Witam drogie Opiekunki/ Opiekunów Jestem tutaj nowa choć w branży pracuję już ponad 4 lata. Zacznę może od tego, że zaczęłam wyjeżdżać do opieki w trakcie studiów i wtedy było mi "wszystko jedno" jaką umowę ze mną podpisze (lub też nie) firma X czy Y...
Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!
Witam drogie Opiekunki/ Opiekunów
Jestem tutaj nowa choć w branży pracuję już ponad 4 lata.
Zacznę może od tego, że zaczęłam wyjeżdżać do opieki w trakcie studiów i wtedy było mi "wszystko jedno" jaką umowę ze mną podpisze (lub też nie) firma X czy Y. Później udało mi się znaleźć pracę w Niemczech na umowę niemiecką z odprowadzaniem składek itp. Niestety jak to w życiu bywa musiałam wrócić do kraju i mogę sobie pozwolić na pracę w systemie 6tyg/6tyg.
W chwili obecnej bardzo zależy mi na składkach, ponieważ jestem w dość młodym wieku i na pewno kiedyś doczekam się jakiejś marnej emerytury jednak jestem załamana...
Dzwonią do mnie różne firmy i oferują umowę zlecenia ze składkami od 100 zł brutto, umowa zlecenia ze składkami od 250 zł brutto itp itd.
Czy możecie powiedzieć w jakich firmach i na jakich warunkach pracujecie? Jaką firmę jesteście w stanie polecić? szukam i szukam i jestem coraz bardziej załamana... Czy na prawdę nie ma porządnych Firm?
Moze ta strona z wykazem agencji bedzie pomocna? http://www.mypolonia.pl/index.php?optio … Itemid=660
Dziękuję bardzo za pomoc. Niestety dużo informacji, które tam się znajdują jest dość "starych" ale na pewno dowiedziałam się co nie co o firmach.
Firmy które od stycznia oferują składki od 250 zł. robią to nieprawnie .Od stycznia tego roku weszła ustawa że firmy zatrudniające opiekunki mają nakaz wręcz opłacać składki z umów -zleceń od 3770 . Także jest parę firm które dostosowały się do tej ustawy ..Medwork24, GKT, Sigma,CareWork.. ...Z innymi nie miałam do czynienia więc nie wiem jak działają.
Hanai napisał:
Firmy które od stycznia oferują składki od 250 zł. robią to nieprawnie .Od stycznia tego roku weszła ustawa że firmy zatrudniające opiekunki mają nakaz wręcz opłacać składki z umów -zleceń od 3770 . Także jest parę firm które dostosowały się do tej ustawy ..Medwork24, GKT, Sigma,CareWork.. ...Z innymi nie miałam do czynienia więc nie wiem jak działają.
A czy te firmy poza tym, że płacą "uczciwe" składki to wynagrodzenia też mają uczciwe? Kontaktowała się ze mną firma CareWork ale Pani, z którą rozmawiałam nie wywarła na mnie zbyt dobrego wrażenia...
panna_baranna napisał:
Hanai napisał:
A czy te firmy poza tym, że płacą "uczciwe" składki to wynagrodzenia też mają uczciwe? Kontaktowała się ze mną firma CareWork ale Pani, z którą rozmawiałam nie wywarła na mnie zbyt dobrego wrażenia...
Masz tu topik...porozmawiaj z Marcelinką
http://www.opiekunki-forum.pl/viewtopic … 922#p51922
W jednej z tych firm pracuje od 3 lat z płatnością jest ok..składki już w tamtych czasach miałam opłacane od średniej . A wynagrodzenie ..obojętne czy znasz dobrze niemiecki czy słabo jedna pensja . Po podwyżce dotyczącej ustawy jest większe wynagrodzenie. Koordynatorka super kobietka , zawsze można było zadzwonić z problemem i ona pomagała . I też dzwoniła z pytaniem czy wszystko w porządku. Jedyny problem że mała firma więc co za tym idzie nie mają dużo zleceń.
Super, mam wrażenie, że te mniejsze firmy są "bardziej ludzkie" ponieważ mają mniej zleceń, mniej opiekunek i jeśli chcą się utrzymać na rynku to muszą o nas zadbać.
Jak pracowałam przez niemiecką firmę to trafiłam do koordynatorki dla której moje zlecenie było 3 lub 4. Więc skakała koło mnie i rodziny, starała się, żeby tylko wszystko było ok. Później, jak już zaczęła współpracować z wielkimi firmami z Polski wszystko zaczęło się zmieniać na gorsze... Więcej zleceń, więcej kasy, mniejsza dbałość o jakość.
Witam serdecznie.
Od 1 stycznia Agencja Pracy InterKadra odprowadza składki ZUS od prognozowanej średniej płacy krajowej tj. 3960 zł.
Zapraszamy do kontaktu!
www.opiekunki.interkadra.pl
Szukasz pracy jako Opiekunka Osób Starszych?
Zadzwoń pod numer telefonu: 801 889 899
lub 12 290 44 38 / 12 290 44 39
E-mail: opiekunki@interkadra.pl
Rekrutacja Opiekunek/ów Osób Starszych:
Kraków (Centrala):
Ul. Wodna 2 b , 30-556 Kraków
Tel: + 48 12 290 44 21
Tel kom: 666 826 904
Nr faksu: 12 290 44 11
Biuro Regionalne – Białystok
ul. Lipowa 16 lok 23
15- 427 Białystok
Godziny otwarcia 9.00-16.00
Tel. 666 826 909
Biuro Regionalne - Gdańsk
ul. Wały Piastowskie 1 , 80-855 Gdańsk
Tel. + 48 583 074 533
Tel kom. +48 666 826 907
Biuro Regionalne - Katowice
ul. Starowiejska 11/9 II p. , 40-015 Katowice
Tel kom. +48 666 891 947
Biuro Regionalne – Legnica
Ul. Dworcowa 7, lokal 106 (I. piętro)
59-220 Legnica
Tel kom. 668 003 044
Biuro Regionalne - Łódź
Ul. Łagiewnicka 54/56 pok. 301, Budynek A, 91-463 Łódź
Tel kom. +48 12 290 44 38
Tel kom. +48 12 290 44 39
Centrum rekrutacyjne – Olsztyn
Plac Pułaskiego 2/1
10-515 Olsztyn
Tel. +48 666 826 916
Biuro Regionalne – Opole
Ul. Reymonta 30, piętro III, lokal 6
45-024 Opole
Tel kom. 666 826 246
Biuro Regionalne - Poznań
ul. Zwierzyniecka 18 l. 101 - 102, 60–815 Poznań
Tel kom. +48 666 826 255
Biuro Regionalne – Szczecin
ul. Kaszubska 57, lok. 306, 307 (III piętro)
70-402 Szczecin
Tel kom. 503 102 635
Biuro Regionalne – Toruń
Ul. Wielkie Garbary 15/4
87-100 Toruń
Tel. kom. +48 503 102 672
Biuro Regionalne - Warszawa
Al. Jana Pawła II 34 lokal 3 (III piętro) , 00-141 Warszawa
Tel. 666 826 239
Biuro Regionalne - Wrocław
ul. Rybacka 9 , 53-656 Wrocław
tel. +48 666 826 237
interkadra333 napisał:
Witam serdecznie.
Od 1 stycznia Agencja Pracy InterKadra odprowadza składki ZUS od prognozowanej średniej płacy krajowej tj. 3960 zł.
Zapraszamy do kontaktu!
Kraków (Centrala):
ul. Lipowa 16 lok 23
15- 427 Białystok
Tel. 666 826 909
Tel. + 48 583 074 533
Tel kom. +48 666 826 907
Tel kom. +48 666 891 947
59-220 Legnica
Tel kom. 668 003 044
Biuro Regionalne - Łódź
Plac Pułaskiego 2/1
10-515 Olsztyn
Tel. +48 666 826 916
Biuro Regionalne – Opole
45-024 Opole
Tel kom. 666 826 246
Tel kom. +48 666 826 255
70-402 Szczecin
Tel kom. 503 102 635
Biuro Regionalne – Toruń
Ul. Wielkie Garbary 15/4
87-100 Toruń
Tel. 666 826 239
tel. +48 666 826 237
A ty kuźwa nie wiesz gdzie jest miejsce na ogłoszenia!? Toż to trudno uwierzyć, że to w biurze pracuje a takie toto niekumate!!!!!!
Ostatnio edytowany przez amelia (2015-07-24 13:09:15)
Hanai... ja pracuję dla CareWork od lutego i jestem zadowolona - wypłaty na czas i faktycznie wysokie składki Zlecenie mam też fajne... a co do rozmów tel - nie błyszczą tutaj... w sumie to podczas zlecenia rzadko się intersowali... ja dzwoniłam gdy czegoś potrzebowałam to udzielili odp a tak to zero kontaktu... interesują się gdy kończy się zlecenie, albo już jestem 1-2 dni w domu i dzwonią czy wszystko ok i kiedy chcę znowu wyjechać
ogólnie nie narzekam
panna_baranna napisał:
Super, mam wrażenie, że te mniejsze firmy są "bardziej ludzkie" ponieważ mają mniej zleceń, mniej opiekunek i jeśli chcą się utrzymać na rynku to muszą o nas zadbać.
Jak pracowałam przez niemiecką firmę to trafiłam do koordynatorki dla której moje zlecenie było 3 lub 4. Więc skakała koło mnie i rodziny, starała się, żeby tylko wszystko było ok. Później, jak już zaczęła współpracować z wielkimi firmami z Polski wszystko zaczęło się zmieniać na gorsze... Więcej zleceń, więcej kasy, mniejsza dbałość o jakość.
Potwierdzam, że mniejsze bardziej ludzkie.
Wczoraj późnym wieczorem napisałam do firmy z prośbą o zaliczkę. Szef w ciągu kilku minut zrobił przelew.
I na miejscu właśnie skaczą koło mnie i rodziny, żeby wszyscy byli zadowoleni.
Ale czy w większych agencjach wyższe zarobki? Tego nie jestem taka pewna. Raczej odwrotnie. Głównie zależy od zlecenia. Pewnie czasami się trafi.
Hanai napisał:
Proszę o podstawę prawną.
Gdzie znalazła Pani takie bajeczki ?
JohnnyZwesternu napisał:
Hanai napisał:
Koleżanka pomyliła się w kwestii kwoty, ponieważ miesięczny przychód pracownika zatrudnionego za granicą u polskiego pracodawcy, stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, już pomniejszony o część wynagrodzenia równą kwocie diet za każdy dzień pobytu,
nie może być niższy od kwoty przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętej do ustalenia kwoty rocznej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (w 2015 r. - 3959 zł)
Kwota przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego jest więc w przypadku pracownika zatrudnionego za granicą u polskiego pracodawcy kwotą najniższej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne. Przedmiotowa kwota ulega jednak proporcjonalnemu zmniejszeniu, jeżeli pracownik wykonywał pracę za granicą jedynie przez część miesiąca.
Franciszka napisał:
JohnnyZwesternu napisał:
Hanai napisał:
Gdzie znalazła Pani takie bajeczki ?Koleżanka pomyliła się w kwestii kwoty, ponieważ miesięczny przychód pracownika zatrudnionego za granicą u polskiego pracodawcy, stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, już pomniejszony o część wynagrodzenia równą kwocie diet za każdy dzień pobytu,
nie może być niższy od kwoty przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętej do ustalenia kwoty rocznej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (w 2015 r. - 3959 zł)
Kwota przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego jest więc w przypadku pracownika zatrudnionego za granicą u polskiego pracodawcy kwotą najniższej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne. Przedmiotowa kwota ulega jednak proporcjonalnemu zmniejszeniu, jeżeli pracownik wykonywał pracę za granicą jedynie przez część miesiąca.
Dziękuję. Mówi Pani jednak o stosunku pracy a nie zlecenia. To dwie różne kwestie.
"Praca" w Niemczech jest zleceniem. Warto o tym pamiętać.
Ostatnio edytowany przez JohnnyZwesternu (2015-08-06 15:36:37)
"IBPBII/1/415-1031/14/MCZ | Interpretacja indywidualna
Istota:
Obowiązki płatnika w związku z wypłacaniem zleceniobiorcom wynagrodzeń z tytułu wykonywania umów zlecenia w Niemczech
Fragment:
Według Wnioskodawcy, pomimo przekroczenia przez zleceniobiorców okresu 183 dni pobytu w Niemczech, nadal będzie ciążył na Wnioskodawcy (Spółce) obowiązek poboru i odprowadzenia podatku dochodowego) w Polsce (według przepisów wskazanych powyżej) w związku z wynagrodzeniem wypłacanym zleceniobiorcom wykonującym umowę zlecenia poza granicami Polski. Powyższe nie dotyczy diet oraz zwrotu innych kosztów podróży do wysokości określonej limitem – jako składników wynagrodzenia zleceniobiorcy wolnego od podatku dochodowego od osób fizycznych. Ad. 3 W przypadku umów zlecenia Wnioskodawca, jako płatnik nie ma obowiązku obliczania okresu przebywania zleceniobiorcy na terytorium Polski lub poza terytorium Polski i ustalania czy dany zleceniobiorca przebywa krócej czy dłużej niż 183 dni w Polsce. Ponadto Wnioskodawca uważa, że nie ma obowiązku badać czy ośrodek interesów życiowych danego zleceniobiorcy jest w Polsce czy też nie. Spółka jako płatnik informację o stanie faktycznym zleceniobiorcy, tj. o jego centrum (ośrodku) interesów życiowych poweźmie z oświadczenia złożonego przez zleceniobiorcę w treści umowy zlecenia. Jeżeli będzie to Polska wg ww. oświadczenia złożonego w umowie, wówczas według Wnioskodawcy sposób/metoda rozliczenia umów zlecenia, wskazana w tym wniosku (w szczególności w stanie faktycznym) jest prawidłowa i dla celów obliczania podatku od umów zlecenia znajdą zastosowanie wskazane przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych." Franciszko widzisz jak to wyglada,diety sa wyplacane ,podatek placony a skladki podstawy czyli ok 200zl i jakos leci:)
JohnnyZwesternu napisał:
Dziękuję. Mówi Pani jednak o stosunku pracy a nie zlecenia. To dwie różne kwestie.
To, co napisałam dotyczy pracowników delegowanych do pracy za granicę, nie ma znaczenia rodzaj umowy.
"Zleceniobiorca przejściowo wykonujący pracę na terytorium Niemiec podlega w tym okresie polskiemu ustawodawstwu z zakresu zabezpieczenia społecznego, jeżeli są spełnione warunki określone w art. 12 ust. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz. U. UE L nr 166 z 30.04.2004 r. z późn. zm.) – dalej r.s.k.s.z.s. i ZUS wystawił zaświadczenie na formularzu A1. Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne takiego zleceniobiorcy nie może być niższa od kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia.
Zgodnie z art. 12 ust. 1 r.s.k.s.z.s., osoba, która wykonuje działalność jako pracownik najemny w państwie członkowskim UE w imieniu pracodawcy, który normalnie tam prowadzi swą działalność, a która jest delegowana przez tego pracodawcę do innego państwa członkowskiego UE do wykonywania pracy w imieniu tego pracodawcy, nadal podlega ustawodawstwu pierwszego państwa członkowskiego UE, pod warunkiem że przewidywany czas takiej pracy nie przekracza 24 miesięcy i że osoba ta nie jest wysłana, by zastąpić inną osobę. Z art. 14 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczącego wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz. U. UE L Nr 284 z 30.10.2009 r.) – dalej r.d.w.r., wynika, że za "osobę, która wykonuje działalność jako pracownik najemny w państwie członkowskim w imieniu pracodawcy, który normalnie tam prowadzi swoją działalność, a która jest delegowana przez tego pracodawcę do innego państwa członkowskiego" uważa się także osobę zatrudnioną w celu oddelegowania jej do innego państwa członkowskiego, pod warunkiem że osoba ta bezpośrednio przed rozpoczęciem zatrudnienia podlega już ustawodawstwu państwa członkowskiego, w którym siedzibę ma jej pracodawca, a sformułowanie "który normalnie tam prowadzi swą działalność" odnosi się do pracodawcy zazwyczaj prowadzącego znaczną część działalności, innej niż działalność związana z samym zarządzeniem wewnętrznym, na terytorium państwa członkowskiego, w którym ma swoją siedzibę, z uwzględnieniem wszystkich kryteriów charakteryzujących działalność prowadzoną przez dane przedsiębiorstwo.
Osobie, która spełnia warunki określone w art. 12 ust. 1 r.s.k.s.z.s. właściwa instytucja ubezpieczeniowa państwa wysyłającego wystawia zaświadczenie na formularzu A1 potwierdzające, że w okresie delegowania do państwa przyjmującego nadal podlega ona jego ustawodawstwu z zakresu zabezpieczenia społecznego. Tym samym zleceniobiorca przejściowo wykonujący pracę na terytorium Niemiec podlega w tym okresie polskiemu ustawodawstwu z zakresu zabezpieczenia społecznego, jeżeli są spełnione warunki określone w art. 12 r.s.k.s.z.s. i ZUS wystawił zaświadczenie na formularzu A1.
W myśl § 5 ust. 2 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz. U. Nr 161, poz. 1106 z późn. zm.) – dalej r.s.z.u.p.w., przepisy § 2-4 r.s.z.u.p.w. stosuje się odpowiednio przy ustalaniu podstawy wymiaru składek osób wykonujących pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia. Na mocy § 2 ust. 1 pkt 16 r.s.z.u.p.w. nie stanowi podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne zleceniobiorców część wynagrodzenia w wysokości równowartości diety przysługującej z tytułu podróży służbowych poza granicami kraju, za każdy dzień pobytu, określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju, z tym zastrzeżeniem, że tak ustalony miesięczny przychód tych osób stanowiący podstawę wymiaru składek nie może być niższy od kwoty przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego, o którym mowa w art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. 1998 Nr 137 poz. 887)".
Art. 19. 1. Roczna podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób, o których mowa w art. 6 i 7, w danym roku kalendarzowym nie może być wyższa od kwoty odpowiadającej trzydziestokrotności prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej na dany rok kalendarzowy, określonego w ustawie budżetowej, ustawie o prowizorium budżetowym lub ich projektach, jeżeli odpowiednie ustawy nie zostały uchwalone – z zastrzeżeniem ust. 2 i 9.
(Opracowano na podstawie: Dz. U. 2015, poz. 121, 689 ), czyli w 2015 r. – od kwoty 3959,00 zł.
urszula47 napisał:
Franciszko widzisz jak to wyglada,diety sa wyplacane ,podatek placony a skladki podstawy czyli ok 200zl i jakos leci:)
Masz rację...a jednak się kręci interes, którego celem jest haniebny wyzysk ciężko pracujących polskich opiekunek i opiekunów przez większość agencji polskich współpracujących z niemieckimi agencjami a te z kolei często są ze sobą powiązane...rodzinnie. I tak w rodzinnej atmosferze zbierają kokosy z naszej pracy. To nic, że nas okradają, że ZUS oszukują. Najważniejsze, że przywozimy euro do kraju i jak inni emigranci wysyłający pieniądze swoim rodzinom do Polski...przeciwdziałamy kryzysowi gospodarczemu. W pewnym sensie jest to "zasługa" PO, bo zmusili Polaków do wyjazdu w poszukiwaniu pracy za granicą. Kto wie, czy niektóre z nas nie wrócą kiedyś do kraju...PO RESZTĘ RZECZY .
JohnnyZwesternu napisał:
Franciszka napisał:
JohnnyZwesternu napisał:
Gdzie znalazła Pani takie bajeczki ?Koleżanka pomyliła się w kwestii kwoty, ponieważ miesięczny przychód pracownika zatrudnionego za granicą u polskiego pracodawcy, stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, już pomniejszony o część wynagrodzenia równą kwocie diet za każdy dzień pobytu,
Kwota przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego jest więc w przypadku pracownika zatrudnionego za granicą u polskiego pracodawcy kwotą najniższej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne. Przedmiotowa kwota ulega jednak proporcjonalnemu zmniejszeniu, jeżeli pracownik wykonywał pracę za granicą jedynie przez część miesiąca.Dziękuję. Mówi Pani jednak o stosunku pracy a nie zlecenia. To dwie różne kwestie.
Hej Johnny , mówisz o prawach panujących w Texasie?
JohnnyZwesternu napisał:
Hanai napisał:
TO PRAWDA WSZYSTKIE FIRMY POLSKIE MUSZĄ PLACIĆ SKŁADKI OD ŚREDNIEJ KRAJOWEJ JEŚLI TEGO NIE ZROBIĄ CZEKAJĄ ICH WIELKIE KARY Z CZEGO ZDAJA SOBIE SPRAWĘ ALE COŻ NIEKTÓRE Z NICH NIESTOSUJĄ SIE DO TEGO.POZDRAWIAM
interkadra333 napisał:
Witam serdecznie.
Zapraszamy do kontaktu!
Kraków (Centrala):
ul. Lipowa 16 lok 23
15- 427 Białystok
Tel. 666 826 909
Tel. + 48 583 074 533
Tel kom. +48 666 826 907
Tel kom. +48 666 891 947
59-220 Legnica
Tel kom. 668 003 044
Biuro Regionalne - Łódź
Plac Pułaskiego 2/1
10-515 Olsztyn
Tel. +48 666 826 916
Biuro Regionalne – Opole
45-024 Opole
Tel kom. 666 826 246
Tel kom. +48 666 826 255
70-402 Szczecin
Tel kom. 503 102 635
Biuro Regionalne – Toruń
Ul. Wielkie Garbary 15/4
87-100 Toruń
Tel. 666 826 239
tel. +48 666 826 237
Najgorsze jest to ze dziewczyny zarabiają na te wszystkie biura .
Inerkardia, Aterima, Promedica to firmy z dużą administracją , reprezentacyjne z filiami w wynajętych lokalach wyposażone w dobre aparaty fot, komputery itp.Panie agentki b. reprezentacyjne.
Wiadomo to kosztuje.
Zatem dla opiekunek nie zostaję za wiele mimo , że np.Promedica mam kapitał zagraniczny.
Male firmy mają mniej kosztów, ale też nie dają opiekunkom wiele więcej.
A w Interkardi, jak dochodzi potrącenie większej składki emerytalno-rentowej i większego podatku od dochodu 4000złto?
I tyle.
Ostatnio edytowany przez ..?eto (2015-10-14 12:04:35)
Reklama
podpisywanie umów on-line - Może się orientuje któraś z Pań jak wygląda sprawa z podpisywaniem umów. Dostałam dokumenty na maila, mam je wydrukować i odesłać skan...