Aktualnie opiekuję się wnuczką, która uczy sie chodzić i zastanawiam się czy normalne jest to, ze chodzi cały czas na paluszkach. Czy dziecko nie powinno chodzic na podeszwach stóp?
Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!
Aktualnie opiekuję się wnuczką, która uczy sie chodzić i zastanawiam się czy normalne jest to, ze chodzi cały czas na paluszkach. Czy dziecko nie powinno chodzic na podeszwach stóp?
Nie jest to nienormalne, bo wiele dzieci tak chodzi. Najlepiej po prostu obserwować dziecko. W koncu zacznie chodzić na podeszwach stóp. Często jest to wraz z nałożeniem butów do nauki chodzenia.Dobrze jest porozmawiac z pediatrą kiedy dobrze jest takie obuwie nałożyć.
Nawet jeśli zacznie chodzić w 14 miesiącu życia to też będzie w normie rozwojowej. Tak wiec nie ma się co stresować ponad potrzebę.... A na spacery dopóki nie chodzi samodzielnie można zakładać grube skarpety i nie będzie problemu z paluszkami. https://e-butydladzieci.pl/blog/dziecko … na-palcach
Ostatnio edytowany przez zaroma (2020-05-29 07:42:20)
Ile wnuczka ma miesięcy?
Reklama
Dziecko z autyzmem w Niemczech - Dziewczyny, mam pytanie, zwłaszcza do tych, które długo lub na stałe mieszkają w Niemczech lub mają jakąkolwiek wiedzę na interesujący mnie temat – z góry dziękuję za każdą odpowiedź...
Czy któraś z was zostawiła dziecko w Polsce? - Chciałabym się dowiedzieć czy któraś z was zostawiła dziecko w Polsce? Ja mam syna 13 letniego, którym podczas mojej nieobecności opiekuje się eks-mąż...