Fasolka po bretońsku

Bardzo prosze o przepis na fasolke po bretonsku.

Potrzebujesz darmowej porady lub wsparcia innych Opiekunek ? Nie zwlekaj - dołacz do nas !!!

Reklama

Poznajmy się! - aktualne tematy :

#1 2017-06-18 10:19:44

latinka
Member
Zarejestrowany: 2014-10-13
Posty: 52

Fasolka po bretońsku

Bardzo prosze o przepis na fasolke po bretonsku.

Offline

 

#2 2017-06-18 11:51:43

krymas48
Member
Zarejestrowany: 2017-06-05
Posty: 70

Re: Fasolka po bretońsku

Fasolkę wypłukać i namoczyć dzień wcześniej. Podgotować na drugi dzień w tej samej wodzie, w której się moczyła. W międzyczasie pętko kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do gotującej lekko miękkiej fasolki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do gotującej fasolki. Ja dodaję jeszcze pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ale jak kto lubi, może być bez lub z samą marchewką. Warzywa dodać do fasolki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać przecież pomidorowy, można dodać pokrojone pomidory bez skórki. Na koniec dodać zasmażkę: łyżkę mąki podsmażyć na patelni z jedną łyżką oleju do zrumienienia, dodać wody, zamieszać i całość dodać do fasolki. Ja tak robię. Smacznego! smile Pozdrawiam
Acha, jeżeli chcesz ugotować dzisiaj, a nie namoczyłaś fasoli wcześniej, to niech dziś poleży w wodzie ok. 2 godz.

Offline

 

#3 2017-06-18 12:03:28

LidiaSz
Member
Zarejestrowany: 2015-11-01
Posty: 412

Re: Fasolka po bretońsku

krymas48 napisał:

Fasolkę wypłukać i namoczyć dzień wcześniej. Podgotować na drugi dzień w tej samej wodzie, w której się moczyła. W międzyczasie pętko kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do gotującej lekko miękkiej fasolki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do gotującej fasolki. Ja dodaję jeszcze pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ale jak kto lubi, może być bez lub z samą marchewką. Warzywa dodać do fasolki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać przecież pomidorowy, można dodać pokrojone pomidory bez skórki. Na koniec dodać zasmażkę: łyżkę mąki podsmażyć na patelni z jedną łyżką oleju do zrumienienia, dodać wody, zamieszać i całość dodać do fasolki. Ja tak robię. Smacznego! smile Pozdrawiam
Acha, jeżeli chcesz ugotować dzisiaj, a nie namoczyłaś fasoli wcześniej, to niech dziś poleży w wodzie ok. 2 godz.

Prawie tak samo ja gotuję, na końcu dodaję jeszcze dużo majeranku wink

Offline

 

#4 2017-06-18 13:32:34

barbara.b
Member
Zarejestrowany: 2014-09-05
Posty: 3184

Re: Fasolka po bretońsku

LidiaSz napisał:

krymas48 napisał:

Fasolkę wypłukać i namoczyć dzień wcześniej. Podgotować na drugi dzień w tej samej wodzie, w której się moczyła. W międzyczasie pętko kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do gotującej lekko miękkiej fasolki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do gotującej fasolki. Ja dodaję jeszcze pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ale jak kto lubi, może być bez lub z samą marchewką. Warzywa dodać do fasolki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać przecież pomidorowy, można dodać pokrojone pomidory bez skórki. Na koniec dodać zasmażkę: łyżkę mąki podsmażyć na patelni z jedną łyżką oleju do zrumienienia, dodać wody, zamieszać i całość dodać do fasolki. Ja tak robię. Smacznego! smile Pozdrawiam
Acha, jeżeli chcesz ugotować dzisiaj, a nie namoczyłaś fasoli wcześniej, to niech dziś poleży w wodzie ok. 2 godz.

Prawie tak samo ja gotuję, na końcu dodaję jeszcze dużo majeranku wink

Ja tez koniecznie majetanek albo Oregano i koniecznie czosnek

Offline

 

#5 2017-06-18 14:28:44

krymas48
Member
Zarejestrowany: 2017-06-05
Posty: 70

Re: Fasolka po bretońsku

barbara.b napisał:

LidiaSz napisał:

krymas48 napisał:

Fasolkę wypłukać i namoczyć dzień wcześniej. Podgotować na drugi dzień w tej samej wodzie, w której się moczyła. W międzyczasie pętko kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do gotującej lekko miękkiej fasolki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do gotującej fasolki. Ja dodaję jeszcze pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ale jak kto lubi, może być bez lub z samą marchewką. Warzywa dodać do fasolki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać przecież pomidorowy, można dodać pokrojone pomidory bez skórki. Na koniec dodać zasmażkę: łyżkę mąki podsmażyć na patelni z jedną łyżką oleju do zrumienienia, dodać wody, zamieszać i całość dodać do fasolki. Ja tak robię. Smacznego! smile Pozdrawiam
Acha, jeżeli chcesz ugotować dzisiaj, a nie namoczyłaś fasoli wcześniej, to niech dziś poleży w wodzie ok. 2 godz.

Prawie tak samo ja gotuję, na końcu dodaję jeszcze dużo majeranku wink

Ja tez koniecznie majetanek albo Oregano i koniecznie czosnek

To czegoś się dziś nauczyłam. Rzeczywiście majeranek lub oregano pasują. Ja ewenualnie dodawałam tylko zieloną pietruszkę na koniec.

Offline

 

#6 2017-06-19 06:42:08

klers
Member
Zarejestrowany: 2016-12-18
Posty: 44

Re: Fasolka po bretońsku

Robię bardzo podobnie jak Wy, aczkolwiek lubię dodać do fasolki trochę mięska. Najlepiej moim zdaniem pasuje wędzony boczek. Warto jest również w trakcie gotowania dodać trochę keczupu ( niewiele bo max dwie , trzy łyżki). Fasolka jest lepsza w smaku i ma ładniejszy kolor.
Na koniec do smaku przyprawiam majerankiem oraz pieprzem. I najczęściej pakuję w słoiki aby wystarczyło na więcej ( potem otwieramy sobie jak nie mam ochoty na gotowanie).
https://www.przepisy.pl/przepis/fasolka-po-bretonsku

Ostatnio edytowany przez klers (2017-06-29 15:14:44)

Offline

 

#7 2017-06-19 08:40:19

LidiaSz
Member
Zarejestrowany: 2015-11-01
Posty: 412

Re: Fasolka po bretońsku

klers napisał:

Robię bardzo podobnie jak Wy, aczkolwiek lubię dodać do fasolki trochę mięska. Najlepiej moim zdaniem pasuje wędzony boczek. Warto jest również w trakcie gotowania dodać trochę keczupu ( niewiele bo max dwie , trzy łyżki). Fasolka jest lepsza w smaku i ma ładniejszy kolor.
Na koniec do smaku przyprawiam majerankiem oraz pieprzem. I najczęściej pakuję w słoiki aby wystarczyło na więcej ( potem otwieramy sobie jak nie mam ochoty na gotowanie).

O tak, boczek i keczup lub trochę przecieru jak najbardziej smile

Offline

 

Reklama

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Polityka Prywatności