Eintopf z wędliną i fasolką

Jest to tradycyjny niemiecki posiłek przygotowywany z różnych składników w jednym garnku. Eintopf (niem. ein- jeden i Topf- garnek). 1 kg zielonej fasolki szparagowej 3 cebule 250 g kiełbasy szynkowej 8 cienkich plasterków wędzonego boczku 1/2 I bulionu mięsnego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 pęczek cząbru 1 duży ziemniak (200 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1 Oczyszczoną fasolkę umyć i pokroić na kawałki...

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!

Reklama

Kuchnia dla seniora - aktualne tematy :

#1 2013-08-20 11:18:28

emilia
Member
Zarejestrowany: 2013-06-14
Posty: 594

Eintopf z wędliną i fasolką

Jest to tradycyjny niemiecki posiłek przygotowywany z różnych składników w jednym garnku. Eintopf (niem. ein- jeden i Topf- garnek).
1 kg zielonej fasolki szparagowej
3 cebule
250 g kiełbasy szynkowej
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
1/2 I bulionu mięsnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 pęczek cząbru
1 duży ziemniak (200 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Oczyszczoną fasolkę umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić w plasterki.
2
Wędlinę i boczek usmażyć na chrupko, na złoty kolor. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu usma­żyć cebulę na złoty kolor.
3
Dolać bulion, doprowadzić do wrzenia, posolić i oprószyć pieprzem. Dodać fasolkę i cząber, dusić 20 minut pod przykryciem.
4
Obranego ziemniaka zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać do fasolki na 5 minut przed koń­cem duszenia. Wyjąć cząber, dodać wędlinę i boczek.
5
Wymieszać i doprawić do smaku, można dodać posiekaną natkę
Dodatki:
Smażone ziemniaki lub chleb, zimne mleko lub dobrze schłodzone piwo.
Rada:
Jeśli ktoś lubi dania słodko-kwaśne, radzimy dodać cukier i ocet winny.

Offline

 

Reklama

Podobne tematy :

Eintopf - Cześć. Ja często gotuję Eintopf. Pewnie wiele z Was go robi, bo jest najszybciej. Ciekawa jestem co dodajecie do tego...

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Polityka Prywatności i Polityka Cookies