Mam takie pytanko odnośnie nauki czytania młodszego dziecka. Prawdopodobnie od przyszłego miesiąca będę się zajmowała jednym i zastanawiam się jak podejść do tego tematu :) Proszę o dobre rady!
Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!
Mam takie pytanko odnośnie nauki czytania młodszego dziecka. Prawdopodobnie od przyszłego miesiąca będę się zajmowała jednym i zastanawiam się jak podejść do tego tematu Proszę o dobre rady!
W jakim wieku jest dziecko?
Nie ma chyba jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie ponieważ każde dziecko jest z natury trochę inne. Dlatego też w różnym czasie będzie zaczynało się interesować nauką czytania. Najlepszą metodą z jaką się spotkałam to połączenie nauki z zabawą. Oczywiście w pierwszej kolejności trzeba dziecko zainspirować w jakiś sposób. Pokazanie tego jakie korzyści z czytania wynikają to podstawa. Szerzej na ten temat przeczytamy w tym artykule - https://czytamsobie.pl/5-najwazniejszyc … z-czytania Możemy zacząć od czytania prostych bajek i już wtedy będziemy mieli informację zwrotną co do jego stopnia zaangażowania w słuchanie. Z czasem możemy zauważyć także wiele pytań z jego strony, przykładowo "co jest napisane na tej tabliczce" albo "o czym jest dana książka". Wtedy nasze możliwości zwiększają się dość znacznie i szybciej osiągniemy założony wcześniej cel dydaktyczny
Ostatnio edytowany przez AgataDab (2021-01-29 13:51:21)
Reklama
Jakie dobre pierwsze zwierzę dla dziecka - Jak w temacie. Jaki jest Waszym zdaniem najlepszy pierwszy zwierzak dla małego dziecka?
Wrastający paznokieć u dziecka 3 miesiące - Dziewczyny czy mozecie doradzić co bedzie skuteczne na wrastający paznokieć u dziecka, które ma 3 miesiące?
Wrastający paznokieć u dziecka 3 miesiące - Dziewczyny czy mozecie doradzić co bedzie skuteczne na wrastający paznokieć u dziecka, które ma 3 miesiące?
Kapcie dla dziecka - Dziewczyny czym kierować sie przy wyborze dobrych kapci dla dziecka? jak wybierać odpowiednie?
Pierwsze buty dla dziecka - W jakim wieku dziecko powinno mieć już pierwsze buty? Poza tym jak je wybrać i na co zwracać tutaj uwagę?