Garść pomysłów na świąteczne ręczne robótki, aby wypełnić trochę czasu, a przy okazji poprawić sprawność manualną :) [b][url=http://www.linkonardo.com/pl/choinka/d3627/jak-zrobic-bombke-jezyk-z-papieru-video...
Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!
Garść pomysłów na świąteczne ręczne robótki,
aby wypełnić trochę czasu, a przy okazji poprawić
sprawność manualną
Jak zrobić bombkę jeżyk z papieru (video)
Jak zrobić bombkę ze sznurka (video rękodzieło)
Jak zrobić bombkę ze starej płyty CD i piłeczki (video)
Macie jeszcze jakieś inne fajne świąteczne patenty?
Ostatnio edytowany przez Magda81 (2013-11-22 12:53:32)
Ja zrobiłam gwiazdki z makaronu:
WYciełam z tektury gwiazdki, kupiłam najmniejszy makaron (w moim przypadku są to bardzo malutkie muszelki) i wykleiłam tą tekturkę z obu stron tym makaronikiem, następnie potraktowałam je sprejem z obydwu stron ;0 I zrobiłam sznureczek do powieszenia Wygląda cudownie
Kolejną rzeczą jaką chcę zrobić - to choinka również z makaronu - tym razem duże muszelki - najpierw zrobię stożek z tektury i go skleję, następnie od dołu obkleję go muszelkami i tak do końca a na końcu potraktuję go również sprejem
a inne pomysły później jak mi wpadną do główki
Z makaronu faktycznie można robić różne fajne rzeczy
Ja np. robiłam makaronowe aniołki w podobny sposób jak tutaj:
Jak zrobić aniołka z makaronu (video rękodzieło)
Z nudów to robicie?
Poważnie się pytam, bo oniemiałam.
Ruda, z nudów też , … ale jaka satysfakcja, jak sama coś fajnego zrobisz. A i sprawność manualna się poprawia. Ja już zrobiłam ponad 15 bombek na choinkę własnoręcznie i mam zamiar jeszcze drugie tyle wytworzyć. Nawet nie wiesz, jak to wciąga
U mnie nawet internet w odstawkę poszedł.
Jak mi się będzie chciało, to wkleję te moje dzieła tutaj.
ewal8
Pochwal się, chociaż nie jestem zwolenniczką rękodzieła.
ruda napisał:
Z nudów to robicie? Poważnie się pytam, bo oniemiałam.
Rękodzieło to hobby jak każde inne. Jeden woli oglądać TV,
a inny woli zamiast tego zrobić coś kreatywnego :-)
Rozumiem, że hobby. Oglądania tv do hobby wg mnie zaliczyć się nie da, tak dla ścisłości.
Kreatywne.. OK, może i kreatywne jest produkowanie aniołków i gwiazdek z makaronu .
Za to jakie nudne
.
Magda81 napisał:
Dziewczyno!!!
Ja przez Ciebie z chałupy do świąt nie wyjdę , bo takie fajne pomysły wynajdujesz, że muszę wypróbować.
A teraz wklejam to, co już własnoręcznie wyprodukowałam. Oczywiście nie wszystko wklejam, bo mnie paluchy do dalszego tworzenia świerzbią, a każda minuta na wagę cekina
Jak już zakończę moja radosna twórczość, to strzelę fotę wszystkim wytworom i jak jeszcze siłę będę miała, to może umieszczę...
ewal8 napisał:
Magda81 napisał:
Dziewczyno!!!
Ja przez Ciebie z chałupy do świąt nie wyjdę, bo takie fajne pomysły wynajdujesz, że muszę wypróbować.
A teraz wklejam to, co już własnoręcznie wyprodukowałam. Oczywiście nie wszystko wklejam, bo mnie paluchy do dalszego tworzenia świerzbią, a każda minuta na wagę cekina
http://i44.tinypic.com/30dcvhs.jpg
http://i44.tinypic.com/15gqlp1.jpg
http://i42.tinypic.com/2ihwjvd.jpg
Jak już zakończę moja radosna twórczość, to strzelę fotę wszystkim wytworom i jak jeszcze siłę będę miała, to może umieszczę...
Gratulacje! Nie posądzała bym Cię o taką cierpliwość, ale od dziś zmieniam zdanie. Toż to przy tym trzeba anielskiej cierpliwości.
Ja też lubię różne robótki. Był czas że namiętnie robiłam na szydełku. (takie tam, aniołki, bombki itp)
Twoje rękodzieło, to prawdziwe cudeńka.
amelia napisał:
Gratulacje! Nie posądzała bym Cię o taką cierpliwość, ale od dziś zmieniam zdanie.
Toż to przy tym trzeba anielskiej cierpliwości.
Ja też lubię różne robótki. Był czas że namiętnie robiłam na szydełku. (takie tam, aniołki, bombki itp)
Twoje rękodzieło, to prawdziwe cudeńka.
Widzisz jak pozory mylą
Cierpliwości trzeba mieć faktycznie na tony, bo tę wstążeczkową na pierwszym zdjęciu, jak pierwszy raz zaczęłam robić, to mi aż 4 godziny zajęło. Teraz śmigam już w trzy godziny i robię co mogę, żeby poprawić osiągi
Bo jakby nie patrzyć święta za pasem, a choinkę mam do sufitu.
Ewa, piękne są!
Wiem, że robisz je na własną choinkę, ale z takim talentem w rękach może nie musisz do De jeździć, żeby dorobić ? Tutaj na jarmarkach przedświątecznych takie ręcznie robione cudeńka szły by jak woda!
ewal8 piękne są te Twoje bombeczki :-)
Tutaj jest video z podobną techniką:
Rękodzieło: Jak zrobić bombkę z materiału (video)
Mam jeszcze taką techniczną radę. Gdyby ktoś potrzebował cekinów
to wystarczy się przejść do pierwszego lepszego sklepu z używaną odzieżą
i kupić za grosze całą bluzkę obszytą cekinami.
Jeżeli ktoś szuka projektu, który robi się super szybko to tutaj jest fajna choineczka:
Prosta stojąca papierowa choineczka (video)
Ostatnio edytowany przez Magda81 (2013-12-04 19:18:15)
ewa18,piękne te prace,masz talent twórczy-gratulacje:)
Ech, co ja bym dała za takie zdolności manualne, a niestety ostatnia noga jestem jeśli chodzi o robótki ręczne Bardzo lubię wieńce świąteczne, niestety w sklepach nic mi się nie podoba, wszystkie takie jakieś kiczowate. Gdzie się kupuje "części składowe", żeby zrobić np. takie coś http://alegratka.pl/ogloszenie/swiatecz … c60bd646e7? Chodzi mi o te szyszki, dzwoneczki i inne elementy dekoracyjne. Poza małymi bombkami nigdzie nie widziałam takich elementów w odpowiednim rozmiarze na wianek.
Dziewczyny, czy wy aby nie przesadzacie??? To nie żadne zdolności manualne ani nie wiadomo jaki talent Te bombki są tak banalne do zrobienia, że każda z Was potrafiłaby je zrobić. Mi się też wydawało, że to strasznie trudne, ale podejrzałam parę filmików instruktażowych, kupiłam materiały i do dzieła
I robię to w tym roku po raz pierwszy! Przyznaję, jest to czasochłonne i wymaga pewnej staranności, ale to naprawdę łatwe.
Ostatnio edytowany przez ewal8 (2013-12-05 22:24:11)
Witam was wszystkie czy jest ktos w Lunen kolo Dortmundu pozdrawiam pappa
ewal8 napisał:
Dziewczyny, czy wy aby nie przesadzacie??? To nie żadne zdolności manualne ani nie wiadomo jaki talent
Te bombki są tak banalne do zrobienia, że każda z Was potrafiłaby je zrobić. Mi się też wydawało, że to strasznie trudne, ale podejrzałam parę filmików instruktażowych, kupiłam materiały i do dzieła
I robię to w tym roku po raz pierwszy! Przyznaję, jest to czasochłonne i wymaga pewnej staranności, ale to naprawdę łatwe.
Ewa, czemu usunęłaś resztę? Przeczytałam, ale nie mogłam od razu odpowiedzieć, bo cały wczorajszy wieczór przegadałam .
Oczywiście, że tak i w ogóle jestem bardzo za !
Na mojej podmonachijskiej wsi Weihnachtsmarkt jest jutro i pojutrze, ale wątpię, żebym się wybrała, bo jakoś nie łapię tych odpustowych klimatów .
I według mnie to wcale nie jest taki głupi i szalony pomysł, jakby się mogło wydawać.
Pozdrawiam.
ruda napisał:
ewal8 napisał:
Dziewczyny, czy wy aby nie przesadzacie??? To nie żadne zdolności manualne ani nie wiadomo jaki talent
Te bombki są tak banalne do zrobienia, że każda z Was potrafiłaby je zrobić. Mi się też wydawało, że to strasznie trudne, ale podejrzałam parę filmików instruktażowych, kupiłam materiały i do dzieła
Ewa, czemu usunęłaś resztę? Przeczytałam, ale nie mogłam od razu odpowiedzieć, bo cały wczorajszy wieczór przegadałam
.
Oczywiście, że tak i w ogóle jestem bardzo za!
Na mojej podmonachijskiej wsi Weihnachtsmarkt jest jutro i pojutrze, ale wątpię, żebym się wybrała, bo jakoś nie łapię tych odpustowych klimatów.
I według mnie to wcale nie jest taki głupi i szalony pomysł, jakby się mogło wydawać.
Pozdrawiam.
Ewo a takie cudenka widzialam wystawione do sprzedazy na tablica.pl po 25 zl.od "lepka" i wiem ze sa wzietym pomyslem na prezent pod choinke.Moze....Fajnych efektow z cekinowania to naprawde jest rekodzielo.
Wlasnorecznie zrobione ozdoby swiateczne sa ponadczasowe I bezcenne. Ostatnio poznalam osobke, ktora robi niesamowite cudenka z wikliny papierowej. Nigdy nie myslalam, ze z tak "nikczemnego" materialu, jakim sa stare gazety mozna zrobic tyle uzytecznych rzeczy. @marcelinka I @ewal8 szybko by sie pewnie nauczyly robic te cudenka -ja po powrocie tez mam zamiar sie przymierzyc do tego. wpiszcie w google "wiklina papierowa" I zobaczcie
ruda napisał:
Ewa, czemu usunęłaś resztę? Przeczytałam, ale nie mogłam od razu odpowiedzieć, bo cały wczorajszy wieczór przegadałam
.
Oczywiście, że tak i w ogóle jestem bardzo za!
Na mojej podmonachijskiej wsi Weihnachtsmarkt jest jutro i pojutrze, ale wątpię, żebym się wybrała, bo jakoś nie łapię tych odpustowych klimatów.
Pozdrawiam.
Ruda, usunęłam przypadkowo, bo chciałam coś dopisać, coś pokiełbasiłam i nie chciało mi się potem znowu dopisywać. Sorrki
W każdym razie pomysł jest
Donna napisał:
wpiszcie w google "wiklina papierowa" I zobaczcie
Donna, widziałam takie wianuszki adwentowe z tej papierowej wikliny, ale jeszcze nie próbowałam robić.
Sie do Was podlączę, jako silnie utalentowana manualnie jednostka
Mogę szaliki dziergac
takie moderne, a co !!!! Bombkę też mogę wyprodukować, nawet szopke krakowską kiedys popełniłam, a mój były osobisty mąż światełko do niej dorobił! Elektrykiem jest z zawodu, nawet inzynierem
i nie zaczął od rysowania schematu
Dziecko dostało szóstkę w szkole
a szopka u babci po wsze czasy zaległa
Donna napisał:
Wlasnorecznie zrobione ozdoby swiateczne sa ponadczasowe I bezcenne. Ostatnio poznalam osobke, ktora robi niesamowite cudenka z wikliny papierowej. Nigdy nie myslalam, ze z tak "nikczemnego" materialu, jakim sa stare gazety mozna zrobic tyle uzytecznych rzeczy. @marcelinka I @ewal8 szybko by sie pewnie nauczyly robic te cudenka -ja po powrocie tez mam zamiar sie przymierzyc do tego.
A miech mnie....... to kosztuje! Muszę spróbować. , tylko nie wiem jeszcze kiedy?
Donna napisał:
Wlasnorecznie zrobione ozdoby swiateczne sa ponadczasowe I bezcenne. Ostatnio poznalam osobke, ktora robi niesamowite cudenka z wikliny papierowej. Nigdy nie myslalam, ze z tak "nikczemnego" materialu, jakim sa stare gazety mozna zrobic tyle uzytecznych rzeczy. @marcelinka I @ewal8 szybko by sie pewnie nauczyly robic te cudenka -ja po powrocie tez mam zamiar sie przymierzyc do tego.
super sprawa bardzo mi się podoba, szczególnie rozczuliły mnie te małe wózeczki
Ostatnio edytowany przez archeo (2013-12-08 08:50:09)
Witajcie ! Jak sie patrzy na gotowe wyroby to chcialoby sie robic ale ja tu nie mam z czego. Wydaje mi sie, ze troche tych gazet musi byc, zeby rurki poskrecac. A u mnie tu nie ma nic. W domu tez pewnie nie bede miala czasu. Moje hobby to moj ogrod i tam sie produkuje przycinajac bukszpany i co sie tylko da w kulki i stozki. Na sama mysl o wiosnie w ogrodzie usmiecham sie. Kocham to.
Nawet moje chwasty, co wyrywam
A cala reszte, co kwitnie i sie zieleni- UWIELBIAM
Fajne rzeczy można zrobić ze sznurka bierze się nadmuchany lekko balonik i obkreca sznurkiem zanurzonym w kleju. jak klej wyschnie i sznurek jest sztywny to balonik trzeba przekłuć, wychodzi fajna ozdoba
ja próbuje robić trochę decoupage, ale jeszcze nie bardzo mi wychodzi
Czy tutaj można wkleić jakoś zdjęcie, czy tylko link? Bo chciałam wkleić swoje
alina123 napisał:
Alino123, podaję Ci link z instrukcją wklejania zdjęć, bo nie chcę zaśmiecać wątku, a temat był już poruszany na forum.
http://www.opiekunki-forum.pl/viewtopic … 127#p19127
Tam są podane dwa sposoby, w zależności, czy chcesz wkleić zdjęcie z dysku Twojego kompa, czy z neta.
Bardzo ciekawa jestem Twoich rękodzieł w decoupage Przymierzałam się do tego, ale jakoś na przymiarkach się na razie skończyło.
Wy tu takie zaawansowane ozdoby dajecie, piekne sa!
Ja czesto biore pomarancze i wbijam w nie ziarenka goździków - ten zapach trzeba lubiec, ale moim zdaniem jest niesamowity, bardzo kojarzy mi sie ze swietami.
A oprocz tego biore swieczki i obwiazuje je kokardkami czerwonymi, do tych wstazek mozna doczepic np jakąś bombkę, ladnie wyciętą choinkę - cokolwiek światecznego. Ja z braku czasu korzystam razcej z tych prostszych sposobow
ewal8 napisał:
alina123 napisał:
Alino123, podaję Ci link z instrukcją wklejania zdjęć, bo nie chcę zaśmiecać wątku, a temat był już poruszany na forum.
Tam są podane dwa sposoby, w zależności, czy chcesz wkleić zdjęcie z dysku Twojego kompa, czy z neta.
Bardzo ciekawa jestem Twoich rękodzieł w decoupagePrzymierzałam się do tego, ale jakoś na przymiarkach się na razie skończyło.
Dziękuję Ci za podpowiedź! Wklejam zdjęcie. Praca idealna nie jest, ale dopiero się uczę
http://i43.tinypic.com/2mmuuef.jpg[/IMG]
alina123 napisał:
ewal8 napisał:
alina123 napisał:
Bardzo ciekawa jestem Twoich rękodzieł w decoupagePrzymierzałam się do tego, ale jakoś na przymiarkach się na razie skończyło.
Dziękuję Ci za podpowiedź! Wklejam zdjęcie. Praca idealna nie jest, ale dopiero się uczę
http://i43.tinypic.com/2mmuuef.jpg[/IMG]
wow! alina... piekne musialam sprawdzic w internecie co to Decoupage bo piuerwszy raz słysze. Masz gotowe szablony czy sama je tworzysz?
Dziękuję miło mi, że Ci się podobają. Ja korzystam z szablonów z papieru ryżowego. Można kupić przez internet. W różnych sklepach też pojawia się już coraz więcej rzeczy tego typu. Wcześniej wyklejałam z chusteczek, ale efekt jest o wiele gorszy
Aż poogladałam filmiki w necie, jak to sie robi. Bardzo fajna sprawa!
alina123 napisał:
Dziękuję
miło mi, że Ci się podobają. Ja korzystam z szablonów z papieru ryżowego. Można kupić przez internet. W różnych sklepach też pojawia się już coraz więcej rzeczy tego typu. Wcześniej wyklejałam z chusteczek, ale efekt jest o wiele gorszy
robisz to dla siebie/znajomych czy probujesz potem sprzedawac? oplacałoby sie? zawsze mozna jakos dorobic, rekodziela ma coraz wiksza wartosc, ludzie sie w koncu do niego przekonuja
Elżbieta58 napisał:
alina123 napisał:
Dziękuję
miło mi, że Ci się podobają. Ja korzystam z szablonów z papieru ryżowego. Można kupić przez internet. W różnych sklepach też pojawia się już coraz więcej rzeczy tego typu. Wcześniej wyklejałam z chusteczek, ale efekt jest o wiele gorszy
robisz to dla siebie/znajomych czy probujesz potem sprzedawac? oplacałoby sie? zawsze mozna jakos dorobic, rekodziela ma coraz wiksza wartosc, ludzie sie w koncu do niego przekonuja
Robię głównie dla siebie i swojej mamy. Ostatnio udekorowałam jej w ten sposób pudełko do przypraw. Czasem rozdaję znajomym na jakąś okazję jako prezent. Nie próbowałam sprzedawać. Nie wiem czy by poszło. Bo zrobienie wychodzi dość drogo. Samo pudełko kosztuje ok 15-20 zł (mama mi kupuje w Polsce w empiku), więc żeby się opłacało cena naprawdę musiałaby być spora
super! ja zawsze doceniałam prezenty własnorecznie wykonane. Sweg czasu z przyjaciolkami robilysmy sobie prezenty na urodziny i zawsze jedna z nas robila kartki dla solenizantki, bo miala do tego talent. to świetna pamiątka, 100 razy lepsza niz kupna
Elżbieta58 napisał:
super! ja zawsze doceniałam prezenty własnorecznie wykonane. Sweg czasu z przyjaciolkami robilysmy sobie prezenty na urodziny i zawsze jedna z nas robila kartki dla solenizantki, bo miala do tego talent. to świetna pamiątka, 100 razy lepsza niz kupna
Ja też bardzo doceniam takie prezenty. Moja koleżanka też robi wlasnoręcznie kartki - wycina z najróżniejszych rzeczy, mikołaje, pingwiny, bałwanki - istne cuda! A moja mama w tym roku podarowała mi frywolitki na święta (to się chyba tak nazywa) takie ręcznie dziergane jakby serwetki do powieszenia. Są cudne
mar napisał:
Elżbieta58 napisał:
Ja też bardzo doceniam takie prezenty. Moja koleżanka też robi wlasnoręcznie kartki - wycina z najróżniejszych rzeczy, mikołaje, pingwiny, bałwanki - istne cuda! A moja mama w tym roku podarowała mi frywolitki na święta (to się chyba tak nazywa) takie ręcznie dziergane jakby serwetki do powieszenia. Są cudne
Szkoda, że tak rzadko daje sie cos zrobionego przez siebie! Ale prawda jest, że zrobienie czegoś samemu wymaga czasu, czasem zdolności no i o wiele większej pomysłowości
I niestety - święta święta i po świętach i wszystkie dekoracje idą w kąt aż do następnego roku
mar napisał:
I niestety - święta święta i po świętach i wszystkie dekoracje idą w kąt aż do następnego roku
No niestety
Szkoda... uwielbiam swiatelka, choinki itd. To tylko część swiatecznej atmosfery oczywiście, ale tak przyjemnie się siedzi w takim klimacie.
Elżbieta58 napisał:
Szkoda... uwielbiam swiatelka, choinki itd. To tylko część swiatecznej atmosfery oczywiście, ale tak przyjemnie się siedzi w takim klimacie.
Ja mam troche inaczej. Uwielbiam stroic dom i wszystko przygotowywac na swieta no i oczywiscie sam czas swiat. Ale po ....nie pasuja mi i szybko chce wrocic do normalnosci. Porzadkujac zawsze sie dziwie skad ja mam tyle klamotow. A jeszcze taraz gdy taka wiosna za oknem.
, wszystko juz pochowane w kartony i na regalach w garazu.
Donna napisał:
Elżbieta58 napisał:
Ja mam troche inaczej. Uwielbiam stroic dom i wszystko przygotowywac na swieta no i oczywiscie sam czas swiat.
Ale po ....nie pasuja mi i szybko chce wrocic do normalnosci. Porzadkujac zawsze sie dziwie skad ja mam tyle klamotow. A jeszcze taraz gdy taka wiosna za oknem.
Ja mam to samo! po świętach męczą mnie te wszystkie dekoracje, lampeczki itd. koniec świąt - koniec klimatu i chowamy klamory
Sylwka napisał:
Donna napisał:
Elżbieta58 napisał:
Ja mam troche inaczej. Uwielbiam stroic dom i wszystko przygotowywac na swieta no i oczywiscie sam czas swiat.
Ale po ....nie pasuja mi i szybko chce wrocic do normalnosci. Porzadkujac zawsze sie dziwie skad ja mam tyle klamotow. A jeszcze taraz gdy taka wiosna za oknem.
Ja mam to samo! po świętach męczą mnie te wszystkie dekoracje, lampeczki itd. koniec świąt - koniec klimatu i chowamy klamory
A mnie jakoś nie właśnie. Trzymam wszystko do lutego aż zazwyczaj
Ha ha mar a myślałam, że tylko ja tak mam
Dekoracje i choinka do 2 lutego tak? Smutno kiedy sie kończy ten świąteczny okres, teraz czas na kurczaki i pisanki
Kurczaki, pisanki mowisz... niee, kurcze jeszcze niee świat juz dawni stanal na glowie...
Elżbieta58 napisał:
Ha ha mar a myślałam, że tylko ja tak mam
Nie, ja mam właśnie dokładnie tak samo. Dopiero pozbyłam się choinki
A wielkanocne dekoracje robicie?
Magda81 napisał:
ja zrobie tradycyjnie po naszemu bazie zonkile zadnych innych ozdob zwłaszcza ogrodowych
Ja niemoge nic zrobic o wszystkim decyduje babka,nawieszala po calym domu i na tarasie kolorowych jajek i zapowiedziala ze w niedziele na obiad bedzie,szynka oczywiscie dwa nedzne plasterki jak zwykle ,kartofle i szparaki ,super swieta co smaczne az slinka leci nie mnie tylko dziadkom dla mnie beeeeeeee.Ale coz trzeba jakos przetrwac.
Ja tydzien temu posialam rzerzuchę,pieknie wyrosła,nie gorzej jak co roku w domku,obłozylam dookoła kolorowymi jajkami,w srodek zajaca wsadzilam i git..
larysazajcew@gmail.com napisał:
Ja tydzien temu posialam rzerzuchę,pieknie wyrosła,nie gorzej jak co roku w domku,obłozylam dookoła kolorowymi jajkami,w srodek zajaca wsadzilam i git..
zobacz jakie korzyści swieta swieta i po możesz zjeść
---same vitaminy
zuza napisał:
larysazajcew@gmail.com napisał:
zobacz jakie korzyści swieta swieta i po możesz zjeść
![]()
![]()
---same vitaminy
Ha-ha,zawsze dzieciaki,jak małe byli,robili kanapki z rzerzuchą po świętach,zagryzając cukrowym baranem...
Magda81 napisał:
Oczywiście, że robimy
Oto moje wytwory.
Wykonane wszystko bardzo małym nakładem finansowym, natomiast ogromnym nakładem pracy, dlatego tylko tyle na te święta byłam w stanie wyprodukować.
Ostatnio edytowany przez ewal8 (2014-04-16 21:18:59)
Zobaczcie ciekawie tu są ciekawie opisane ozdoby świąteczne w niemczech
Bez umiejętności programowania na bardzo wysokim poziomie, nie licz, że zrobisz stronę www. Do tego potrzebne jest duże doświadczenie. Tworzenie stron internetowych zostaw specjalistom, wystarczy, że skontaktujesz się z firmą - projektowanie strony Warszawa https://www.damtox.pl/tworzenie-stron-wordpress/ a oni wycenią dla Ciebie projekt za darmo.
Ostatnio edytowany przez maxx44 (2020-01-02 12:05:31)
Kiedy mam chwilę wolnego, to staram się czytać książki i różne poradniki. Ostatnio sięgnąłem po thriller Marcela Mossa "Nie wiesz wszystkiego" O tej książce więcej możecie się dowiedzieć ze strony http://www.wydawnictwofilia.pl/Ksiazka/498 są na niej podane wszelkie informacje na temat tego thrillera.
Ostatnio edytowany przez jongi (2020-08-12 11:22:23)
Reklama
Prezenty świąteczne - Szukam pomysłow na prezenty świąteczne dla bliskich w tym roku. Zastanawiam się nad podarowanim im własnoręcznie przygotowanych wypieków albo miodu...
Pomysły na zabawy dla dziecka - Jakie macie pomysły na zabawy dla dziecka? Szukam obecnie możliwości zabawienia mojej wnusi. Szczególnie jak pogoda jest brzydka
Czas płynie, na szczęście - Czas płynie, na szczęście
Ubezpieczenie na czas wyjazdu - Czy oprócz karty EKUZ (oraz ubezpieczenie w kraju w którym się znajdujecie) kupujecie jeszcze jakieś dodatkowe ubezpieczenie na zdrowie i życie?
Czas wolny - Jestem od 2 tygodni w Rosenheim.Do tej pory czas wolny raczej nie był wolnym bo zwiedzałyśmy z koleżanką wszystkie możliwe kąty...