Witam Was drogie forumowiczki. Od miesiaca zajmuje się taką starsza babcią. W DE oczywiście. Nie jest to moja pierwsza podopieczna, ale chyba przy niej pierwszy raz spotkałam się z niedowagą u starszej osoby...
Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!
Witam Was drogie forumowiczki. Od miesiaca zajmuje się taką starsza babcią. W DE oczywiście. Nie jest to moja pierwsza podopieczna, ale chyba przy niej pierwszy raz spotkałam się z niedowagą u starszej osoby. Zazwyczaj zajmuję się osobami z brzuszkiem, które lubią sobie popodjadać itd. Powiem szczerze, że sama też konkretnie gotuję i lubię jak to co przygotuję szybko znika. To chyba taka babcina przypadłość, ale według mnie człowiek musi porządnie zjeść. A ta moja babcia ma długi język do jedzenia-zero apetytu. Rozmawiałam z jej dziećmi na ten temat i powiedziały, że ona zawsze mało je. Ale żeby kromkę na śniadanie i trochę obiadu to dla mnie nie jest normalne! Próbuję ja namawiac do jedzenia, ale za każdym razem się wykręca. Ostatnio juz myślałam o jakichś medykamentach, może by jej dać coś, co poprawi apetyt. Nie wiem, czy mogę ją faszerowac czymś takim i czy to w ogóle coś daje? Chuda jest strasznie ta moja babcia i jak tak dalej nie będzie chciała jeść, to moze się to źle skończyć.
Wsumie kromka na śniadanie to norma,moje wszystkie podopieczne do tej pory jadły tylko kromke a teraz mam babcie co je pół bułki:) a ja z nią choć nikt mi nie broni zjeść wiecej:)
,, ale według mnie człowiek musi porządnie zjeść.,,
Cytat z postu powyżej, jak bym moją mame słyszała. Jedz , jedz i jedz! Sama je niewiele! Musisz wiedzieć, ze dorosły człowiek sam sobie wyznacza ile i co je. Ja wiem, że dla opiekunki, która stara się, zeby podopiecznej niczego nie brakowało i zeby była zadbana i najedzona to może byc problem. Niepotrzebnie jednak chyba się martwisz, bo najwyraźniej Twoja podopieczna je tyle ile chce, a ,że niewiele? Widocznie taka jej uroda! Jedno jest pewne, w tej pracy trzeba być elastycznym i trzeba sie po prostu dostosowac do podopiecznych. Moja babcia czasami rezygnuje z kolacji, bo twierdzi, ze nic nie robi, to nie musi jeść. Tym bardziej, ze na podwieczorek zjadła spory kawałek ciasta. Poza tym starsze, oczywiście swiadome osoby mają problemy z wypróźnianiem i wtedy łaknienie spada w sposób swiadomy! Mniej jem- mam mniejsze problemy ze stolcem.
Jak ktoś je ciasto albo inne produkty oparte na drożdżach to nie dziwne że ma problemy z wyproznieniem. Ja sobie nie umiem tez odmówic ciasta czy czegos slodkiego ale staram sie nie jesc za wielu niezdrowych rzeczy. Lepiej jesc lżej a dluzej bedziemy zyci na pewno zdrowiej. Nasi podopieczni maja czest orozne nayki zywieniowe i co wtedy? Ja im czasami robie to co chca bo z jednej strony potrzebuja przyjemnosci od zycia a z drugiej wiem ze musze o nich zadbac. Jak podopieczny zaczyna szybko chudnac i nie chce jesc to jest to na pewno niepokojacy objaw.
Ja z niedowagą spotykałam się często. Czasem aż ciężko wyobrazić sobie, że taka chudziutka babciunia czy dziadziuś kiedyś wyglądali całkiem całkiem. Nie wiem dlaczego, ale często w wieku podeszłym niemiłosiernie się chudnie. Pamiętam podopiecznego, który mierzył chyba ze 180, ale był tak chudy, że mogła było się anatomii na nim uczyć.
No właśnie jak ja się spotykałem bardziej z nadwagą i to dość sporą aczkolwiek niedowaga też występuję. Lecz niestety co raz częściej nadwaga....
Niedowaga u osób starszych to rzeczywiście problem. Ale czasem wydaje mi się, że po prostu w pewnym wieku spada zapotrzebowanie na wszystko. Nieraz widzi się babcie czy dziadziusiów, których waga na oko jest zdecydowanie za mała, a jednak jakoś funkcjonują. Nie ma co na siłę w kogoś jedzenia wpychać.
Reklama
Prezent dla seniorów - Tak jak w temacie dokładnie za miesiąc dziadkowie mają 60-tą rocznice ślubu i zupełnie nie wiemy co im kupić oczywiście nic nie potrzebują...
Oferta pracy - Opiekun/ka Seniorów w Niemczech - Witam serdecznie, Poszukuję osób chętnych do pracy przy opiece w Niemczech. Zarobki: 1100 - 1400 Euro netto/msc + premie My zadbamy o: - Legalną umowę (ZUS-odprowadzana od średniej krajowej) - Bezpłatne zakwaterowanie - Bezpłatne wyżywienie - Bezpłatny transport - Ubezpieczenie (formularz A1 i karta EKUZ) - Ciągłość umowy - Pracę zgodną z Twoimi predyspozycjami - Stały kontakt z koordynatorem z Polski Praca w opiece jest pracą specyficzną i odpowiedzialną, dlatego poszukujemy osób, które charakteryzują się ciepłem i empatią w stosunku do podopiecznych...
Humus w diecie dla seniorów - Co powiecie o humusie w diecie dla seniorów? Czy to dobry pomysł, aby serwować potrawy w oparciu właśnie o humus? Byłabym wdzięczna za wasze doświadczenia z tym związane.
Przepisy na potrawy z kurczaka dla seniorów - Cześć. Raczej nie gotuję czerwonego mięsa-zazwyczaj tylko drób. Tak samo prywatnie w domu, jak i podopiecznym...