4. Duszona marchewka z groszkiem albo z kalarepą albo z selerem i ziemniaczki pieczone. (gotowane w łupinkach pokrojone naćwiartki i upieczone na
        głębokim tłuszczu aż się dobrze zrumienią a potem osączone na ręczniku papierowym?)
5. Sosy pieczarkowe z tłuczonymi ziemniakami, może być jakaś surówka.
6. Zapiekanka z dynią , ziemniakami na ósemki , z niewielką ilością mielonego mięska albo piersi z kurczaka posypane parmezanem albo innym serem.
7. Panierowany plaser sera (jak schabowy) i sałatka kartoflana (Kartoffelsalat)
8. Piersi z kurczaka na wzór schabowego skropione cytryną  i Kartoffelsalat albo inne badziewie, ew. mizeria.
9. Gulasz z Pellkartoffel.

Jak nie wiesz jak zrobić , to pytaj .  Smakowitego!!!!

Offline

 

#7 2015-11-19 16:16:32

Dalia
Member
Zarejestrowany: 2014-02-04
Posty: 1384

Re: Kulinaria

Amelia - ale pyszne rzeczy podałaś! U mnie w domu śledź w śmietanie był częstym daniem, do tego ziemniaki w łupinach, bardzo, bardzo to lubię. Moja mama dodawała do śledzia cebulę i cienko pokrojone jabłko - ale bym zjadła takiego śledzia. tongue
Kotlet z sera też lubię, i te pyzy ziemniaczane, mój tata robił, tylko on je nadziewał jakimś mięsem. A jajko na twardo w takim sosie pamiętam robiła mam mojej bliskiej koleżanki. Same pyszności ci wasi staruszkowie jedzą.

Offline

 

#8 2015-11-19 16:54:16

amelia
Przyjaciel Forum
Zarejestrowany: 2012-10-23
Posty: 4997

Re: Kulinaria

Dalia napisał:

Amelia - ale pyszne rzeczy podałaś! U mnie w domu śledź w śmietanie był częstym daniem, do tego ziemniaki w łupinach, bardzo, bardzo to lubię. Moja mama dodawała do śledzia cebulę i cienko pokrojone jabłko - ale bym zjadła takiego śledzia. tongue
Kotlet z sera też lubię, i te pyzy ziemniaczane, mój tata robił, tylko on je nadziewał jakimś mięsem. A jajko na twardo w takim sosie pamiętam robiła mam mojej bliskiej koleżanki. Same pyszności ci wasi staruszkowie jedzą.

Gotowanie sprawia mi przyjemność. Lubię też experymentować. Moja +mamcia prowadziła ciekawą kuchnię. Ja, z kolei miałam możliwość pracować w bardzo renomowanej restauracji w Austrii. (To ciekawy epizod z mojego życia. ) Nauczyli mnie bycia kucharką. smile .

Wyjazdami do opieki "ubogaciłam się" smile również kulinarnie. Na co dzień preferuję szybkie ale zróżnicowane jedzenie. Często robię "Eintopfy" ale również i zupy. Chociaż Niemcy (ogólnie) nie lubią zup. Ostani mój wynalazek to topinambur. Mam go na działce.

Zaskoczyło mnie jak kiedyś wcinali mój barszczyk czerwony na "maminy sposób".
Barszczyk po ugotowaniu miksuję z burakami i warzywami i zaprawiam śmietaną. Potem wrzucam odrobinki mięska na którym był barszczyk gotowany.
Ziemniaki utłuczone z drobniutkimi skwareczkami z wędzonej słoninki.
Ziemniaki układam na połówce głębokiego talerza , ładnie uklepuję a z boku wlewam barszczyk i posypuję zieloną pietruszką albo koperkiem.

Ostatnio edytowany przez amelia (2015-11-19 17:30:57)

Offline

 

#9 2015-11-19 17:19:24

martapraca
Member
Zarejestrowany: 2015-11-17
Posty: 18

Re: Kulinaria

Aż się głodna robię jak to czytam.... wink

Offline

 

#10 2015-11-19 18:08:11

Dalia
Member
Zarejestrowany: 2014-02-04
Posty: 1384

Re: Kulinaria

Amelia przestań,  jestem po obiedzie, ale znowu jestem głodna. big_smile

Offline

 

#11 2015-11-19 18:26:57

amelia
Przyjaciel Forum
Zarejestrowany: 2012-10-23
Posty: 4997

Re: Kulinaria

Dalia napisał:

Amelia przestań,  jestem po obiedzie, ale znowu jestem głodna. big_smile

Co? jesteś na diecie obrotowej? (gdzie się obrócisz, tam jesz? ). big_smile:

Offline

 

#12 2015-11-20 10:45:33

Monika26
Member
Zarejestrowany: 2015-05-06
Posty: 44

Re: Kulinaria

Dziękuję Dziewczyny za wszystkie pomysły !!!!
Jesteście Kochane smile

Jakoś będę walczyć z tą moją marudą, bo raz je i mówi, że dobre, a raz jej nie smakuje. Ogólnie jest bardzo złośliwa.
Zrobiłam zapiekankę z ziemniaków w plasterkach + mięsko mielone + sos beszamelowy. Babka mówiła, że suuuper lecker, ale po 2 dniach kiedy ją podgrzałam już mówi, że niedobra...
Może wy skorzystacie z tego przepisu, bo proste i dobre wink

A Amelia jak robisz tą zapiekankę z dynią ? chętnie spróbuję.

A te śledzie w śmietanie to jak robicie ?

Offline

 

#13 2015-11-20 11:15:15

festynka
Member
Zarejestrowany: 2015-08-09
Posty: 715

Re: Kulinaria

No właśnie kupiłam dzisiaj te przepyszne śledzie w śmietanie firmy ,,Nadler" -kupuję  za 3 euro w takim  większym łódkowym pojemniczku,ale są przepyszne z ogóreczkiem i jabłuszkiem i te śledzie to raz w tygodniu jemy z kartoflami w mundurkach ,szybko i smacznie .

-

Monika26 napisał:

Dziękuję Dziewczyny za wszystkie pomysły !!!!
Jesteście Kochane smile

Jakoś będę walczyć z tą moją marudą, bo raz je i mówi, że dobre, a raz jej nie smakuje. Ogólnie jest bardzo złośliwa.
Zrobiłam zapiekankę z ziemniaków w plasterkach + mięsko mielone + sos beszamelowy. Babka mówiła, że suuuper lecker, ale po 2 dniach kiedy ją podgrzałam już mówi, że niedobra...
Może wy skorzystacie z tego przepisu, bo proste i dobre wink

A Amelia jak robisz tą zapiekankę z dynią ? chętnie spróbuję.

A te śledzie w śmietanie to jak robicie ?

Offline

 

#14 2015-11-20 11:51:07

amelia
Przyjaciel Forum
Zarejestrowany: 2012-10-23
Posty: 4997

Re: Kulinaria

Proszę :
ZAPIEKANKA
==========
Kilka ziemniaków można nie obierać tylko dobrze umyć, pokroić w ósemki, dynię  pokroić w podobne kawałki , i tutaj dowolność:
trochę marchewki, trochę papryki surowej, cebula, czosnek (całe ząbki lub połówki ),
Wszystko razem, wymieszać polać lekko oliwą z oliwek, sól , pieprz, imbir. tymianek, troszkę majeranku , jak lubisz odrobinę kminku, kurkumy. Postawić na kilka minut  a w tym czasie włączyć piekarnik na 220 i  przed pieczeniem polać słodką śmietanką i można posypać serem( bez sera też może być). Wszystko włożyć do gorącego pieca na 40 min.

Czasem to tego dodaję kuleczki z mielonego mięsa nawet nie muszą być takie ładne okrągłe. Czasem wcześniej podsmażam drobne paseczki z piersi z kurczaka i razem dorzucam do wszystkiego przed pieczeniem.

Nie muszą być użyte wszystkie składniki tej zapiekanki. Można zamiast mięsa dać pieczarki a nawet mozarellę.

ŚLEDZIE
========

Kupuję śledzie matiasy w oleju lub naturalne, kroję je w poprzeczne 1 cm paseczki kroję cebulkę i trę jabłuszko dodaję kwaśną śmietanę ( można pół na pół z jogurtem np. greckim) , trochę dosłodzę, można parę kropli cytryny - gotowe.
Sposób pokrojenia lub nie nie ma tu znaczenia.
Można też kupić gotowe.

Ostatnio edytowany przez amelia (2015-11-20 12:34:31)

Offline

 

#15 2015-11-20 16:30:55

Monika26
Member
Zarejestrowany: 2015-05-06
Posty: 44

Re: Kulinaria

Dziękuję bardzo Amelia za przepisy wink
Zapiekanka brzmi super smacznie, zrobię koniecznie po niedzieli smile

Offline

 

#16 2015-11-20 16:59:16

amelia
Przyjaciel Forum
Zarejestrowany: 2012-10-23
Posty: 4997

Re: Kulinaria

Monika26 napisał:

Dziękuję bardzo Amelia za przepisy wink
Zapiekanka brzmi super smacznie, zrobię koniecznie po niedzieli smile

Smacznego!


https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSa9li100xoMQ6rqf3DGlJCip5M83CTWv3UjH2Z2mu1gCUxPy3V

Ostatnio edytowany przez amelia (2015-11-20 16:59:31)

Offline

 

#17 2015-11-20 19:21:33

festynka
Member
Zarejestrowany: 2015-08-09
Posty: 715

Re: Kulinaria

amelia napisał:

Monika26 napisał:

Dziękuję bardzo Amelia za przepisy wink
Zapiekanka brzmi super smacznie, zrobię koniecznie po niedzieli smile

Smacznego!


https://encrypted-tbn3.gstatic.com/imag … u1gCUxPy3V

Jakież to apetyczne!Wygląda wyśmienicie.

Offline

 

#18 2016-09-11 10:05:59

jagnak
Member
Zarejestrowany: 2015-12-13
Posty: 167

Re: Kulinaria

Czy polecicie jakis smaczny przepis na szybki obiadek?

Offline

 

#19 2016-09-15 08:28:22

Eliza
Member
Zarejestrowany: 2014-10-08
Posty: 209

Re: Kulinaria

Ja dzisiaj gotuję:
https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-me … -i-papryka
Jest to przepis na zupę meksykańską z ogórkiem i papryką.Już od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie tak wiec dzisiaj z rana przy okazji zakupów śniadaniowych kupilam składniki. Po południu bedę gotowała i podam na obiad dzieciom i mężowi jak wrócą do domu. Zupa jest bardzo gęsta,sycąca. Bardzo podobna do chili con carne, nie jest jednak tak pikantna
Robię wersję mniej ostrą bo dzieci nie przepadają za takim jedzeniem.

Offline

 

#20 2016-09-16 14:26:19

Oluchna
Member
Zarejestrowany: 2015-12-14
Posty: 58

Re: Kulinaria

Nie wiem czy pikantne jedzenie nie szkodzi starszym osobom?

Offline

 

#21 2016-10-16 09:07:12

oszukana14
Member
Zarejestrowany: 2016-02-05
Posty: 116

Re: Kulinaria

Hej. Nabrałam ochoty, zeby zrobic ruskie pierogi w tygodniu. Poszukuję twarogu, lub dobrych zastępników. Kojarzycie może gdzie mozna kupić? Kiedyś robiłam ze speisequark, ale to zupełnie nie to samo. Czy schichtkase bedzie sia nadawał? Pozdrawiam

Offline

 

#22 2016-10-16 12:38:00

barbara.b
Member
Zarejestrowany: 2014-09-05
Posty: 3429

Re: Kulinaria

oszukana14 napisał:

Hej. Nabrałam ochoty, zeby zrobic ruskie pierogi w tygodniu. Poszukuję twarogu, lub dobrych zastępników. Kojarzycie może gdzie mozna kupić? Kiedyś robiłam ze speisequark, ale to zupełnie nie to samo. Czy schichtkase bedzie sia nadawał? Pozdrawiam

ja spróbowała bym z fetą ale uwazaj wtedy na sól.

Offline

 

#23 2016-10-16 12:54:57

oszukana14
Member
Zarejestrowany: 2016-02-05
Posty: 116

Re: Kulinaria

barbara.b napisał:

oszukana14 napisał:

Hej. Nabrałam ochoty, zeby zrobic ruskie pierogi w tygodniu. Poszukuję twarogu, lub dobrych zastępników. Kojarzycie może gdzie mozna kupić? Kiedyś robiłam ze speisequark, ale to zupełnie nie to samo. Czy schichtkase bedzie sia nadawał? Pozdrawiam

ja spróbowała bym z fetą ale uwazaj wtedy na sól.

To moze byc dobra myśl. Dziekuje,

Ostatnio edytowany przez oszukana14 (2016-10-16 13:01:47)

Offline

 

#24 2017-02-10 13:21:20

Tadek90
Member
Zarejestrowany: 2015-01-20
Posty: 23

Re: Kulinaria

Cześć wszystkim! Ja jestem ogromnym fanem włoskiej kuchni i przyznam szczerze, że nie znam osoby która nie przepadałaby za tymi smakami dlatego gorąco Wam polecam, żebyście sami skusili się od czasu do czasu na pyszne spaghetti albo doskonałą pizzę smile Jest świetne miejsce w Zabrzu http://www.clubtwist.pl/
gdzie zawsze możecie zamówić w dowozie albo zjeść na miejscu świeżą i smaczną kuchnię włoską. Proponuję, żebyście sami wypróbowali ich ofertę bo naprawdę warto raz, że oferują pyszne jedzenie w bardzo atrakcyjnych cenach a dwa, że to doskonały sposób na odpoczynek od gotowania i wymyślania co zrobić na obiad smile Pozdrawiam wszystkich i czekam na Wasze opinie w komentarzach smile

Offline

 

Reklama

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Polityka Prywatności i Polityka Cookies