Mysle,ze tu na wygnaniu sama mysl o Zaduszkach przypomina niektorym tylko z tej okazji produkowane wyroby cukiernicze:)Krakow cyt"Czy ze świętem Wszystkich Świętych wiąże się jakaś tradycja kulinarna? Otóż tak...
Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!
Mysle,ze tu na wygnaniu sama mysl o Zaduszkach przypomina niektorym tylko z tej okazji produkowane wyroby cukiernicze:)Krakow cyt"Czy ze świętem Wszystkich Świętych wiąże się jakaś tradycja kulinarna? Otóż tak. Zapytajcie krakowian o miodek turecki.
Miodek turecki - to rodzaj słodyczy tradycyjnie sprzedawany w Krakowie u bram cmentarnych we Wszystkich Świętych oraz w Dzień Zaduszny. Bywa również niekiedy dostępny przy kościołach w czasie jesiennych odpustów.
Miodek turecki ma formę nieregularnych, twardych bryłek o lekko miodowym smaku, które mogą się łamać albo lekko kruszyć, a jego podstawowym składnikiem jest skarmelizowany cukier z dodatkiem olejków aromatycznych i barwników, w który wtopione są pokruszone orzechy. W klasycznej odmianie o smaku śmietankowym masa karmelowa ma kolor białawy, istnieją jednak i inne rodzaje, zależnie od użytych dodatków smakowych i aromatycznych, np. miodek kakaowy, kawowy czy waniliowy.
Miodek najczęściej sprzedawany jest w gotowych porcjach zawiniętych w rożki z przezroczystej folii, niekiedy w papierowe torebki, w nierównomiernie pokruszonych, niewielkich kawałkach. Mniejsze kawałki miodku bywały niegdyś również na miejscu odłupywane z większej bryły i odważane przez straganiarza."""mniam Warszawa "panska skorka"
Poznan "rury poznanskie"
Hmm... wprawdzie jestem z podkrakowskiej wsi, graniczącej z Krakowem, ale nie słyszałam o miodku tureckim we Wszystkich Świętych, ale też, rzadko bywam w samym Krakowie na cmentarzach w ten dzień. A propos tego miodku, to jest on sprzedawany zawsze na odpustach, jak od dziecka pamiętam, więc nie jest to zwyczaj li i jedynie na 1-2 listopada . Wszędzie gdzie są kramy odpustowe, np. na św. Stanisława, na Skałce, można go kupić...
W Polsce centralnej, od dziecięcych lat 01. 11. na straganach królowała wata cukrowa. Wczoraj też widziałam oblepione buzie dzieci. Zmieniła się kolorystyka tzn. W przeszłości była tylko biała, a teraz wszystkie kolory tęczy. Oprócz waty obwarzanki.
Tosia napisał:
W Polsce centralnej, od dziecięcych lat 01. 11. na straganach królowała wata cukrowa. Wczoraj też widziałam oblepione buzie dzieci. Zmieniła się kolorystyka tzn. W przeszłości była tylko biała, a teraz wszystkie kolory tęczy. Oprócz waty obwarzanki.
A u nas andruty, do każdej łapki po jednej paczce
Ale to nie tylko we Wszystkich Świętych...
"Ciągną piękne sanie
W złocistym zaprzęgu
A w saniach Mikołaj i worek prezentow"
iza46 napisał:
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 … n0G71awB8A "Ciągną piękne sanie
W złocistym zaprzęgu
A w saniach Mikołaj i worek prezentow"
A mój Mikołaj dziś trenuje...
Właściwie to my razem...
Ostatnio edytowany przez krystynka (2014-12-06 18:48:10)
A w mazowieckim mówimy na to pańska skorka. Obowiązkowo 1-go listopada trzeba kupić i zjeść. Tylko uwaga na korony i plomby.
Pozdrawiam
U mnie na odpustach i wszelkiego rodzaju świętach, królują obwarzanki. Takie przypominające donaty ale z samej mąki, jajek i cukru. Są kruche, mniej lub bardziej słodkie i co pewne- uzależniające! Szkoda tylko że wcześniej były rarytasem czysto odpustowym i czekało się na nie cały rok, ewentualnie objeżdżało wszystkie odpusty w okolicy, a teraz są na 1/11 listopada i w każdy inny dzień w którym w kościele są jakieś święta.
Mariaa napisał:
U mnie na odpustach i wszelkiego rodzaju świętach, królują obwarzanki. Takie przypominające donaty ale z samej mąki, jajek i cukru. Są kruche, mniej lub bardziej słodkie i co pewne- uzależniające! Szkoda tylko że wcześniej były rarytasem czysto odpustowym i czekało się na nie cały rok, ewentualnie objeżdżało wszystkie odpusty w okolicy, a teraz są na 1/11 listopada i w każdy inny dzień w którym w kościele są jakieś święta.
Z jakiej części Polski jesteś? Ja znam obwarzanki z opoczyńskiego, ale nie wiem jak daleko jest ta tradycja rozpowszechniona.
Zgadnijcie skad ja pochodze
podpowiem ze w okresie zimowym mzna napic sie
Oj, widzę że udziela nam się nastrój świąteczno- zimowo- jesienny.
Ja osobiście z odpustów i regionu, kojarzę rogale świętomarcińskie, ale teraz można je kupić wszędzie.
Mazowieckie! U nas obwarzanki to klasyk, a czemu pytasz?
squonk napisał:
Mariaa napisał:
Z jakiej części Polski jesteś? Ja znam obwarzanki z opoczyńskiego, ale nie wiem jak daleko jest ta tradycja rozpowszechniona.
Reklama
Kredyt przy innych kredytach - Zastanawiam się obecnie nad wzięciem pożyczki konsolidacyjnej. Niestetety ale kredytów mam wiele i ich raty są zbyt duze abym mogła je regularnie spłacać...
Wypłata na polskie czy niemieckie konto? - Cześć dziewczyny. Na jakie konto agencje wypłacają Wam pieniądze? Ja zawsze dostawałam na polskie. W sumie różnicy mi to nie robi żadnej, chociaż słyszałam że mozna być trochę w plecy...
jakie umowy daja polskie firmy i na jakich warunkach zatrudiaja - witam mam taka myśl żeby założyć nowy temat , jakie umowy proponują polskie firmy - umowa o dzieło : - umowa zlecenie - od jakiej kwoty jest płacony zus - niemiecka umowa : wolontariat: kolejna spraw jeśli sa płacone składki do zus to od jakiej kwoty - czasem firmy placa tylko składkę zdrowotną - przy umowach zlecenie proszę pisać o swoich doświadczeniach z firmami mam nadzieje ze dyskusja będzie gorąca
Interkadra oferuje pracę w Niemczch a w innych krajach też? - Witam kochane, widziałam na stronie interkadry, że oferuje pracę dla róznych zawodó i różnych krajów...