Hej, od jakiegoś czasu mam atopowe zapalenie skóry na powiekach (spowodowane alergią). Dostałam sterydy, powieki już nie swędzą, ale dalej są czerwone...
Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!
Hej, od jakiegoś czasu mam atopowe zapalenie skóry na powiekach (spowodowane alergią). Dostałam sterydy, powieki już nie swędzą, ale dalej są czerwone. Czy ktoś z Was ma może podobny problem? Jak sobie z tym radzicie?
Coś takiego często wraca, a wiadomo, że maści że sterydami nie można używać zbyt długo i po jakims czasie od otwarcia trzeba wyrzucić. Polecam masło shea, czyste, najlepiej nierafinowane ale i takie może być. Smarujesz powieki jak nawraca i oczywiście rezygnujesz z makijażu całkowicie wtedy. Tego masła możńa używać też na egzemę na dłoniach, wszystkie podrażnione miejsca, suche usta. Polecam. Można spróbować też lanolinę (lanomaść). Wspomagająco maść z konopią: https://konopnysklep.com.pl/kosmetyki/m … 100ml.html - zawiera mieszankę oleju z oliwek, oleju z konopi siewnych oraz ekstraktu z kwiatów konopi. Krem zawiera również naturalne olejki eteryczne z mięty, cytryny oraz lawendy. Składnikiem bazowym jest wazelina medyczna.
Ostatnio edytowany przez zaroma (2020-11-19 10:49:14)
Reklama
Zapalenie płuc u opiekunki - Co możecie mi poradzić? Przyjechałam do podopiecznej na początku stycznia. Przeziębiłam się, bo wiadomo, zima, przeciągi, nie trudno o kaszel, katar...