Wątróbka po berlińsku

Do przygotowania tej smacznej i popularnej potrawy nadaje się wątróbka zarówno wieprzowa jak i cielęca . Wielu smakoszy uważa, ze tak przyrządzona wątróbka jest najlepszych sposobów wykorzystania tego mięsa...

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!

Reklama

Kuchnia dla seniora - aktualne tematy :

#1 2013-08-20 11:19:47

emilia
Member
Zarejestrowany: 2013-06-14
Posty: 594

Wątróbka po berlińsku

Do przygotowania tej smacznej i popularnej potrawy nadaje się wątróbka zarówno wieprzowa jak i cielęca . Wielu smakoszy uważa, ze tak przyrządzona wątróbka jest najlepszych sposobów wykorzystania tego mięsa.
SKŁADNIKI
2 cebule
2 dojrzałe jabłka
3 łyżki masła
odrobina soli i cukru
2 plastry wątróbki wieprzowej (po 150 g każdy)
mąka do panierowania
biały pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Obraną cebulę pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
2
Na patelni roztopić łyżkę masła, plasterki jabłek, podsmażyć trzy minuty z każdej strony, po czym przełożyć na nagrzane talerze i posypać cukrem.
3
Na tej samej patelni roztopić jeszcze jedną łyżkę masła i podsmażyć cebulę na złoty kolor, często mieszając. Podsmażoną cebulę posolić i dołożyć do jabłek.
4
Osuszone wątróbki obtoczyć w mące, którą lekko przyklepać i strzepać nadmiar. Do tłuszczu, na którym smażona była cebula dodać łyżkę masła. Wątróbki smażyć 3 minuty, odwrócić, smażyć 2 minuty i ponownie odwrócić, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przełożyć na talerz z jabłkami i cebulą. Tłuszcz rozcieńczyć wodą i polać nim mięso.

Offline

 

Reklama

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Polityka Prywatności i Polityka Cookies